Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen langs de weg, een oranje zwaailicht. Maar wanneer mag je oranje zwaailichten hebben? En misschien nog wel een belangrijkere vraag: wanneer mag je oranje zwaailichten voeren? Ook zou je je af kunnen vragen of er een verschil zit tussen LED en halogeen zwaailampen. Hieronder vind je alle informatie die nodig is om al deze vragen te kunnen beantwoorden.

Is oranje hetzelfde als amber?

Wanneer je op zoek bent naar oranje gekleurde verlichting, dan ben je de term amber vast al een keer tegengekomen. Amber is namelijk de naam die gegeven is aan de oranje kleurige verlichting. Amber komt uit het Engels en betekent letterlijk barnsteen. Barnsteen heeft de bekende oranje/gele kleur die je weer herkent in de verlichting. De kleur amber is dus niets meer dan de officiële benaming voor de kleur oranje. Wanneer je dit ziet staan weet je dus dat er gewoon een oranje gekleurde lamp wordt bedoeld.

Andere kleuren zwaailichten

Naast de oranje zwaailichten zijn er natuurlijk ook andere kleuren. Oranje is veruit de meest gebruikte kleur als het gaat om zwaailichten. Naast oranje ben je wellicht ook al wel eens blauwe of groene zwaailichten tegengekomen. In het buitenland is het ook mogelijk om rode zwaaiverlichting tegen te komen. In Nederland maken de hulpdiensten geen gebruik van rode zwaailampen.

zwaailampen blauw rood groen

Blauwe zwaailichten

De blauwe zwaailichten kom je na de oranje het meeste tegen. De blauw gekleurde lampen worden namelijk gebruikt door verschillende hulpdiensten. Denk hierbij aan de politie, de brandweer en spoedeisende dienstverlening. Wanneer een voertuig met blauwe zwaailichten rijdt moet het ook voorzien zijn van reflecterende striping, letters, cijfers of tekens zodat het herkenbaar is voor andere weggebruikers. Het moet voor iedere weggebruiker duidelijk zijn dat er een voertuig uit één van de bovengenoemde sectoren langskomt.

Groene zwaailichten

De groene zwaailichten komen al een stuk minder voor in vergelijking met de blauwe. Het groene zwaailicht mag naast de overige verlichting gebruikt worden. De groene kleur mag nooit bij een rijdend voertuig gebruikt worden. Alleen stilstaande voertuigen mogen de groene zwaailichten voeren. De groene zwaailichten worden gebruikt om aan te geven wat het leidinggevende voertuig is. Ook deze verlichting is, net als de blauwe, alleen toegestaan voor hulpdiensten. Aan de groene verlichting kun je dus zien welk voertuig van de hoogst betrokken leidinggevende is.

Rode zwaailichten

Rode zwaailichten kun je in Nederland in principe niet tegenkomen. In het buitenland zijn sommige hulpdiensten nog wel voorzien van rode zwaailichten. In Nederland mogen de rode zwaailichten niet in het verkeer gebruikt worden aangezien dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De rode kleur vindt je normaal gesproken alleen op de achterkant van een voertuig. Wanneer iemand een rood zwaailicht gebruikt is deze zichtbaar aan alle zijdes van het voertuig. Op deze manier is het voor medeweggebruikers niet meer duidelijk in welke richting het voertuig rijdt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, daarom is het rode zwaailicht in het verkeer dus verboden in Nederland.

Oranje (amber) zwaailichten

Het oranje zwaailicht ben je ongetwijfeld wel eens tegengekomen in het verkeer. Dit is namelijk de meest voorkomende kleur. Veel voertuigen die op of langs de weg werken voeren oranje zwaailichten. In tegenstelling tot de andere kleuren zwaailampen op voertuigen van hulpdiensten hebben de oranje zwaailichten geen voorrangsrecht. Je hoeft een voertuig dat oranje zwaailampen voert dus geen voorrang te verlenen.

Wanneer zwaailicht voeren?

Vaak is er nog onduidelijkheid over wanneer je zwaailicht mag voeren. Om dit te voorkomen hebben we alle situaties nog eens duidelijk op een rijtje gezet. Je mag oranje zwaailichten in de volgende situaties voeren:

  • Bij werkzaamheden met hulpverlening op of langs de weg met daartoe ingerichte motorvoertuigen.
  • Werkzaamheden die betrekking hebben op de weg, denk hierbij aan het letterlijke werken aan de weg maar ook het strooien in de winter.
  • Bij werkzaamheden die betrekking hebben op het wegslepen van andere voertuigen.
  • Het begeleiden van transport waarvoor ontheffing is verleend.
  • Bij de begeleiding van militaire colonnes
  • Bij het rijden van voertuigen met een beperkte snelheid, denk aan landbouwvoortuigen.
  • Werkzaamheden van de douane.

Wanneer zwaailicht voeren vrachtwagen?

Wanneer zwaailicht voeren vrachtwagen is ook een veelgestelde vraag. In bovenstaande opsomming is te zien in welke situaties dit mag gebeuren.

Combinatie van oranje en blauwe signalering lampen

Het is ook mogelijk om een combinatie van de bovenstaande kleuren terug te zien op een voertuig op de openbare weg. Veel voorrangsvoertuigen met een blauwe zwaailamp zijn namelijk ook nog eens bekleed met een oranje variant. Hierbij wordt het blauwe licht geactiveerd wanneer het voertuig vraagt om voorrang van zijn weggebruikers en is de oranje variant bedoeld om aan te geven dat het voertuig zich op een gevaarlijke plek bevindt. Deze kleur wordt in combinatie gebruikt wanneer het voertuig stilstaat.

Heb je een vergunning nodig voor het voeren van oranje zwaailichten?

Je zult je misschien afvragen of je een vergunning nodig hebt voor het voeren van oranje zwaailichten. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Je hebt namelijk geen vergunning nodig. Uiteraard is het wel de bedoeling dat de oranje zwaailichten alleen in bovenstaande situaties gebruikt worden. Het is ook van belang dat de zwaailichten de juiste certificering hebben.

Mag je oranje zwaailichten hebben op de openbare weg?

Niet ieder oranje zwaailicht mag op de openbare weg worden gebruikt. Een zwaailicht mag alleen worden gebruikt wanneer deze R65 is gecertificeerd. Gebruik je een zwaailamp op de openbare weg die deze certificering niet heeft riskeer je een boete.

R65 certificering

Een lamp heeft een R65 certificering nodig voordat deze op de openbare weg gebruikt mag worden. Een zwaailamp krijgt de certificering wanneer deze in alle hoeken gezien kan worden. Het licht moet zichtbaar zijn vanaf twintig meter van het voertuig op een hoogte van anderhalve meter. Wanneer bepaalde objecten het licht van bijvoorbeeld een oranje zwaailicht blokkeren dient er een tweede zwaailicht gemonteerd te worden.

Last van storingen? Is de lamp R10 gecertificeerd?

Het kan wel eens voorkomen dat een lamp storingen bij andere apparaten in de buurt veroorzaakt. Denk hierbij aan de radio in de auto. Deze kan gaan storen wanneer je de zwaailamp aanzet. Gelukkig is hier ook een certificaat voor. Lampen worden op dit probleem getest, wanneer bewezen is dat de lamp geen storingen veroorzaakt krijgt deze lamp de R10 certificering.

De R10 certificering geeft niet alleen aan dat de lamp geen storingen veroorzaakt bij andere apparaten. Het geeft namelijk ook aan dat de lamp zelf niet gevoelig is voor storingen. Wanneer je zeker wilt zijn dat jouw oranje zwaailicht geen storingen veroorzaakt moet je dus kijken of de zwaailamp R10 gecertificeerd is.

Lees onze blog over het storen van de radio voor meer informatie hierover.

Halogeen vs LED zwaailampen

Halogeen en LED zijn de meest voorkomende soorten zwaailampen. Hieronder vind je informatie over de twee verschillende soorten licht.

Halogeen zwaailampen

Een halogeen lamp maakt gebruik van een stilstaande lamp. Om deze lamp draait een spiegel die het licht in de verschillende richtingen verplaatst. De spiegel draait natuurlijk niet uit zichzelf, een kleine elektromotor zorgt ervoor dat de spiegel kan draaien. Door de meerdere acties gebruikt een halogeen zwaailamp al snel 70-90 watt. Daarnaast is het ook nog zo dat de draaiende onderdelen door alle bewegingen slijten. Deze zijn na verloop van tijd aan vervanging toe.

LED zwaailampen

LED zwaailampen nemen enorm in populariteit toe. Dit komt omdat LED verlichting veel voordelen met zich meebrengt. Een LED zwaailamp kan zowel een draaiend licht als een flitsend licht weergeven. LED verlichting verbruikt minder stroom en gaat langer mee. In een LED zwaailamp zitten geen bewegende onderdelen die kunnen slijten. Er zitten krachtige LEDS rondom een reflector die in de zwaailamp is verwerkt. Elektronica stuurt iedere LED apart aan, hierdoor zijn meerdere patronen mogelijk.

led oranje zwaailicht

Mag je oranje zwaailichten hebben als particulier?

Het is waarschijnlijk logisch dat je als particulier geen blauw of groen licht mag voeren. Deze zijn namelijk bedoeld voor hulpverlenende instanties. Wanneer andere voertuigen ook met groene of blauwe verlichting gaan rijden is het niet meer duidelijk wat voor soort voertuig er aan dreigt te komen of stilstaat.

Maar hoe zit dat met de oranje zwaailichten, mag je oranje zwaailichten hebben / voeren als particulier? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. In de wet staat dat personenauto’s, met uitzondering van richtingaanwijzers, waarschuwingslichten en remlichten ten behoeve van het noodstopsignaal, geen andere knipperende lichten mogen hebben. Dit staat in artikel 5.2.64. Simpel gezegd mag je als particulier geen oranje zwaailichten hebben of voeren. Wanneer je toch een oranje zwaailicht voert als particulier zal hier een boete tegenover staan.

LED zwaailichten van TRALERT®

TRALERT® heeft verschillende kleuren en soorten zwaailampen in het assortiment. Naast de oranje zwaailichten zijn ook de blauwe, groene en rode zwaailichten beschikbaar.  De meeste zwaailichten binnen het assortiment zijn oranje gekleurd. Al deze lampen zijn op verschillende manieren te monteren.

oranje led zwaailicht van tralert

Manieren van montage

In totaal zijn de LED zwaailampen van TRALERT® op vier verschillende manieren te monteren. Voor iedere situatie is er een andere mogelijkheid.

Vaste montage

De eerste manier om een zwaailamp aan je voertuig te monteren is door hem vast aan het voertuig te maken. Meestal gebeurd dit aan het dak van het voertuig. Het vastmaken wordt dan gedaan aan de hand van drie bouten. Met de drie bouten bevestig je de zwaailamp stevig op het voertuig.

Flexibele DIN-montage

De flexibele DIN-montage is een erg gemakkelijke vorm van monteren. Het zorgt er ook nog voor dat de zwaailamp nog beter tegen een stootje kan. De zwaailamp zit namelijk vast aan een flexibele standaard. Hierdoor kan de lamp als het ware een beetje meebewegen. Eventuele vervanging van een lamp is ook erg eenvoudig met de DIN-montage. Je kan een lamp eenvoudig van de DIN voet afschuiven om vervolgens een andere of nieuwe lamp er weer op te schuiven.

Magneetvoet/zuignap

De zwaailampen met magneetvoet zijn ook zeer eenvoudig te bevestigen aan een voertuig. De magneet zorgt ervoor dat de lamp aan het dak blijft plakken. De zuignap die erbij zit versterkt dit nog extra. Die zorgt ervoor dat de zwaailamp nog steviger aan je voertuig zit.

Enkelboutsmontage

De enkelboutsmontage is zoals de naam al doet vermoeden een manier om een zwaailamp met één bout vast te maken. Het vastzetten werkt hetzelfde als bij de vast montage. Het enige verschil is het aantal bouten. Bij de vaste montage worden er meestal drie bouten gebruikt, bij de enkelboutsmontage één. Eén bout is genoeg om een zwaailamp stevig vast op je voertuig te monteren.

Kortom, wanneer je een oranje zwaailicht gebruikt hangt vooral af van de situatie. Niet iedereen is bevoegd om een oranje zwaailicht te gebruiken op zijn voertuig. Heb je nog vragen over één van onze zwaailampen of over het gebruik van zwaailampen. Neem gerust contact met ons op en wij zullen je helpen.

De keuze van TRALERT®

Hieronder ziet u onze selectie van goedgekeurde oranje zwaailampen.

Better Light Work Safer!

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart