Wat is SMD LED?

SMD is de afkorting van ”Surface Mounted Device”. In het Nederlands betekent het oppervlak- gemonteerde component. De SMD heeft een flinke lichtopbrengst en wordt veel gebruikt. De LED’s zijn gesoldeerd op een printplaat. SMD zijn steeds meer voorkomend omdat de componenten veel kleiner zijn. Dit levert efficiëntere printplaten met meer onderdelen per oppervlakte op. In de LED verlichting zijn de SMD’s de bronnen waar de lichtstraling uit voorkomt. Het wordt eigenlijk alleen gebruikt in de moderne industrie.

Verschillende type SMD LED

De type 5050 is een van de bekendste SMD LED types. De SMD 5050 is een drievoudige LED verlichting die drie keer zoveel licht produceert. De SMD 5050 kan met een LED meerdere kleuren licht produceren. Enige nadeel is dat ze drie keer zoveel energie verbruiken. De type SMD 5050 zorgt voor een perfecte vermenging van kleuren en is daarom zeer geschikt voor LED strips. SMD 5050 heeft een lichtopbrengst tussen de 16-22 lumen. De goedkopere kleinere LED verlichting 3528 is een enkelvoudige LED chip en verbruikt ook minder energie. De LED verlichting 3528 heeft ook een lagere lichtoutput en is een prima keuze voor eenkleurige LED strips. De 3528 heeft een lichtopbrengst tussen de 16-22 lumen. De LED module 3014 is zeer compact, zodat er meer LEDJES op een LED strip past. De LED verlichting 3014 heeft een lichtopbrengst tussen de 10-13 lummen. Als je het vergelijkt met de 3014 gebruikt de5650 veel meer lichtopbrengst, namelijk tussen de 40-55 lumen.

Voordelen

Tegenwoordig is het gebruik van SMD door het voordeligere productieproces de standaard geworden. SMD heeft verschillende voordelen, namelijk:

  • Minder materiaalverbruik door kleinere componenten
  • Minder afval bij het productieproces
  • Betere elektrische eigenschappen
  • Gunstigere warmte eigenschappen waardoor de afvoer van de hitte beter geregeld is
  • Gunstigere eigenschappen welke minder ruimte in beslag nemen waardoor elektrische apparaten kleiner en complexer worden