Het is maandagochtend en de werkweek is weer begonnen. Na een bak koffie is het echt tijd om te beginnen. Er is zojuist een nieuwe collectie LED werklampen binnen gekomen en je kan niet wachten om aan de slag te gaan. Nadat de lampen op het voertuig gemonteerd zijn, is het tijd om de verlichting te testen! Bij het aanzetten van de verlichting begint de radio te storen. Wat? Niet nu! Wanneer deze situatie zich voordoet zal je waarschijnlijk de radio vervloeken. Vaak is de eerste gedachten dat de radio stoort door slecht ontvangst of bereik, maar het is ook mogelijk dat de radio stoort door het aanzetten van de verlichting. In dit geval is de collectie werklampen niet voorzien van de juiste EMC-ontstoring. Uw autoradio stoort tijdens het rijden? Lees verder hoe u dit kunt oplossen.

Hoe kan het dat de radio stoort bij aanzetten verlichting?

Stel je voor, uw autoradio stoort tijdens het rijden. U probeert dit te verhelpen maar niks wil werken. Hoe kunnen de storingen dan toch ontstaan? Alle elektronische apparaten kunnen een bron zijn van een elektromagnetische storing. Een storing kan een elektromagnetische ruis of een ongewenst signaal op jouw radio veroorzaken. Daarnaast is het ook mogelijk dat de schermen in jouw voertuig beginnen te flikkeren. Het probleem zit hem vaak in de LED verlichting zelf. Zo stralen de LED lampen te veel elektromagnetische straling uit. Wanneer deze aangesloten zijn op dezelfde bandbreedte als de andere elektrische apparaten dan veroorzaakt dit een storing.

Verder is het ook mogelijk dat de LED lampen storen op de radio door de bedrading. Mogelijkerwijs worden de stoorsignalen rechtstreeks via de bedrading opgepikt. Wanneer de oorzaak van de elektromagnetische storing is vastgesteld, dan is de oplossing vaak snel gevonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beter afschermen van bekabeling, systemen en kabelgrootten. Wanneer deze storingen verholpen zijn, zal de radio niet meer storen bij het aanzetten van de verlichting.

Uitgelicht product


WF-8082: bevat de beste EMC-ontstoring van dit moment!

De WF-8082 is de laatste uit de serie van 3 (WF-4041 / WF-6062 / WF-8082), de grootste lamp uit deze serie heeft een EMC-onstoring klass 5, genaamd CISPR25. Hierdoor is storing op jouw radio volledig verleden tijd.


Bekijk product
Radio stoort bij aanzetten verlichting

Hoe kan de radiostoring verholpen worden?

Het kan voorkomen dat uw autoradio stoort tijdens het rijden. Wanneer jouw radio stoort bij het aanzetten van de verlichting, dan zou je er goed aan doen om de LED verlichting te vervangen voor lampen van een hogere kwaliteit. Wanneer je op internet zoekt naar LED verlichting dan zal je veel aanbieders zien die LED verlichting verkopen tegen scherpe prijzen. Wij zouden je graag willen adviseren om verder te kijken dan de aankoopprijs. Zo is het natuurlijk niet fijn als jouw LED lampen storen op de radio. Let er bij aankoop op dat de verlichting voorzien is van een EMC certificaat! Zo voorkom je dat de led lampen storen op de radio.

Een ander kenmerk waar je bij aankoop op zou kunnen letten is een officiële CE-markering. Wanneer een elektronisch apparaat voorzien is van een officiële CE-markering dan voldoet dit apparaat automatisch ook aan de EMC-eisen, aangezien dit een van de eigenschappen is waar een apparaat aan moet voldoen om CE-gemarkeerd te zijn. Een CE-markering in combinatie met de juiste EMC-onstoring zal ervoor zorgen dat de radio niet stoort bij het aanzetten van de verlichting.

Wat is EMC?

EMC is een afkorting die staat voor Elektromagnetische compatibiliteit. Op de eerste oogopslag leest het begrip wat moeizaam weg, maar wanneer we deze benaming verder ontleden is het eigenlijk vrij eenvoudig. Als een product compatibel is, dan kunnen diverse elektrische en elektronische producten, zonder verlies van eigenschappen, naast elkaar functioneren. Wanneer een product niet compatibel is, dan kunnen de elementen niet naast elkaar functioneren en heb je een EMC-storing. Bij het gebruik van LED voertuigverlichting kan deze storing terugkomen in de radio die gaat storen wanneer je de LED verlichting aanzet.

Radio stoort bij aanzetten LED verlichting, vanaf nu 100% verleden tijd!

LED lampen die storen op de radio is vanaf nu verleden tijd met de LED verlichting van TRALERT®. In ons assortiment vind je EMC-onstoringen terug van verschillende sterktes. Onze Optimus Series LED werklampen is zelfs voorzien van een CISPR25 Class 5 ontstoring. In de auto-elektronica markt is CISPR 25 een steeds populairder benchmark- en vereiste voor carrosserie-elektronica. Electronica leveranciers zijn in toenemende mate gericht op het bewijzen dat hun apparaten kunnen voldoen aan CISPR 25. De klasse geeft de hoogte van ontstoring aan. Benieuwd naar de producten die voorzien zijn van de nieuwe CISPR 25 Klasse 5 ontstoring? Bekijk deze collectie dan op het dealerportaal.