wat is een kabelstripper?

Een kabelstripper is een speciale machine of kniptang die gebruikt wordt voor het strippen van draden/kabels. Hiermee kun je bestaande isolatoren (vaak kunststof of rubber) aansturen en scheiden van de geleiders. Hierdoor is het mogelijk om een elektrische verbinding te maken. Een kabelstripper sluit beschadiging uit die kan optreden als de kabel niet goed wordt afgepeld met een mes of een tang. Veel modellen draadstrippers worden tegenwoordig gebruikt in zowel de doe-het-zelfsector als professionals. Kabelstrippers gebruik je in veel gevallen naast een krimptang als je de kabels van bijvoorbeeld LED werklampen bewerkt.

kabelstripper

Welke soorten striptangen zijn er?

Als eerst heb je een universele kabelstripper(s) die zeer eenvoudig van structuur en functie is. De tang heeft een ronde of V-vormige opening die niet volledig gesloten kan zijn. Als er geen vaste maat is gedefinieerd die past bij de diameter van de kabel, kunt u het snijgereedschap handmatig aanpassen. Daarna kunt u er zeker van zijn dat de isolatie wordt doorgesneden en verwijderd. Daarnaast heb je ook automatische draadstrippers. Deze zijn iets groter en veel complexer van constructie dan traditionele draadstrippers. Deze draad strippers zijn professionele hulpmiddelen. Hierdoor zijn de gereedschappen in deze productcategorie duurder, inzetbaar in gespecialiseerde vakgebieden en kunnen ze snel en veilig werken.

wat is een automatische kabelstripper?

Een automatisch verstelbare kabelstripper(s) is handig wanneer u regelmatig draden moet strippen. De tangen zelf werken sneller omdat ze meten hoe diep het mes of lemmet moet worden ingesteld ten opzichte van de diameter van de kabel. Deze striptang heeft vaak nog andere eigenschappen, zoals het spannen van kabelschoenen en is daardoor multifunctioneel.

DIY snijmethode:

Geen kabbelstripper(s) nodig! Het enige wat je nog nodig hebt is een maaimes en dikke handschoenen. Het mes dat je kiest moet zeer scherp zijn. Je moet dikke handschoenen dragen om je te beschermen tegen snijwonden en kneuzingen door het snijden. Het proces van het afsnijden om een ​​draad af te strippen, begint met het markeren van het punt of de lengte die je wilt strippen. Houd vervolgens het mes of het snijblad dat je hebt boven de markering. Druk erop en draai de draad. Wanneer je de draad draait, snijdt het snijblad door de isolatie. Zorg ervoor dat je het een beetje licht indrukt om de draad binnenin niet door te snijden. Zodra je de draad ziet, pakt je het uiteinde van de kabel vast en trekt je de isolatie eraf. Je kunt het vastpakken met een tang of met de hand. Hierna zijn de kabels gestript en klaar voor gebruik!