Wat is rubber?

We kennen het allemaal en we komen er ook meerdere keren per dag mee in aanmerking. Maar wat is het nou eigenlijk precies? De naam komt voort uit het Engelse werkwoord wrijven, dit is namelijk to rub. Er is erg veel vraag naar rubber aangezien het in heel veel situaties van toepassing is. De gehele wereldmarkt voor rubber bedraagt ongeveer 24 miljoen ton. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij autobanden, schoenzolen, laarzen, reddingsboten, fietszadels en bougiekabels. Maar dat is lang niet het enige. U ziet het overal, wellicht zonder dat u het daadwerkelijk door heeft.

Natuurlijk of synthetisch

Natuurlijk rubber haalt men uit latex. Latex haalt men uit de Braziliaanse rubberboom. Eén derde van het sap uit de boom bestaat uit rubber. De latex wordt gefiltreerd en verdund met water. Hetgeen dat hieruit komt is met zuur te behandelen. Hierdoor gaan de rubberdeeltjes stollen. Het materiaal dat hieruit komt rollen ze uit zodat het kan drogen. Aangezien het materiaal zoveel zoveel voorkomt is de vraag groter dan het aanbod. Aangezien de rubberbomen niet de gehele vraag kan produceren is er gekeken naar alternatieven. Deze alternatieven vond men. Uit aardolie worden polymeren gemaakt. Deze hebben gemeenschappelijke eigenschappen als natuurrubber. De niet natuurlijke alternatieven noemt men synthetisch.

Rubber bij TRALERT®

Bij verschillende producten binnen het assortiment LED verlichting van TRALERT® kunt u rubber terugvinden. Dit komt omdat het materiaal verschillende voordelen met zich meebrengt. Eén van de producten waarbij rubber veel voorkomt zijn de LED breedtelampen. Breedtelampen zijn bedoeld om de breedte van het voertuig aan te geven. Bij sommige aanhangers zijn deze lampen verplicht. In de behuizing van de breedtelampen kunt u rubber vaak terugvinden. Dit komt omdat het materiaal zeer goed bestendig is tegen schade. Dit draagt enorm bij aan de levensduur van de lamp. Daarnaast kunt u het materiaal ook terugvinden in de montage rubbers van TRALERT®.