De piekspanning in bijvoorbeeld werkverlichting verwijst naar de maximale spanning die wordt gemeten tijdens één volledige cyclus van wisselstroom. Deze piekspanningswaarde bepaalt de intensiteit en helderheid van het licht dat door een verlichtingsarmatuur wordt geproduceerd.

Hoe herken je piekspanning?

Hoge piekspanningen resulteren in helderder licht, terwijl lagere piekspanningen resulteren in zwakkere verlichting. In de meeste gevallen worden de piekspanningswaarden om veiligheids- en efficiëntieredenen binnen een bepaald bereik gehouden. Piekspanning is een plotselinge stijging van de spanning die elektronische componenten kan beschadigen. Het kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder fouten in het elektrische systeem, bedrijfsomstandigheden buiten het normale bereik of zelfs defecte bedrading.

Wat gebeurd er als er dan tóch hoogspanning binnen je lamp optreedt?

Wanneer de piekspanning optreedt, kan deze gevoelige elektronische componenten zoals LED’s beschadigen of vernietigen. Daarom is het belangrijk om een spanningsregelaar te installeren als u LED’s in uw koplampen hebt of lampen te gebruiken die hiertegen bestand zijn. In het algemeen is piekspanning een cruciaal aspect om rekening mee te houden bij verlichting. Een goed beheer en regeling van de piekspanning kan de veiligheid en efficiëntie van uw verlichtingssysteem garanderen.

Als de verlichting van uw auto ooit gedimd of zelfs uitgegaan is terwijl u reed, is dat waarschijnlijk te wijten aan een opbouw van piekspanning. Hoewel dit misschien niet zo erg lijkt, kan piekspanning de LED’s in de lampen van uw auto beschadigen, waardoor ze voortijdig doorbranden. In deze blogpost leggen we uit wat piekspanning is en hoe het uw LED’s kan beschadigen. We geven ook enkele tips om te voorkomen dat piekspanning uw lampen beschadigt.

Hoe voorkomt u dat de piekspanning de verlichting van uw voertuig beschadigt?


Er zijn een paar dingen die u kunt doen om te voorkomen dat spanning de LED’s van uw voertuig beschadigt, namelijk:

  • Gebruik een overspanningsbeveiliging: Een overspanningsbeveiliging helpt je LED’s te beschermen tegen hoogspanningspieken door de energie van de piek te absorberen en veilig af te voeren
  • Gebruik laagspannings-LED’s: Laagspannings-LED’s zijn ontworpen om hogere niveaus van spanning te weerstaan dan standaard-LED’s. Door laagspannings-LED’s in de lampen van uw voertuig te gebruiken, kunt u helpen de levensduur van uw lampen te verlengen
  • Vervang beschadigde onderdelen: Als een van de componenten in het verlichtingssysteem van uw voertuig beschadigd is, moeten deze zo snel mogelijk worden vervangen. Beschadigde onderdelen kunnen hoogspanningspieken veroorzaken die uw LED’s kunnen beschadigen

Conclusie
Piekspanning kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid op lange termijn van de LED’s van uw voertuig. Door enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u helpen voorkomen dat piekspanning uw lampen beschadigt. Als u vermoedt dat de verlichting van uw auto is beschadigd door hoge spanning? Zorg er dan voor dat u ze zo snel mogelijk laat controleren door een professional.