Wat is een EMC ontstoring?

Wanneer LED verlichting wordt aangesloten, kan het voorkomen dat andere elektrische apparaten in de buurt beginnen te storen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de radio van het voertuig. Wanneer dit probleem zich voordoet, is de verlichting niet voorzien van de juiste EMC ontstoring. Het probleem komt vaker voor, dus zijn er genoeg mogelijkheden om dit op te lossen. Om te zien of een lamp EMC ontstoort is kun je kijken naar verschillende certificaten. Overigens gelden deze regels niet alleen voor verlichting. Alle elektronische apparaten moeten EMC ontstoort zijn. Van verlichting tot radio tot magnetron. Wanneer dit niet zo is kan het schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Waar staat EMC voor?

EMC staat voor Elektromagnetische Compatibiliteit. Wanneer verlichting voorzien is van de juiste EMC ontstoring, kan het geen storingen bij andere apparaten in de buurt veroorzaken. Maar dat is niet het enige. Het wil ook zeggen dat de verlichting zelf niet gevoelig is voor storingen. Oftewel, met de juiste certificering kun je storing vrij op pad.

Hoe te herkennen?

Hoe weet je nou of verlichting aan de juiste certificaten voldoet? Wanneer het gaat om de EMC ontstoring, moet je letten op het ECE-R10 certificaat. Dit certificaat wil zeggen dat de lamp volledig EMC gekeurd is. Belangrijk om te weten is dat er verschillende gradaties EMC ontstoring zijn. Hier zit dus per product ook nog verschil in. Naast het speciale ECE-R10 certificaat kun je ook letten op de CE-markering. Binnen de eisen van het CE-keurmerk wordt er gekeken naar de Elektromagnetische Compatibiliteit.

Dit zijn dus de keurmerken om op te letten als het gaat om storingen bij apparaten in de buurt of met de verlichting zelf. Voordat een lamp een bepaald keurmerk krijgt, moet deze eerst uitvoerig zijn getest. Zonder goede test kan een lamp geen keurmerk hebben. Alle keurmerken zijn terug te vinden in de specificaties van de verschillende soorten LED verlichting. Wanneer je toch nog vragen hebt over de certificaten van een bepaalde lamp, kun je altijd contact met ons opnemen.