Waarop moet u letten bij de montage van uw werklampen

Klanten van onze dealers vragen zich vaak af waarop ze moeten letten bij het monteren van hun LED werklampen. Uiteraard begrijpen wij dat het juist aansluiten en afstellen van uw werkverlichting een specialistische kunst is. Daarom vertellen wij u graag waarop u moet letten en waarom een homogene (LED) verlichting uitrusting van onschatbare waarde is op uw trekker. Veilig werken begint bij goed zicht.

homogeen afgestelde werklampen trekker

Een niet homogeen verlichte werkomgeving brengt onveilige situaties

In de volgende afbeelding ziet u een voorbeeld waarbij de LED werklampen op een slechte manier zijn gemonteerd in vergelijking met een goed verlichte werkplek. De LED verlichting op de trekker is niet voorzien van een juiste afstelling ofwel uitrusting. Dit resulteert in een slecht verlichte werkomgeving. Een slecht verlichte werkomgeving kunt u herkennen aan de afzonderlijke lichtbundels die ongecoördineerd tussen de lichtstralen op het werkveld te zien zijn. Deze ongecoördineerde donkere vlekken zijn te zien in de onderstaande vergelijkingsfoto (foto 1). Het resultaat van deze setup werklampen zorgt voor een abrupte, scherpe licht-donkergrens aan de zijkanten van de trekker en donkere vlekken aan de voorzijde van uw trekker. Hierdoor kan het zijn dat u gevaren niet op tijd herkent en van een écht veilige werkomgeving is dus geen sprake.

Homogeen afgestelde werklampen en niet homogeen afgestelde werklampen
Niet homogeen verlichte werkplek foto 1 vs wel homogeen verlichte werkplek foto 2

Een voorbeeld waarbij de gecoördineerde opstelling LED werklampen juist is

Met goed afgestelde homogene verlichting is dit natuurlijk een ander verhaal. Door het werklicht rondom uw trekker gelijkmatig te verdelen zorgt u ervoor dat deze donkere, abrupte donker/licht spots er niet meer zijn.  De focus van het licht uit de werklamp ligt in het midden en de zachtere delen van de lichtstraal kruizen elkaar op een juist moment. Hierdoor ontstaat een gelijkmatig helder zicht in alle richtingen rondom uw trekker. Dit maakt  u als bestuurder instaat gevaren eerder te herkennen en hier accurater op te reageren. Wél zo prettig voor u en uw collega’s. In de bovenstaande afbeelding (foto 2) is een voorbeeld opgenomen van een juist door werklampen verlichte werkomgeving.

De belangrijkste factoren die u in acht moet nemen tijdens het monteren van uw LED werklampen

Er zijn vier essentiële onderdelen bij het creëren van een homogeen verlichte werkomgeving. Deze onderdelen zijn te verdelen in:

De reflector van de LED werklamp

Bij TRALERT® hechten wij grote waarde aan de reflector van de werklamp. Bij de ontwikkeling van de werklampen wordt in kader van de toepassing van onze klanten, extra aandacht besteed aan het gewenste lichtbeeld. Wij zorgen ervoor dat de reflectoroppervlakken die het licht naar het werkveld brengen, optimaal en juist spiegelend zijn. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van TIR. en RFT lens technologieën. De toepassing van de reflector lens kan per werklamp verschillend zijn. Zo heeft u bijvoorbeeld lenzen speciaal voor het ‘breed stralen’ en lenzen die speciaal voor het stralen in de verte. Om uw trekker te voorzien van homogeen verlichte werkomgeving in de nabije omgeving, adviseren wij een breed stralende werklamp. Mocht u juist opzoek zijn naar verstralers, zou u een LED bar of onze kleinere verstralers kunnen overwegen.

De montagehoogte van de LED werklampen | Advies: minimaal twee meter

Homogene verlichting op uw trekker is enkel mogelijk bij een hoge montage. Vandaar dat TRALERT® u adviseert een minimale hoogte van 2 meter aan te houden bij het monteren van een werklicht. In de meeste gevallen worden de werklampen daarom aan het dak van uw trekker bevestigd. Dit is de plek die voldoet aan de 2m eis om een juiste verlichtingshoek om een homogeen verlichte werkplek te kunnen creëren.

Minimale hoogte voor monteren werklamp
Minimale hoogte voor monteren werklamp.

Plaatsing voor montage van een LED werklamp

Omdat het advies op twee meter ligt voor de montage van een werklamp, is het dak van uw trekker een veel voorkomende plek voor montage. Andere veel voorkomende plekken om werklicht te bevestigen zijn het spatbord en de spiegelstang. Vaak zijn dit kleinere TRALERT® werklamp modellen die worden ingezet voor het verlichten van bijvoorbeeld één speciale functie. Bij montage op het dak, bekijk goed uw trekker-dak om te ontdekken of er voorbereidde plekken bestaan voor de TRALERT® werklampen. Vaak op de plekken van de bestaande halogeen verlichting kunt u onze LED werklampen monteren. Mocht dit niet het geval zijn kunt u zich altijd laten voorlichten door een TRALERT® product specialist. Wilt u graag speciale plekken belichten? Er kunnen er altijd additionele werklampen worden gemonteerd aan bijvoorbeeld de spiegelstang of het spatbord.

Montageplekken op een trekker voor LED werklampen

De ingestelde hellingshoek van het werklicht

Wij adviseren u goed te letten op de correcte afstelling van de werklampen om een homogeen verlicht werkterrein te realiseren. Alleen goed afgestelde werklampen leiden tot een optimaal lichtbeeld. Zorg er dus voor dat u de helling zo instelt, dat u geen ‘blindspots’ meer tussen de lichtbundels heeft. Mocht de huidige uitrusting van werklampen op uw trekker onvoldoende zijn? Kijk dan naar de heavy duty TRALERT® verlichting voor nóg meer lichtopbrengst.

Hellingshoek instellen werklamp

Het assortiment met werklampen van TRALERT®

Bij Tralert® vindt u zoals eerder genoemd een zeer ruim assortiment LED voertuigverlichting. Via ons dealerkanaal kunt u gemakkelijk alle werklampen direct uit voorraad bestellen. Het ruime assortiment is opgebouwd van standaard LED werklampen tot professionele heavy duty LED werklampen, van een breed stralende led werklamp tot een verstraler. Omdat wij begrijpen dat u zowel werklampen voor uw trekker als uw auto nodig kunt hebben hebben wij voor u de werklampen uitgerust met een ruime voltage range 9-30v tot 9-110v (high voltage). Daarnaast hebben wij het aansluiten vereenvoudigd door het gebruik van diverse, veel voorkomende veilige aansluitingen. Hier vallen onder andere de Deutsch-connector, Super Seal en AMP onder. Kortom een oplossing in vrijwel iedere vraag, heeft u nu niet kunnen vinden wat u zoekt? Laat het ons weten en wij kijken of wij u verder kunnen helpen met uw specifieke wens aangaande een LED werklamp.

Uw LED werklampen bestellen bij TRALERT®

Het bestellen van een led werklamp bij Tralert® is eenvoudig en snel. Zo kunt u als TRALERT® dealer de werkverlichting gemakkelijk online via het dealerportaal bestellen. Mocht u meer technische informatie nodig hebben alvorens u zeker bent van uw bestelling? Aarzel niet en neem contact op met onze product specialisten. Zij helpen u graag verder om een homogeen verlichte werkomgeving te creëren.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.