Wat is ECE reglement 65?

De Europese richtlijn ECE reglement 65 omschrijft de eisen die zijn gesteld aan optische en akoestische signalen voor voertuigen en trailers. Sinds 2014 geldt de regeling van de ECE R65 voor amberkleurige zwaailampen en flitsers voor voertuigen en trailers. Om aan de ECE reglement 65 te voldoen is het belangrijk om onveilige situaties te voorkomen. Het is belangrijk om medeweggebruikers te waarschuwen dat als ze zo’n voertuig zien aankomen. Hierdoor kunnen ze hun het rijgedrag hierop aanpassen. De LED flitslampen en de LED zwaailampen van voertuigen die zich bevinden op de openbare weg moeten volgens de Europese richtlijn ECE R65 gecertifieerd zijn. Het is belangrijk om te weten dat je niet iedere zwaailamp en flitsers mag gebruiken op de openbare weg. Een ander woord voor ECE reglement 65 is de afkorting ECE R65.

ECE R65 gecertificeerd

Het is belangrijk dat je zichtbaar bent voor de medeweggebruikers. De LED zwaailampen en flitsers moeten dus ECE R65 gecertificeerd zijn. Volgens de Europese richtlijnen van de ECE R65 voldoe je nog niet altijd aan de gestelde richtlijnen. Om aan de Europese richtlijnen van de ECE R65 te voldoen, moet het licht van een afstand van 20 meter rondom het voertuig, op een hoogte van 1,50m te zien zijn. Als de carrosserie of de lading het zicht van de verlichting ontneemt, zal de verlichting niet meer aan de gestelde eisen voldoen. Zorg er dus altijd voor dat de verlichting goed te zien is.

ECE regelement 65

Wanneer is de Europese regelgeving van kracht

De Europese regelgeving ECE regelement 65 is van kracht bij de volgende voertuig categorieën:

– Voertuigen met minimaal 4 wielen. Cat. M1, M2, M3) en (Cat. N1, N2, N3)
– Trailers (Cat. 01, 02, 03, 04)
– Agriculturele en bosbouw tractoren (Cat. T)
– Off-road mobiele machines (Cat. G)

Wil je hier nog meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de ECE R65 Regeling

Producten met R65

TRALERT® heeft een ruim assortiment aan producten met deze ECE R65 certificering. Het gaat hierbij om:

Denk hierbij aan een led bar met flitser, flitsers voor in de grill van je voertuig, een zwaailamp of een verstraler met flitser. We hebben zelfs een werklamp met flitsfunctie voorzien van ECE R65.