LED Driver

Betekenis: LED Driver

Wat is een LED driver?

Een LED driver zorgt voor een nauwkeurige en constante stroom naar de verlichting. Gloei- en halogeenlampen maken gebruik van een constante spanning op het stroomnetwerk wat anders is dan bij LED verlichting . LED verlichting heeft een constante stroom nodig in plaats van een constante spanning. LED verlichting maakt daarvoor gebruik van een stroombron. Deze stroombron, de LED driver, zorgt voor een constante stroom en een nauwkeurig spanningsbereik voor de LED verlichting. Een andere benaming voor een driver is een transformator. Het is mogelijk dat een transformator in een LED lampen is verwerkt. Als je meerdere LED verlichting op één transformator wilt aansluiten, moet je rekening houden met het aantal wattage dat de transformator aan kan. Op deze manier werkt de driver het meest optimaal en heeft deze een langere levensduur.

Twee soorten LED drivers

Er bestaan twee soorten verschillende drivers, namelijk de AC-driver en de DC-driver. De AC-driver maakt gebruik van wisselspanning en geeft dus niet exact het aantal volt af. De spanning kan er net boven of onder zitten. LED verlichting die je op deze transformator aansluit, moet hier tegen kunnen. Een DC-driver geeft constante stroom af en zorgt voor een constante stroom van een exact aantal volt voor de aangesloten LED verlichting. LED verlichting kan daardoor ook op een DC-driver worden aangesloten. De transformator zorgt ervoor dat er een gelijkmatige, verlaagde stroom kan worden afgeleverd aan de LED verlichting.

Aansluiten

Bij het aansluiten van een transformator zijn er verschillende aandachtspunten waarop je moet letten, bijvoorbeeld:

  • Sluit de LED verlichting nooit onder spanning aan. Zorg ervoor dat de installatie van de LED verlichting spanningsvrij is voordat je begint.
  • Sluit eerst de secundaire zijde van de transformator aan. Dat is de kabel van de driver naar de LED verlichting. Sluit na het aansluiten van de secundaire zijde de primaire zijde van de transformator aan. Dat is een kabel van de driver naar de spanningsnet.
  • Mocht je meerder LED lampen willen aansluiten op een transformator dien je deze in serie te schakelen.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.