Een lichtstraal is een smalle bundel van licht die zich voortbeweegt door de ruimte. Het kan worden beschouwd als de fundamentele eenheid van licht, bestaande uit fotonen – deeltjes die lichtenergie dragen.

Alle lichtstralen samen maken een lichtbundel geproduceerd wordt door een reflector zoals een lamp. Het zicht dat een lamp oplevert is de lichtstraling van de lamp. Om het te duiden zijn verschillende termen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan helder. Dit geeft aan dat het licht dat een lamp uitstraalt helder wit van kleur is. Een lichtstraal is een lijn, getrokken in de richting waarin de lichter energie stroomt. Als lichtstralen evenwijdig aan de hoofdas op een lens vallen, dan kruisen ze elkaar in een punt dat men het brandpunt noemt.

Waaruit bestaat een lichtstraal

Lichtstralen bestaan uit fotonen die zich in een golfachtige beweging voortbewegen. De golflengte en frequentie van deze fotonen bepalen de kleur en energie van het licht.

Welke lichtstralen zijn er:

Er zijn in de basis 3 type lichtstralen:

  • Parallelle lichtstraal
  • Divergerend lichtstraal
  • Convergerende lichtstraal
lichtstraal

De evenwijdige lichtbundel (parallelle lichtstraal)

Dit verwijst naar lichtstralen waarvan de individuele fotonen parallel bewegen ten opzichte van elkaar. Dit betekent dat ze in dezelfde richting reizen zonder te divergeren of convergeren. Parallel licht kan voorkomen in verschillende contexten, waaronder directe lichtstralen, maar het is niet beperkt tot slechts één richting.

Voorbeeld evenwijdige lichtbundel:
De LED verstraler heeft meestal een evenwijdige lichtbundel. Hier gaan lichtstralen meestal naar één punt toe om een bepaald gebied aan te lichten.

Convergerende lichtstraal:

Een convergerende lichtstraal betekent dat de lichtstralen naar elkaar toe buigen of samenkomen. Dit kan optreden wanneer het licht door een convergerende lens gaat, zoals een positieve lens of een bolle lens.

Bij de convergerende lichtbundel lopen alle lichtstralen naar elkaar toe. Ze snijden elkaar in één punt. Nadat ze bij elkaar zijn gekomen zullen ze daarna weer uit elkaar gaan lopen.

Voorbeelden van een convergerende lichtstraal:

Een ledbar op een 4×4-voertuig kan worden ontworpen met lenzen die de lichtstralen bundelen en richten op specifieke terreinsecties tijdens off-road rijden in het donker.

Bij LED-werklampen op voertuigen, bouwplaatsen of andere werktoepassingen is het vaak essentieel om gebruik te maken van gebundelde lichtstralen. Hiermee is de intensiteit van het licht maximaal op de plek waar het nodig is, waardoor de zichtbaarheid verbetert en de efficiëntie van het werk wordt verhoogd.

Divergerende lichtbundel

Bij de divergerende lichtbundel lopen alle lichtstralen uit elkaar. Een goed voorbeeld hiervan is de LED breedstraler in de agrarische sector. 

Voorbeeld divergerende lichtstraal: werklichten op een voertuig met een diffuus patroon zal het licht gelijkmatig verspreiden over een groot werkgebied. Handig bij reparaties aan de zijkant van de weg bijvoorbeeld.

Het kiezen van de juiste lichtstraal

Soort werkType lichtstraal
BouwplaatsenParallel of divergerend (verspreid)
Off-Road rijdenConvergerend (gebundeld)
Breed terrein verlichtenDivergerend (verspreid)
Nauwkeurig detailwerkConvergerend (gebundeld)
Zoeken naar verre objectenParallel
Nachtelijke rijden buitengebiedGebundeld (convergerend)

De keuze van een lichtstraal hangt af van het soort licht. Onze verlichtingsexperts kunnen u hierin desgewenst aanvullend adviseren.