Krimptang

Betekenis: Krimptang

Als jij opzoek bent naar een krimptang, is het goed om te weten waarvoor je deze tang kunt inzetten. Deze handige tool kan je helpen met het maken van solide verbindingen. Na, uiteraard, het strippen van kabels. Dit geldt zowel voor kabels in de automotive, als netwerkkabels of kabels die je compleet voor andere doeleinden gebruikt.

In het kort: De krimptang gebruik je om allerlei soorten kabels te strippen.

Hoe gebruik je dit: Door de tang over de kabel te schuiven, een flinke knijpkracht in te zetten. Dit noemt men: “Krimpen”. Op deze manier verbind je de krimphuls op de kabel aan het geleidmateriaal. Let er hierbij op dat u niet de individuele aders beschadigd.
Krimptang

Wat zijn krimptangen?

Nu vraag je je af, wat zijn krimptangen nu precies en waarom heten ze ‘Krimp’. De naam krimp komt vanuit het Engels. Krimpen is namelijk het persen of samendrukken van een omhulsing om een verbinding sterker te maken. Dit vind je dus terug bij het aan elkaar maken van kabels of connectoren bij verlichting waaronder LED werklampen. Andere benamingen voor deze tang zijn: vouwtang, perstang of een hele bijzondere: ‘kabelschoentang’. De kunst is om juist te knijpen zodat er een verbinding ontstaat tussen de componenten. Dit kan een specialistisch werkje zijn en pas goed op dat de connectie juist wordt gemaakt. Maar een goede verbinding is beter dan geen verbinding, zullen we maar stellen.

Is de krimptang precies hetzelfde als een perstang?

In de regel is kun je deze benaming voor beide gebruiken. Echter, waar krimptangen voor het aansluiten van kabelschoenen en connectoren wordt gebruikt, kun je de perstang vooral terug vinden in de bouwsector. Deze perstang wordt voornamelijk gebruikt als je pijpleidingen aan elkaar wilt verbinden.
Krimptang en kabelstripper

Hoe ziet een krimptang eruit?

De krimptang lijkt heel erg op tangen die je hoogstwaarschijnlijk gewoon naast je kabelstripper in de gereedschapskist hebt liggen. Ook dit is een soort knijptang. Je herkent de handgreep die is gemaakt van rubber of ander grip houdend materiaal. De tang zelf kent een andere kop uitgerust met kartels. Deze kartels zijn van verschillende dieptes. Op deze manier kun je gemakkelijk bepalen aan de hand van de huls van uw kabel, welke stand je moet gebruiken. Een andere benaming voor deze kartels, is krimpprofiel.

Zijn er alternatieven voor Krimpen?

Er zijn alternatieven voor krimpen, maar vaak gaat dit dan richting solide verbindingen die een vorm van verhitting nodig hebben. Waar je met de krimptang vooral verbindingen in elkaar drukt, moet je bij alternatieven denken aan solderen of lassen. Hiervoor is een extreme hitte nodig waarbij materialen vloeibaar worden en bij verharding aan elkaar smelten. Nu is het logisch dat je niet op ieder moment een soldeerapparaat of lasapparaat bij de hand hebt, dus daar is de krimptang een prachtige uitkomst voor. Tevens, is deze heavy equipment vaak ook niet nodig voor het aan elkaar maken van kabels.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.