Watt, Voltage en Ampère. Verschillende termen die relevant zijn wanneer het gaat over licht en energie. Omdat er binnen verlichting veel gepraat wordt over Wattage, leggen wij graag kort uit waar dit voor staat. Tevens kijken we ook of wattage of voltage nu écht wat zegt over de intensiteit of kracht van een LED werklamp.

Wattage, Ampère en voltage, wat zijn de verschillen en wat houden deze begrippen in?

Bij werklampen zijn er enkele dingen die je misschien speciaal opvallen. Vaak staat in de titel hoeveel volt een lamp kan gebruiken en hoeveel kracht de lamp heeft, wat wordt uitgedrukt in ‘wattage’. Daarom leggen we deze termen kort uit.

Watt (W)

Zoals in veel gevallen, is ook Watt naar een persoon vernoemd. Deze persoon is de schotse ingenieur  James Watt. ‘Watt’ of ‘Wattage’ is de meeteenheid om het elektrische vermogen te meten van in jouw geval, de werklamp. Dit is anders dan bijvoorbeeld paardenkracht, wat ook een vermogenseenheid is. Paardenkracht is een vrij oude manier van vermogen meten. Tevens is paardenkracht niet afgestemd op elektronische apparaten. Wattage (W) verwijst dus naar het vermogen van de LED werklamp. Echter hoeft dit niet direct te betekenen dat de werklamp van een hogere lichtopbrengst geniet. Zaken als: reflectortechniek en lensgebruik, spelen hierbij namelijk ook een grote rol.

Voorbeelden waarin wattage terugkomt:

  • Een LED werklamp heeft een vermogen van 48W. Dit is het vermogen van alle LED’s gecombineerd.
  • Uw combimagnetron heeft een vermogenstop van 900 W. Daardoor is de magnetron in staat met een vermogen van 900W uw voedsel te verwarmen.

In de regel kun je de volgende formule aanhouden om één Watt uit te drukken; 1W = 1V * 1A | 1v= 1 volt, 1A = 1 ampere. Nu zijn er uiteraard net als bij centimeters, grotere en kleinere eenheden. In de onderstaande tabel vind je een overzicht. Echter is dit voor verlichting in mindere mate van toepassing.

Grotere/kleinere eenheden
fac­tor naam sym­bool
10−6 microwatt μW
10−3 milliwatt mW
1 watt W
103 kilowatt kW
106 megawatt MW
109 gigawatt GW
1012 terawatt TW
1015 petawatt PW

Ampère (A)

Net als bij Wattage, is Ampère ook genoemd naar een geleerde. Zoals je waarschijnlijk kunt raden, is de bedenker van de meeteenheid Ampère niemand minder dan de Franse heer André-Marie Ampère. André is een van de belangrijkste onderzoekers geweest op het gebied van elektromagnetisme en Ampère heeft nog steeds een belangrijke betekenis vandaag de dag. Een definitie van deze meeteenheid is als volgt:

De ampère is de eenheid van stroom, net zoals de meter de eenheid van lengte is. De ampère wordt gedefinieerd op basis van een interessant natuurkundig verschijnsel: rondom een stroomdraad ontstaat een magnetisch veld. Hoe krachtiger de stroom, des te sterker het magnetische veld. Dit leidt tot een magnetische aantrekkingskracht tussen twee parallelle stroomdraden. Wanneer twee kabels van dezelfde soort op dezelfde stroombron worden aangesloten en ze elkaar met de juiste kracht aantrekken, stroomt er één ampère door elke kabel.

Voltage (V)

De voltage is kort gezegd de spanning die door het voertuig loopt. Binnen voertuigen is dit voornamelijk een 12 volt spanning of een 24 volt spanning. De volt is gedefinieerd als het potentiaalverschil over een geleider als een stroom van 1 ampère daarin een vermogen van 1 watt in warmte omzet. De eenheid is ook gelijk aan 1 joule per coulomb. Bij TRALERT® hoef je je geen zorgen te maken over de spanning binnen jouw voertuig. De verlichting van ons is voornamelijk multi-voltage uitgerust, wat maakt dat deze zowel 12v als 24v ondersteunen zonder licht verlies.

Staat het vermelde vermogen dan direct gelijk aan de kracht van de werklamp?

Nee, niet direct. Het is uiteraard waar dat hoe meer Watt, hoe meer vermogen de lamp bevat. Echter zoals eerder benoemd, zijn er meer factoren die de lichtintensiteit en het lichtbereik beïnvloeden. Zo kan een werklicht een gemiddeld lager Watt bevatten per LED, maar voorzien zijn van een krachtige reflector lens. Een voorbeeld hier van is de TRSW12275FB binnen ons assortiment. Deze lamp kent een lage wattage waarde en een gemiddeld aantal lumen. Echter biedt deze werklamp door middel van een RFT lens, een krachtigere, beter verdeelde lichtbundel dan andere modellen die van meer Watts zijn voorzien. Als advies willen wij je meegeven om je niet blind te staren op Watt of Lumens. Lampen en licht zijn bedoeld om te vergelijken, en de beste manier om dat te doen, is door een bezoek te brengen aan onze showroom. Deze ruimte is namelijk speciaal ontworpen om deze verschillen te laten zien.

Uitgelicht product


TRE303P0403: LED werklamp 48 Watt

2850 lumen in een relatief kleine behuizing Voorzien van een Deutsch-connector IP68 (Waterproof) Compact en helder lichtbeeld

De hoogwaardige LED’s geven een helder lichtbeeld en een goede lichtspreiding. De lamp is uitgevoerd met een robuuste behuizing, de 16 LED’s produceren warmte en deze wordt afgevoerd door de koelribben op de achterzijde van de behuizing. Dit zorgt voor een lange levensduur t.o.v. concurrerende lampen met een plattere behuizing.



Bekijk product
LED werklamp 48w watt