Wat is een 12v Relais

Een 12v relais is een schakelaar die elektrisch wordt bediend in plaats van mechanisch. Hoewel er verschillende relaisontwerpen zijn, zijn de relais die het meest worden gebruikt in een auto’s. Maar je komt ze ook tegen bij lichte vrachtwagens en schepen met laagspanning.

Elektromechanische relais die werken door een elektromagneet te activeren om een set contacten aan te trekken om een circuit te maken of te verbreken. Ze worden vooral gebruikt voor het activeren van claxons, koplampen en ventilatormotoren. Een 4-pins 12V relais verbindt via een schakelaar met zowel de positieve als de negatieve zijde van de voertuigstroombron, wat zorgt voor efficiënte stroomregulatie.

Relais 12v

Hoe werkt een 12v relais

Relais worden geïnstalleerd tussen de stroombron en het elektrische accessoire dat aan/uit-voeding nodig heeft. Wanneer het relais bekrachtigd wordt, vloeit de hoge stroom om het accessoire te bedienen van de stroombron door het relais en rechtstreeks naar het onderdeel.

Wanneer gebruik je een 12v relais

Relais zijn van cruciaal belang wanneer het gaat om het bedienen van een circuit met een laagvermogenssignaal, waarbij volledige elektrische isolatie tussen het sturende en het gestuurde circuit gewaarborgd moet zijn. Daarnaast worden relais ingezet om meerdere circuits te beheren met slechts één enkel signaal.

4-polige 12v relais aansluiten

Een 4-polig relais biedt veel flexibiliteit en controle opties vergeleken met andere typen relais. Deze relais hebben vier aansluitingen die kunnen worden geconfigureerd in verschillende combinaties van open en gesloten staten, zoals twee open en twee gesloten, drie open en één gesloten, of alle vier open.

PoolnummerVerbindingBeschrijving
86Ingang stuurstroomDe pin waar de stuurspanning het relais binnenkomt, gebruikt om de spoel te activeren.
85Uitgang stuurstroomDe retourpin voor de spoel, meestal verbonden met aarde.
30Ingang hoofdstroomDe gemeenschappelijke voedingsingang voor het relais, de bron van de hoofdstroom.
87Uitgang hoofdstroomDe uitgang waar de hoofdstroom het relais verlaat wanneer geactiveerd, naar het geschakelde apparaat.

Deze veelzijdigheid maakt het mogelijk om complexe schakelingen te besturen en aan te passen aan specifieke behoeften van het systeem, zoals het tegelijkertijd beheren van meerdere circuits met verschillende stroomvereisten. 4-polige 12v relais gebruiken 2 pinnen (85 & 86) om de spoel te besturen en 2 pinnen (30 & 87) die de stroom op één circuit schakelen.

Er zijn 2 soorten 4-pins relais verkrijgbaar; normaal open of normaal gesloten. Een normaal open relais schakelt de spanning AAN voor een circuit wanneer de spoel wordt geactiveerd. Een normaal gesloten relais schakelt de spanning UIT voor een circuit wanneer de spoel geactiveerd is.

12v relais closed

3-polig 12v relais aansluiten

Een 3-polig relais heeft drie aansluitingen en is beperkter in configuratie, vaak alleen met de mogelijkheid om in een normaal open staat te functioneren. Dit betekent dat de stroom alleen door het relais gaat wanneer het geactiveerd is. Dergelijke relais zijn eenvoudiger en worden vaak gebruikt voor basis aan/uit-schakeltaken waar geen complexe schakeling of meerdere outputconfiguraties vereist zijn.

Canbus proof i-LS Relais

Voor de automotive branche adviseren wij de i-LS Relais van Led Autolamps. De ingebouwde microprocessor voorkomt dat onbetrouwbare storingsignalen worden gegenereerd door indicatielampjes. Wat veroorzaakt kan worden door de extreem lage stroomafname van LED-lampen wanneer deze geïnstalleerd zijn op traditionele gloeilampverlichtingssystemen.

Het i-LS-relais is ontworpen om gebruikt te worden in combinatie met onze i-LS microprocessor, wat het betrouwbare detecteren van een storing in een LED-indicator mogelijk maakt.

Het systeem waarschuwt de bestuurder wanneer een indicator defect is door het knipperlicht te versnellen, of door een indicatielampje op het dashboard uit te schakelen.

Schema I-LS Relay

Video: 12V Planet