Klanten van onze dealers vragen zich vaak af waarop je moet letten bij de montage van LED werklampen. Uiteraard begrijpen we dat het juist aansluiten en afstellen van jouw werkverlichting een specialistische kunst is. Daarom vertellen we je graag waarop je moet letten en waarom een homogene (LED) verlichting uitrusting van onschatbare waarde is op jouw trekker. Veilig werken begint bij goed zicht.

Een niet homogeen verlichte werkomgeving brengt onveilige situaties

In de volgende afbeelding zie je een voorbeeld waarbij de montage van LED werklampen op een slechte manier is uitgevoerd in vergelijking met een goed verlichte werkplek. De LED verlichting op de trekker is niet voorzien van een juiste afstelling ofwel uitrusting. Dit resulteert in een slecht verlichte werkomgeving. Een slecht verlichte werkomgeving herken je aan de afzonderlijke lichtbundels die ongecoördineerd tussen de lichtstralen op het werkveld te zien zijn. Deze ongecoördineerde donkere vlekken zijn te zien in de onderstaande vergelijkingsfoto (foto 1). Het resultaat van deze setup van werklampen zorgt voor een abrupte, scherpe licht-donkergrens aan de zijkanten van de trekker en donkere vlekken aan de voorzijde van je trekker. Hierdoor kan het zijn dat je gevaren niet op tijd herkent. Van een écht veilige werkomgeving is dus geen sprake.

Homogeen afgestelde werklampen en niet homogeen afgestelde werklampen
Niet homogeen verlichte werkplek (foto 1) vs wel homogeen verlichte werkplek (foto 2)

Een voorbeeld waarbij de gecoördineerde opstelling LED werklampen juist is

Met goed afgestelde homogene verlichting is dit natuurlijk een ander verhaal. Door het werklicht rondom je trekker gelijkmatig te verdelen, zorg je ervoor dat deze donkere, abrupte donker/licht spots er niet meer zijn. De focus van het licht uit de werklamp ligt in het midden en de zachtere delen van de lichtstraal kruisen elkaar op het juiste moment. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig helder zicht in alle richtingen rondom jouw trekker. Dit maakt je als bestuurder instaat gevaren eerder te herkennen en hier accurater op te reageren. Wél zo prettig voor jou en je collega’s. In de bovenstaande afbeelding (foto 2) is een voorbeeld opgenomen van een juist verlichte werkomgeving dankzij een juiste montage van LED werklampen.

De belangrijkste factoren die je in acht moet nemen tijdens het monteren van LED werklampen

Er zijn vier essentiële onderdelen bij het creëren van een homogeen verlichte werkomgeving. Deze onderdelen zijn te verdelen in:

De reflector van de LED werklamp

Bij TRALERT® hechten wij grote waarde aan de reflector van de werklamp. Bij de ontwikkeling van de werklampen wordt in het kader van de toepassing van onze klanten extra aandacht besteed aan het gewenste lichtbeeld. Wij zorgen ervoor dat de reflectoroppervlakken die het licht naar het werkveld brengen, optimaal en juist spiegelend zijn. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van TIR. en RFT lens technologieën. De toepassing van de reflector lens kan per werklamp verschillend zijn. Zo heb je bijvoorbeeld lenzen speciaal voor het ‘breed stralen’ en lenzen die speciaal voor het stralen in de verte. Om jouw trekker te voorzien van een homogeen verlichte werkomgeving in de nabije omgeving, adviseren wij een breed stralende werklamp. Mocht je juist op zoek zijn naar verstralers, zou je een LED bar of onze kleinere verstralers kunnen overwegen.

De montagehoogte van de LED werklampen | Advies: minimaal twee meter

Homogene verlichting op jouw trekker is enkel mogelijk bij een hoge montage. Vandaar dat TRALERT® je adviseert een minimale hoogte van 2 meter aan te houden bij de montage van LED werklampen. In de meeste gevallen worden de werklichten daarom aan het dak van jouw trekker bevestigd. Dit is de plek die voldoet aan de 2m eis om een juiste verlichtingshoek om een homogeen verlichte werkplek te kunnen creëren.

Minimale hoogte voor monteren werklamp
Minimale hoogte voor montage LED werklampen.

Plaatsing voor montage van een LED werklamp

Omdat het advies op twee meter ligt voor de montage van een werklamp, is het dak van jouw trekker een veel voorkomende plek voor montage. Andere veel voorkomende plekken om werklicht te bevestigen zijn het spatbord en de spiegelstang. Vaak zijn dit kleinere TRALERT® werklamp modellen die worden ingezet voor het verlichten van bijvoorbeeld één specifieke functie. Bij montage op het dak, bekijk goed jouw trekker-dak om te ontdekken of er voorbereidde plekken bestaan voor de TRALERT® werklampen. Vaak op de plekken van de bestaande halogeen verlichting kun je onze LED werklampen monteren. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je altijd om advies vragen bij een TRALERT® specialist. Wil je graag speciale plekken belichten? Je kunt dan altijd additionele LED werklampen monteren aan bijvoorbeeld de spiegelstang of het spatbord.

Montageplekken op een trekker voor LED werklampen

De ingestelde hellingshoek van het werklicht

Wij adviseren je goed te letten op de correcte afstelling van de LED werklampen om een homogeen verlicht werkterrein te realiseren. Alleen goed afgestelde werklampen leiden tot een optimaal lichtbeeld. Zorg er dus voor dat je de helling zo instelt, dat je geen ‘blindspots’ meer tussen de lichtbundels hebt. Mocht de huidige uitrusting van werklampen op jouw trekker onvoldoende zijn? Kijk dan naar de heavy duty TRALERT® verlichting voor nog meer lichtopbrengst.

Hellingshoek instellen werklamp

Het assortiment met werklampen van TRALERT®

Bij TRALERT® vind je, zoals eerder genoemd, een zeer ruim assortiment LED voertuigverlichting. Via ons dealerkanaal kun je gemakkelijk alle werklampen direct uit voorraad bestellen. Het ruime assortiment is opgebouwd van standaard LED werklampen tot professionele heavy duty LED werklampen, van een breed stralende led werklamp tot een verstraler. Omdat wij begrijpen dat je zowel werklampen voor jouw trekker als jouw auto nodig kunt hebben, hebben wij voor jou de LED werklampen uitgerust met een ruime voltage range 9-30v tot 9-110v (high voltage). Daarnaast hebben wij het aansluiten vereenvoudigd door het gebruik van diverse, veel voorkomende veilige aansluitingen. Hier vallen onder andere de Deutsch-connector, Super Seal en AMP onder. Kortom, een oplossing voor vrijwel iedere vraag. Heb je nu niet kunnen vinden wat je zoekt, of heb je meer vragen over de montage van LED werklampen? Laat het ons weten, en wij kijken of wij je verder kunnen helpen.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Jouw LED werklampen bestellen bij TRALERT®

Het bestellen van een led werklamp bij TRALERT® is eenvoudig en snel. Zo kun je als TRALERT® partner de werkverlichting gemakkelijk online via het dealerportaal bestellen. Mocht je meer technische informatie nodig hebben alvorens je zeker bent van jouw bestelling? Aarzel niet en neem contact op met onze product specialisten. Zij helpen je graag verder om een homogeen verlichte werkomgeving te creëren.