Krimpkous

Betekenis: Krimpkous

Wat is een Krimpkous?

Een krimpkous is een slang/buis die je kan gebruiken om een kabel te beschermen. De kous krimpt bij verhitting, bijvoorbeeld door een aansteker of heat gun. Meestal bestaat een (krimp)kous uit de materialen: polymeer, pvc, rubber of plastic. Een krimpkous komt in tal van doorsnede maten en elk in verschillende kleuren.

Waar kun je een krimpkous voor gebruiken?

Krimpkousen worden gebruikt voor: draden, kabelbomen, bundeling en isolatie. De krimpkous beschermt tegen: corrosie, water, chemicaliën, en slijtage. De mate van bescherming verschilt per type kous. Kousen komen in verschillende kleuren, veel gebruikte kleuren zijn: rood, geel, transparant, zwart, wit, groen, bruin, geelgroen (aarde), grijs, roze, en blauw. Hier komt ook bij kijken dat je deze kousen met tekst of codes kan bedrukken. Hierdoor zijn krimpkousen ook inzetbaar voor de identificatie van kabels of draden.

Krimpkous

Bij welke temperatuur kan een kous krimpen?

Niet elke krimpkous krimpt op dezelfde temperatuur. Dit zit tussen de 100°C en de 175°C. Dit hangt sterk af van de grondstof die is gebruikt en hoe dik de wanddikte is. Daarnaast maakt het ook uit of er een dubbelwand of enkelwand aanwezig is. Een enkelwand smelt namelijk eerder dan een dubbelwand.

vijf stappen voor het juist aanbrengen van de krimpkous

Stap1: Meet de lengte van de draden en pak een lengtestuk krimpkous dat iets langer is. De kous krimpt meestal van zo’n 1 tot 10% in de lengte (houd hier rekening met het knippen op lengte)

Stap2: Knip de kous in de gewenste lengte.

Stap3: Schuif de kous over de kabels.

Stap 4: Gebruik een heteluchtpistool (Geen heteluchtpistool? Gebruik een aansteker of hete föhn!) Beweeg het heteluchtpistool over de lengte van de kous, heen en weer zodat de warmte niet te lang op één plek gefocust is. Blijf de kous verhitten tot deze strak om de kabel zit.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.