Wat is een kabelverbinder?

Een kabelverbinder is een onderdeel waarmee je aansluitingen van stroomkabels aan elkaar kunt verbinden. Een verbinder kan twee of meerdere kabels aan elkaar koppelen. Er zijn meerdere soorten verbindingen die geschikt zijn om jouw LED voertuigverlichting aan te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn een kabelconnector, een lasdoos en een krimpkous. Daarover verderop meer.

Waarvoor een kabelverbinder gebruiken?

Een kabelverbinder gebruik je veelal om elektrische kabels van verlichting met elkaar te verbinden. Hierbij kun je denken aan binnen- en buitenverlichting rondom huis, maar zeker ook aan LED voertuigverlichting. Kabelverbinders gebruikt men in onze markt om bijvoorbeeld LED werklampen aan te koppelen of om een kabel van LED markeringslichten te verlengen.

Hoe creëer ik een waterdichte verbinding?

Net als voor de LED verlichting zelf, is het van belang dat de kabelverbinder waterdicht is. De LED verlichting van TRALERT® is waterdicht om tegen alle weersomstandigheden bestand te zijn. Daarom moet de kabelverbinder dit ook zijn om storingen of kortsluiting te voorkomen. Dit kun je controleren door naar de IP-waarde te kijken. De IP-codering vertegenwoordigt de waarde waartegen het apparaat bestand is tegen invloeden van buitenaf. Voor LED voertuigverlichting en bijbehorende verbindingen raden we daarom een waarde aan van IP67 of hoger. Dit betekent dat het product volledig stofdicht en waterdicht is.

Welke soort moet ik gebruiken?

De meest geschikte kabelverbinder is de waterdichte kabelconnector. Dit is een eenvoudige en veilige manier om twee kabels met elkaar te verbinden. Meestal beschikt deze verbinder over 4 aderige kabelaansluitingen. Een voordeel van de waterdichte kabelconnector is de IP-waarde van IP68. Hierdoor is de connector uitermate geschikt voor montage op voertuigen die door weer en wind rijden.

Een andere optie die regelmatig gebruikt wordt om kabels aan elkaar te verbinden is een lasdoos. Hiermee kun je gemakkelijk een verbinding leggen. Het nadeel is echter dat een goedkope lasdoos lang niet altijd waterdicht is, waardoor gebruik hiervan minder geschikt is op voertuigen. Tenslotte wordt er bij het monteren van LED verlichting regelmatig gebruik gemaakt van een krimpkous. Hiermee kun je goedkoop een waterdichte verbinding creëren.

Hoe een kabelverbinder monteren?

Zoals hierboven genoemd, is een waterdichte kabelconnector eenvoudig en veilig te monteren. Als je onderstaande stappen volgt, dan is de connector snel aangesloten.

  • Stap 1: Allereerst is het van belang dat er geen stroom op de kabels staat. Zorg ervoor dat de accupolen los gekoppeld zijn.
  • Stap 2: Strip vervolgens één á twee centimeter van de buitenmantel van de kabel, gevolgd door een halve centimeter van de aderen. Hiervoor raden we aan om een kabelstripper te gebruiken.
  • Stap 3: Nu kun je de aderen van de kabels aansluiten in de kabelverbinder. Draai eerst de doorsteektules los, steek vervolgens de kabels door de tules en vergeet niet om de inbegrepen rubbers over de kabels heen te schuiven. Begin met het aansluiten van de massa en sluit vervolgens de overige aderen aan. Draai tenslotte de tules weer vast en controleer of alles vast en aangedraaid is. Zo kun je veilig en goed verlicht de weg op.
Kabelverbinder