Waar staat ‘Watt’ voor en waarom is het van waarde bij werklampen?

Watt, Voltage en Ampère. Allerlei termen waarmee je te maken krijgt als het om licht en energie gaat. Omdat er binnen verlichting veel gepraat wordt over Wattage, leggen wij graag kort uit waar dit voor staat. Tevens kijken we ook of wattage of voltage nu écht wat zegt over de intensiteit of kracht van een LED werklamp.

Watt led werklamp

Wattage, Ampère en voltage, wat zijn de verschillen en wat houden deze begrippen in?

Als het gaat om een werklamp, dan kunnen wij ons voorstellen dat u enkele aspecten extra opvallen. Zo ziet u vaak in de titel verwerkt hoeveel volt een lamp ondersteunt of welk vermogen de lamp levert uitgedrukt in ‘Wattage’. Daarom dat we beide begrippen kort uiteenzetten.

Watt (W)

Zoals in veel gevallen, is ook Watt naar een persoon vernoemd. Deze persoon is de schotse ingenieur  James Watt. ‘Watt’ of ‘Wattage’ is de meeteenheid om het elektrische vermogen te meten van in uw geval, de werklamp. Dit is anders dan bijvoorbeeld paardenkracht, wat ook een vermogenseenheid is. Paardenkracht is een vrij oude manier van vermogen meten. Tevens is paardenkracht niet afgestemd op elektronische apparaten. Wattage (W) verwijst dus naar het vermogen van uw LED werklamp. Echter hoeft dit niet direct te betekenen dat de werklamp van een hogere lichtopbrengst geniet. Zaken als: reflectortechniek en lensgebruik, spelen hierbij namelijk ook een grote rol.

Voorbeelden waarin wattage terugkomt:

  • Een LED werklamp heeft een vermogen van 48W. Dit is het vermogen van alle LED’s gecombineerd.
  • Uw combimagnetron heeft een vermogenstop van 900 W. Hierdoor is de magnetron in staat met een vermogen van 900W uw voedsel te verwarmen.

In de regel kunt u de volgende formule aanhouden om één Watt uit te drukken; 1W = 1V * 1A | 1v= 1 volt, 1A = 1 ampere. Nu zijn er uiteraard net als bij centimeters, grotere en kleinere eenheden. In de onderstaande tabel vindt u een overzicht. Echter is dit voor verlichting in mindere mate van toepassing.

Grotere/kleinere eenheden
fac­tor naam sym­bool
10−6 microwatt μW
10−3 milliwatt mW
1 watt W
103 kilowatt kW
106 megawatt MW
109 gigawatt GW
1012 terawatt TW
1015 petawatt PW

Ampère (A)

Net als bij Wattage, is Ampère ook benoemd naar een geleerde. Zoals u waarschijnlijk de naam al kunt raden, is de bedenker van de meeteenheid Ampère, de Franse heer: André-Marie Ampère.  André is een van de hoofdontdekkers van het elektromagnetisme en Ampère kent vandaag de dag nog steeds een grote rol. Een definitie van deze meeteenheid luidt:

De ampère is de eenheid van stroom, net zoals de meter de eenheid van lengte is. De definitie van de ampère is gebaseerd op een bijzonder natuurkundig verschijnsel: rond een stroomdraad heerst een magneetveld. Hoe sterker de stroom, hoe sterker het magneetveld. Twee evenwijdige stroomdraden trekken elkaar daardoor magnetisch aan. Als twee kabels van dezelfde soort op dezelfde stroombron worden aangesloten, en ze trekken elkaar met de juiste kracht aan, dan loopt door elk van die kabels één ampère (Essent, z.d.).

Voltage (V)

De voltage is kort gezegd de spanning die door het voertuig loopt. Binnen voertuigen is dit voornamelijk een 12 volt spanning of een 24 volt spanning. De volt is gedefinieerd als het potentiaalverschil over een geleider als een stroom van 1 ampère daarin een vermogen van 1 watt in warmte omzet. De eenheid is ook gelijk aan 1 joule per coulomb. Bij TRALERT® hoeft u zich geen zorgen te maken over de spanning binnen uw voertuig. De verlichting van ons is voornamelijk multivoltage uitgerust wat maakt dat deze zowel 12v als 24v ondersteunen zonder licht verlies.

Staat het vermelde vermogen dan direct gelijk aan de kracht van de werklamp?

Nee, niet direct. Het is uiteraard waar dat hoe meer Watt, hoe meer vermogen de lamp bevat. Echter zoals eerder benoemd, zijn er meer factoren die de lichtintensiteit en het lichtbereik beïnvloeden. Zo kan een werklicht een gemiddeld lager Watt bevatten per LED, maar voorzien zijn van een krachtige reflector lens. Een voorbeeld hier van is de TRSW12275FB binnen ons assortiment. Deze lamp kent een lage wattage waarde en een gemiddeld aantal lumen. Echter biedt deze werklamp door middel van een RFT lens, een krachtigere, beter verdeelde lichtbundel dan andere modellen die van meer Watts zijn voorzien. Als advies willen wij u meegeven om u niet blind te staren op Watt of Lumens. Lampen en licht zijn er om te vergelijken en het beste kunt u dat doen bij ons in de showroom. Deze ruimte is speciaal ingericht om juist deze verschillen aan te tonen.

Uitgelicht product


TRE303P0403: LED werklamp 48 Watt

2850 lumen in een relatief kleine behuizing Voorzien van een Deutsch-connector IP68 (Waterproof) Compact en helder lichtbeeld

De hoogwaardige LED’s geven een helder lichtbeeld en een goede lichtspreiding. De lamp is uitgevoerd met een robuuste behuizing, de 16 LED’s produceren warmte en deze wordt afgevoerd door de koelribben op de achterzijde van de behuizing. Dit zorgt voor een lange levensduur t.o.v. concurrerende lampen met een plattere behuizing.Bekijk product
LED werklamp 48w watt

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.