Halogeen

Betekenis: Halogeen

Wat is halogeen verlichting?

Halogeen lijkt op de traditionele gloeilampen in de zin dat ze beide een gloeidraad bevatten die licht uitstraalt wanneer hij opgewarmd wordt. Echter, in tegenstelling tot gloeilampen, bevat halogeen een gasmengsel van jodium en broom, waardoor de gloeidraad extra warm wordt en daardoor een hoger rendement en een langere levensduur heeft. Dit resulteert in een verbetering in lichtsterkte van ongeveer 20% in vergelijking met gloeilampen.

Wat zijn de voor en nadelen?

Voordelen:

Halogeen is redelijk hitte bestendig. Daarnaast heeft een halogeenlamp goede kleurweergave. In vergelijking met de ouderwetse gloeilamp is een halogeenlamp zuiniger. Daarnaast zijn de halogeenlampen redelijk goedkoop in aankoop.

Nadelen:

Een Halogeenlamp heeft een relatieve korte levensduur. Daarnaast gaat de halogeenlamp inefficiënt om met energie en wordt de lamp erg warm. De halogeenlamp zal ook bezwijken onder hoge spanning. Daarnaast is het produceren van halogeen sinds 2018 verboden. Dit betekent dat er geen halogeen verlichting meer geproduceerd zal worden in de toekomst. Dit is een beslissing geweest van de Europese unie in verband met de energie zuinigere alternatieven die er beschikbaar zijn.

Halogeen in vergelijking met Led-verlichting

Wanneer een Halogeenlamp wordt vergeleken met LED-verlichting komen er een aantal cruciale punten naar voren. Een nadeel voor LED-verlichting ten opzichte van Halogeenverlichting is dat LED-verlichting doorgaans ietwat hogere aankoopprijs heeft. Echter zijn er veel voordelen voor LED-verlichting ten opzichte van Halogeenverlichting die dit prijsverschil snel doen vergeten. LED-verlichting gaat namelijk efficiënter om met energie en heeft dan ook een levensduur die 35 keer langer is dan die van halogeenverlichting! Daarnaast is LED-verlichting verkrijgbaar in diverse vormen en lichtkleuren. Ook heeft LED-verlichting een beter bereik in lichtsterkte en is het beter bestand tegen piekspanning dan een halogeenlamp.

Als u meer wilt weten over de verschillen tussen LED-verlichting en halogeenverlichting kunt u dit blog lezen om verder diepte in te gaan.

Halogeen

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.