Wat betekent lichtbron?

Een lichtbron is een object dat licht uitzendt. Er zijn verschillende soorten bronnen die licht afgeven. Deze kunnen door mensen worden gemaakt, bijvoorbeeld LED interieurverlichting. Dit is een voorbeeld van een kunstmatige lichtbron. Maar er zijn ook natuurlijke lichtbronnen. Deze zijn niet door mensen gemaakt, bijvoorbeeld de zon. In beide gevallen wordt licht geproduceerd door atomen die veel energie bevatten.

Lichtbron

Waar bestaat het uit?

Licht hebben we nodig om te kunnen zien. Zonder een lichtbron zien we niks. Het licht om ons heen komt het oog binnen, wordt omgezet in signalen en naar de hersenen gestuurd om een ​​beeld te creëren. Maar waar bestaat het uit? Alle materie om ons heen is opgebouwd uit atomen. Atomen zijn de kleinste deeltjes materie die er bestaan. Maar atomen bestaan ​​uit nog kleinere deeltjes. In atomen vertegenwoordigen elektronen allerlei banen in een elektronenwolk. We kunnen de beweging van deze elektronen op verschillende manieren verstoren, bijvoorbeeld door het atoom te verwarmen. De elektronen draaien dan in verschillende banen rond de kern. Ze raken aangeslagen. Maar ze ‘willen’ weer terug naar hun oude baan. Op het moment dat het weerkaatst, zendt het een lichtflits uit. Dit wordt ook wel een foton genoemd.

Directe en indirecte lichtbronnen, wat is het verschil?

Naast het onderscheid tussen kunstmatige en natuurlijke lichtbronnen, maken we ook een onderscheid tussen directe en indirecte lichtbronnen. Wanneer licht van een bron een object raakt zonder tussenkomst van andere stoffen, wordt dit directe licht genoemd. Er kan een rechte lijn worden getrokken tussen de lichtbron en het verlichte object. Denk bijvoorbeeld aan de zon en LED verlichting. En een indirecte lichtbron is een lichtbron die licht uitstraalt door een reflecterend oppervlak. De maan geeft licht, maar het is licht van de zon. Zonlicht schijnt op de maan en de maan reflecteert dat licht terug naar de aarde. Veel lampen hebben een spiegel achter de lamp. Deze spiegel weerkaatst licht dat de verkeerde kant opgaat. Een lamp levert dus ook indirect licht. Dit is van toepassing op onze hoge kwaliteit reflectoren.