In een eerdere blog hebben we het gehad over het voeren van oranje zwaailichten, maar naast oranje zwaailichten zijn er ook blauwe zwaailichten. Mag je die op de openbare weg gebruiken? Nee! Een heel simpel antwoord. De blauwe zwaailamp mag namelijk alleen door hulpdiensten worden gebruikt! Waarom vraag je je af? Dat leggen we je graag even uit. Want het is heel belangrijk om te weten dat dit optische signaal eigenlijk verboden is om in of op je auto te hebben gemonteerd. Sterker nog, mocht de politie je aanhouden met blauwe lampen, kun je een fikse boete verwachten.

Blauwe zwaailamp 01

Welke hulpdiensten voeren een blauw zwaailamp?

Hulpdiensten, gelukkig zijn er veel van in Nederland. Ze ondersteunen je altijd in noodsituaties en moeten daarom snel ter plekke zijn. Minuten zijn van levensbelang en hulpdiensten weten namelijk nooit hoe ernstig de situatie is waarvoor ze worden opgeroepen. Optische signalen zoals blauwe zwaailampen zijn dus van grote waarde. Het knipperende blauwe zwaailicht in combinatie met een harde meertonige sirene zorgt ervoor dat je samen met je medeweggebruikers weet dat er haastig ruimte moet worden gemaakt. In ons kikkerlandje zijn er dus verschillende hulpdiensten die hiervan gebruik mogen maken volgens de wet. De zogenoemde “Voorrangswet”. Een korte lijst van auto’s met blauwe zwaailichten:

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Blauw zwaailicht politie
  • Weg inspecteurs (van rijkswaterstaat);
  • Reddingbrigades, denk hierbij aan: strandwachten, ambulance en het rode kruis;
  • Orgaantransplantatie vervoer;
  • Explosievenopruimingsdiensten;
  • Brandweer, zowel brandweerauto’s als helpende voertuigen;
  • Undercover politie auto’s;
  • Politieauto’s & ME busjes;

Undercover politie auto’s hebben standaard geen zwaailamp op het dak zitten. Wanneer ze een oproep krijgen, zullen ze snel naar de locatie moeten. Andere weggebruikers zullen erop geattendeerd moeten worden dat zij van de politie zijn en ze met spoed ergens heen moeten. Hoe doen ze dat dan? Dit doen ze door blauwe zwaailampen met magneetvoet te gebruiken. Magneetvoeten zijn erg sterk en zullen niet van het dak van de auto afblazen. Door de magneetvoet kan de zwaailamp gemakkelijk op het dak en van het dak gezet worden.

Waarom zijn hulpdienst zwaailichten blauw?

Rood is de internationaal erkende kleur voor gevaar, maar zwaailichten van onder andere de politie zijn blauw. Waarom is dat? Een reden is dat er al veel andere opvallende kleuren in gebruik zijn. Achterlichten van auto’s zijn rood, koplampen zijn wit en geel en veel steden hebben de verkeerslichten in de kleuren rood, oranje en groen. Verwarring zal er ontstaan wanneer het waarschuwingslicht van hulpdiensten dezelfde kleur zou hebben. Daarom is er voor de kleur blauw gekozen. Zo vallen de zwaailichten altijd op en zullen de hulpdiensten eerder de ruimte op de weg krijgen, zodat ze eerder op de bestemming aan kunnen komen.

Is de blauwe zwaailamp ook in het buitenland te vinden?

Uiteraard worden de blauwe zwaailampen ook in het buitenland gebruikt. De hele wereld maakt eigenlijk gebruik van dit blauwe signaallicht om u te waarschuwen voor écht gevaarlijke situaties. Echter, zou het buitenland het buitenland niet zijn als hier geen andere regels gelden voor het gebruik van dit signaallicht. Denk bijvoorbeeld aan onze zuiderburen. In België zijn er andere instanties naast de bovenstaande die óók gebruik maken van dit licht. Dus, enkel blauw licht op politie auto’s is er niet aan toe. Instanties waar in België ook gebruik wordt gemaakt van de blauwe zwaailamp, zijn bijvoorbeeld: De civiele bescherming, douane, interventievoertuigen en transport speciale personen.

Welke andere kleuren gebruiken hulpdiensten?

Uiteraard kun je het bijna raden, blauwe lampen op auto’s zijn dus écht voor noodsituaties. Daarom zijn hulpdiensten en speciale overheidsvoertuigen ook uitgerust met andere lampen. Je kent de amberkleurige lampen wel, die verlichting die gebruikt wordt bij werkzaamheden rond de weg. Deze verlichting ziet u vooral de laatste tijd ook verwerkt in de verlichting van hulpdiensten. Vaak zijn dit auto’s die zowel oranje als blauwe LED’s hebben. De kleur amber, anders dan blauw, gebruik je bij het afzetten van de weg. Bijvoorbeeld ruim voor waar een ongeluk is gebeurd. Een politieauto zet hier zijn oranje lampen aan in plaats van zijn blauwe. Nu weet je dat er wél een gevaarlijke situatie is, maar er geen noodsituatie is.

Blauwe zwaailamp dichtbij

Mag ik als burger zomaar een blauw zwaailicht op mijn auto?

Het is voor je als burger zoals eerder gesteld, niet toegestaan deze blauwe lampen op je auto te hebben. Als je hiermee aangehouden wordt zijn er doorsnee twee opties voor je beschikbaar. Of de politie ziet je de blauwe lamp als ‘het voeren van verkeerde verlichting’ of je kwestie wordt voorgelegd aan de officier van justitie. De rechter zal in dit geval naar het voorval gaan kijken. Het tweede wordt vaak ingezet als je een ongeluk of aanrijding hebt veroorzaakt. Uiteraard, omdat je niet bevoegd bent om met lampen te rijden die een blauw lichtbeeld afgeven, kun je zelf opdraaien voor de gemaakte schade mocht dit van toepassing zijn.

Blauw licht auto

Uitgelicht product


EQR65BBM – Blauw politie licht R65 gecertificeerd

R65 gecertificeerde blauwe zwaailamp 10 – 30 volt uitgerust IP67 waterdicht 3-bouts montage bevestiging Ook beschikbaar met magneetvoet & 12v aansluiting 3 jaar garantie EMC ontstoord


Bekijk zwaailamp
blauwe zwaailamp

Wat gebeurt er bij een aanhouding door de politie met een blauw zwaailicht?

Omdat je bij een aanhouding ook kan worden beboet op grond van het voertuigreglement, is je voertuig niet meer geschikt voor de openbare weg. De blauwe lampen die je hebt gemonteerd, flitsers en of zwaailampen, dienen onklaar te worden gemaakt. Dit houdt in dat je alle aangesloten bedrading en veranderingen aan de carrosserie moet weghalen. Hierna moet je met je auto opnieuw naar de RDW om een keuring te laten doen. De keurmeesters zullen je auto van top tot teen controleren op onjuistheden. Vinden zij alsnog blauwe lichten, zijn zij niet gemachtigd je weer de weg op te laten gaan. De tijd die tussen een daadwerkelijke RDW keuring en het verwijderen van de bedrading etc. zit, is 28 dagen. Het ligt aan de mate waarin je je auto hebt voorzien van deze blauwe lampen en de boete, of je auto volledig gekeurd moet worden.

Zijn er ook andere blauwe lampen voor op de auto?

Zeker zijn er ook andere blauwe lampen beschikbaar voor op je auto. Naast de blauwe zwaailichten zijn er ook flitsers beschikbaar bij TRALERT®. Flitsers zijn éénrichtingslampen die je vaak op specifieke plekken monteert. Denk hierbij aan grill flitsers of dashboard flitsers. Grill flitsers worden bij undercover politie auto’s vaak achter de grill verwerkt. Op deze manier kan de auto zonder de verlichting te gebruiken onopvallend tussen het verkeer bewegen. Echter, ontstaat er een noodsituatie, kan deze signalering worden geactiveerd en kunnen mede weggebruikers snel worden geattendeerd.

R65 certificering

Voordat een lamp gebruikt mag worden op de openbare weg, moet deze eerst voldoen aan de R65 certificering. Zwaailampen krijgen deze certificeringen wanneer deze in alle hoeken gezien kunnen worden. Het licht moet zichtbaar zijn op 20 meter van het voertuig op een hoogte van 1,5 meter hoog. Als een bepaald object het licht van een oranje knipperlicht blokkeert, zal er een tweede zwaailicht bij moeten komen.