Wat is een lichtstroom?

Lichtstroom, uitgedrukt in lumen, is de totale hoeveelheid zichtbaar licht dat door een bron wordt uitgestraald. Dit is de directe indicator van de helderheid van een lamp; hoe hoger het lumengetal, des te helderder het licht. Dit is cruciaal bij het bepalen van de efficiëntie van verschillende lichtbronnen. In tegenstelling tot wattage, dat energieverbruik aangeeft, weerspiegelt lichtstroom de werkelijke ‘lichtopbrengst’.

Eenheden lichtstroom

Er zijn verschillende termen waarop u moet letten als het gaat om lichtstromen. Sommige termen worden ook wel eens door elkaar gehaald. Het aantal lumen van uw verlichting zegt hoeveel licht een lamp daadwerkelijk uitstraalt. Lumen geeft dus aan hoeveel licht een lamp uitstraalt, maar niet hoeveel licht u op een bepaald oppervlakte krijgt. Een voorbeeld: wanneer u twee LED werklampen op dezelfde plaats op je voertuig monteert zal de werklamp met meer lumen meer licht uitstralen.

De Wattage geeft aan hoeveel vermogen er per tijdseenheid nodig is om LED verlichting te laten werken. Het aantal wattage staat altijd bij de LED verlichting van TRALERT® vermeld. Wattage wordt aangeduid met de letter “W”. Het aantal wattage is te berekenen via een formule. De formule luidt als volgt: het aantal Volt x het aantal Ampère = het Wattage. Kortom het aantal Wattage geeft dus aan hoeveel energie uw LED verlichting verbruikt.

Het aantal Volt geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. Volt is een afkorting van het woord voltage. In de wereld van de verlichtingstermen wordt het woord Volt uitdrukt met de letter “V”. Voor voertuigen geldt dat de LED verlichting meestal is uitgerust met een 12 volt of met een 24 volt aansluiting.

Het aantal Ampère geeft de stroomsterkte aan. In de wereld van de verlichting wordt het woord Ampère aangegeven met de letter “A”. Hoe sterker de stroom, hoe sterker het magnetische veld. Als gevolg hiervan worden twee evenwijdige stroomdraden tot elkaar aangetrokken. Wanneer deze twee kabels zijn aangesloten op dezelfde stroombron en ze elkaar met de juiste kracht aantrekken, heeft elke kabel één ampère.