Lichtstroom

Betekenis: Lichtstroom

Wat is een lichtstroom?

Het antwoordt op de vraag wat een lichtstroom precies is is vrij eenvoudig. Een lichtstroom is de totale hoeveelheid licht die een lichtbron per seconde in alle golflengten van het zichtbare licht uitzendt. De lichtstroom kan worden gezien als het fotometrisch equivalent van het geleverde vermogen. Fotometrisch equivalent is de techniek van het meten van de straling van licht. De verhouding tussen lichtstroom en het ervoor benodigde vermogen wordt de specifieke lichtstroom (of het lichtrendement) genoemd.

Eenheden lichtstroom

Er zijn verschillende termen waarop je moet letten als het gaat om lichtstromen. Sommige termen worden ook wel eens door elkaar gehaald. Daarom leggen we je alle termen als het gaat om lichtstromen hier uit. Het aantal lumen van uw verlichting zegt hoeveel licht een lamp daadwerkelijk uitstraalt. Lumen geeft dus aan hoeveel licht een lamp uitstraalt, maar niet hoeveel licht u op een bepaald oppervlakte krijgt. Een voorbeeld: wanneer je twee LED werklampen op dezelfde plaats op je voertuig monteert zal de werklamp met meer lumen meer licht uitstralen.

De Wattage geeft aan hoeveel vermogen er per tijdseenheid nodig is om LED verlichting te laten werken. Het aantal wattage staat altijd bij de LED verlichting van TRALERT® vermeld. Wattage wordt aangeduid met de letter “W”. Het aantal wattage is te berekenen via een formule. De formule luidt als volgt: het aantal Volt x het aantal Ampère = het Wattage. Kortom het aantal Wattage geeft dus aan hoeveel energie uw LED verlichting verbruikt.

Het aantal Volt geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. Volt is een afkorting van het woord voltage. In de wereld van de verlichtingstermen wordt het woord Volt uitdrukt met de letter “V”. Voor voertuigen geldt dat de LED verlichting meestal is uitgerust met een 12 volt of met een 24 volt aansluiting.

Het aantal Ampère geeft de stroomsterkte aan. In de wereld van de verlichting wordt het woord Ampère aangegeven met de letter “A”. Hoe sterker de stroom, hoe sterker het magnetische veld. Als gevolg hiervan worden twee evenwijdige stroomdraden tot elkaar aangetrokken. Wanneer deze twee kabels zijn aangesloten op dezelfde stroombron en ze elkaar met de juiste kracht aantrekken, heeft elke kabel één ampère.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.