ECE reglement 65

Betekenis: ECE reglement 65

Wat is ECE reglement 65?

De Europese richtlijn ECE reglement 65 omschrijft de eisen die zijn gesteld aan optische en akoestische signalen voor voertuigen en trailers. In 2014 geldt de regeling van de ECE R65 voor amberkleurige zwaailampen en flitsers voor voertuigen en trailers. Om aan de ECE reglement 65 te voldoen is het belangrijk om onveilige situaties te voorkomen. Het is belangrijk om medeweggebruikers te waarschuwen dat als ze zo’n voertuig zien aankomen. Hierdoor kunnen ze hun het rijgedrag hierop aanpassen. De LED flitslampen en de LED zwaailampen van voertuigen die zich bevinden op de openbare weg moeten volgens de Europese richtlijn ECE R65 gecertifieerd zijn. Het is belangrijk om te weten dat je niet iedere zwaailamp en flitsers mag gebruiken op de openbare weg. Een ander woord voor ECE reglement 65 is de afkorting ECE R65.

ECE Reglement 65 gecertificeerd

Het is belangrijk dat je zichtbaar bent voor de medeweggebruikers. De LED zwaailampen en flitsers moeten dus ECE R65 gecertificeerd zijn. Volgens de Europese richtlijnen van de ECE R65 voldoe je nog niet altijd aan de gestelde richtlijnen. Om aan de Europese richtlijnen van de ECE R65 te voldoen, moet het licht van een afstand van 20 meter rondom het voertuig, op een hoogte van 1,50m te zien zijn. Als de carrosserie of de lading het zicht van de verlichting ontneemt, zal de verlichting niet meer aan de gestelde eisen voldoen. Zorg er dus altijd voor dat de verlichting goed te zien is.

ECE regelement 65

Wanneer is de Europese regelgeving van kracht

De Europese regelgeving ECE regelement 65 is van kracht bij de volgende voertuig categorieën:

– Voertuigen met minimaal 4 wielen. Cat. M1, M2, M3) en (Cat. N1, N2, N3)
– Trailers (Cat. 01, 02, 03, 04)
– Agriculturele en bosbouw tractoren (Cat. T)
– Off-road mobiele machines (Cat. G)

Wanneer mag je een zwaailicht met ece-r65 gebruiken?

Een amberkleurige flitslamp of zwaailicht met ECE-R65 mag niet altijd gevoerd worden. Wanneer je de zwaailampen niet op het juiste moment gebruikt, is er een kans dat je beboet wordt. Daarom is het van belang om te weten in welke situaties het wel gebruikt mag worden. Alle situaties waar je een zwaailicht met ECE-R65 keuring mag voeren, staan hieronder opgesomd.

  • Hulpverlening, repareren, bergen of wegslepen van voertuigen;
  • Het begeleiden van transporten waarvoor een ontheffing is ontleend;
  • Het begeleiden van militaire colonnes;
  • Landbouw, bosbouw, of off-road werkzaamheden die met beperkte snelheid rijden, of door deze voertuigen getrokken aanhangers die incl. lading breder zijn dan 2,60 m;
  • Het vervoer van een ondeelbare lading waarvoor een ontheffing is verleend;
  • Werkzaamheden rondom, aan of op wegen, incl. sneeuwruimen en strooien van gladde wegen;
  • Het verlenen van hulp op of langs de weg.

Juridisch aansprakelijk

Bij een ongeval waarbij het voertuig niet of onvoldoende voorzien was van de juiste signalering, wordt de eigenaar van het voertuig juridisch aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat LED zwaailampen en flitsers ECE R65 gecertificeerd zijn en aan de Europese richtlijnen voldoen. Wanneer de verlichting ook goed te zien is, zal de bestuurder niet aansprakelijk gesteld worden.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.