Wat is een Planoconvex lens?

Elke LED lamp heeft zijn eigen lens. De lens bepaalt de lichthoek van de lamp en de mate waarin het licht zich verspreidt. Een voorbeeld van zo’n lens is de Planoconvex lens, ook wel p.c. lens genoemd. Dit is een optische platte-bolle lens met een positieve brandpuntafstand. Plano staat voor platte kant en convex staat voor bolle kant. Wanneer de lichtbron zich in het brandpunt of focuspunt bevindt, zullen de vrijgekomen lichtstralen evenwijdig de lens verlaten. Doordat deze evenwijdig de lens verlaten, ontstaat er een vrij strakke bundel die over grote afstand gebruikt kan worden. Een planoconvex lens is dus ideaal voor een verstraler die jou ook in de verte kan voorzien van helder licht.

Verschil bolle en holle lens

In een planoconvex lens zit een bolle lens, maar wat is nou het verschil tussen een bolle en holle lens? Een bolle lens laat de lichtstralen bij elkaar komen en een holle lens laat de lichtstralen juist uit elkaar gaan. Er zijn drie verschillende bolle lenzen: biconvex, positive meniscus en een planoconvex lens. Ook zijn er drie verschillende holle lenzen: de negatieve meniscus, de planoconcave en de biconcasve lens.

Welke verschillende lichtbundels zijn er?

Een lichtbundel bestaat uit alle lichtstralen die worden geproduceerd door een lichtbron. Er zijn drie verschillende soorten lichtbundels: de evenwijdige, de divergente en de convergente. Een evenwijdige lichtbundel is een bundel waar alle lichtstralen parallel in dezelfde richting schijnen. Een verstraler is hier een goed voorbeeld van. Een divergente lichtbundel is een bundel waarbij de lichtstralen uit elkaar bewegen. Een goed voorbeeld hiervan is de breedstraler in de agrarische sector. Wanneer het donker is, zal een boer zijn land toch goed moeten kunnen overzien. Een breedstraler zorgt er dan voor dat een groot oppervlakte verlicht wordt. Als laatste is er nog een convergente lichtbundel. Dit is een lichtbundel waarbij de lichtstralen naar elkaar toe bewegen. Een goed voorbeeld hiervan is een vergrootglas.