Wat is een 5 aderige Kabel?

Wat is 5 aderige kabel nu precies? En wat is een ader? Heel simpel, een ader is een draad die beschermd is met een isolatie laag. De laag bestaat vaak uit de materialen: PVC, PE, Plastic of Rubber. Deze beschermende laag kan je strippen zodat de draad zichtbaar wordt. Voor het strippen van een kabel kan je een kabelstripper gebruiken. De draad kan bestaan uit de materialen: Zilver, Goud, Koper of Aluminium.

5 aderige kabel

De draden van een 5 aderige kabel

Als je een (5 aderige) kabel bekijkt, bestaan ze vrijwel altijd uit verschillende aders en een mantel die deze aders bij elkaar houd. Je hebt niet alleen maar 5 aderige kabels maar ook bijvoorbeeld kabels met 3 aderen of 8 aderen. De kern van de kabel is de draad die op de connector is aangesloten op bijvoorbeeld een 5 polige stekker. De kern kan bestaan uit een geleider (van koper) die elektriciteit goed begeleidt. De draad heeft dus een lage weerstand. Er worden verschillende kleuren gebruikt om duidelijk aan te geven wat voor soort functie de draad beheerst. Let op! Leveranciers kunnen gebruik maken van verschillende kleuren. Hierom is het goed de handleiding van de lamp door te lezen. Een andere reden voor het gebruik van deze omhulsels, is het voorkomen dat de draden (aders) contact gaan maken met de andere draden. Als een geleider uit meerdere (koperdraden) draden bestaat, wordt deze ”streng” genoemd (gevlochten draad).

Waarom koper?

De prijs van koper verschilt met de tijd en is dus variabel te noemen, vergelijkbaar met grondstoffen als goud en olie. Echter, het mooie van koper is dat het ideaal is als geleidend buigzaam materiaal. Een stuk beter dan dat staal of aluminium dit kan. Het is een materiaal met een zachte textuur en is dus gemakkelijk te verwerken. Deze flexibiliteit maakt de grondstof zeer geschikt voor bijvoorbeeld 5 aderige kabel(s) die worden blootgesteld aan grote mechanische belastingen terwijl de kabelrups in beweging is. Deze specificaties hebben ervoor gezorgd dat koper het standaardmateriaal is voor alle kabels.

Heeft temperatuur ook invloed op geleidbaarheid?

Ja, de temperatuur heeft ook invloed op de geleidbaarheid, niet alleen bij 5 aderige kabel(s) maar bij alle kabels! Naarmate de temperatuur omhoog gaat krijgen de atomen en elektronen hier energie van. Hierdoor zet het geleidende materiaal zich uit. De meeste metalen zijn betere geleiders als ze koel zijn. Zelfs bij extreem lage temperaturen worden sommige geleiders supergeleiders. De geleiding kan dus de temperatuur van het materiaal veranderen. Elektronen stromen dus door geleiders zonder de atomen aan te tasten. Bewegende elektronen ervaren tijdens het proces weerstand. Daardoor kan een elektrische stroom vloeien om het geleidende materiaal te verwarmen.