Wat is Cree led verlichting?

Zoals je weet zijn er erg veel verschillende soorten en merken LED verlichting. Cree LED verlichting is niets meer dan een merk. Het is een relatief nieuw, sinds 1987 is het op de markt verkrijgbaar. Het merk komt uit Amerika en richt zich op het hogere segment binnen de markt. De hoge kwaliteit leidt ook tot een hogere prijs in vergelijking met de verlichtingen uit andere landen zoals bijvoorbeeld China. Cree LED is dus relatief nieuw maar is nu al één van de grotere producenten op het gebied van LED verlichting. Naast één van de grootste bedrijven is het ook één van de meest vooruitstrevende bedrijven als je kijkt naar de ontwikkeling van LED chips.

Wat maakt het onderscheidend?

In de vorige alinea heb je kunnen lezen dat Cree LED zich richt op het hogere segment. Dit wordt duidelijk wanneer er gekeken wordt naar de opties en specificaties, ook vergeleken met andere soorten LED lampen.

Het is zowel binnen als buiten te gebruiken en werkt het prettigst in de nacht. Cree LED verlichting is helderwit, dit zorgt ervoor dat objecten beter zichtbaar zijn. Dit blijkt ook uit de zogenoemde Color Rendering Index (CRI). De CRI is een score tussen de 0 en de 100, hoe hoger de waarde hoe dichter de verlichting bij het natuurlijke zonlicht in de buurt komt. Cree LED chips hebben een CRI van 85,  dit is een stuk hoger vergeleken met goedkopere opties. Goedkope Chinese LED chips scoren vaak niet hoger dat 50. Wat Cree LED nog meer onderscheidend maakt is het aantal branduren, onder ideale omstandigheden kan de verlichting 100.000 branduren mee. Dit is in een lab getest, deze uren worden in praktijk niet gehaald.

Verschillende types Cree led chips

CREE is het meest vooruitstrevende bedrijf omtrent de ontwikkeling van LED chips. Tientallen verschillende LED chips zijn er al ontwikkeld door CREE. Om een indruk van de verschillen te geven hebben we hier een aantal opgesomd.

Als eerst hebben we de kleinste LED chip, namelijk de Cree XB-D. Deze chip wordt veelal gebruikt bij LED bars en heeft een grootte van 2,45 x 2,45mm. De chips geeft tot wel 136 lumen per watt en zonder lens of reflector is de lichtbundel 115°.

De Cree XT-E is een LED chips die veelal wordt toegepast bij LED werklampen. Het verschil met de XB-D is dat de XT-E iets krachtiger is. Het formaat van de chip is 3,45 X 3,45mm en maximaal kan hij 178 lumen per wat aan licht produceren.

Als derde hebben we de Cree XM-L LED chip die onder anderen in diverse verstralers en breedstralers wordt gebruikt. Dit is een krachtige 10 watt LED chip met een grootte van 5 x 5mm. Maximaal kan deze LED chip 158 lumen per watt aan licht geven en geeft hij zonder lens of reflector een lichtbundel van 125°.

Als laatst hebben we nog de XM-L2 LED chip. Dit is de krachtigste 10 watt LED chip die onder andere in werklampen zit. Het verschil met zijn voorganger (de XM-L) is dat de XM-L2 een 20% hogere lichtopbrengst heeft. De chip heeft een grootte van 5 x 5mm en geeft zonder lens of reflector een lichtbundel van 125°.

Cree LED bij TRALERT®

Verschillende producten binnen het assortiment LED verlichting van TRALERT® zijn uitgerust met Cree LED’s. Een mooi voorbeeld hiervan is de TRSW12281-20D. Deze LED bar met 4000 lumen is voor verschillende voertuigen te gebruiken. De lamp dient in gezet te worden als driving beam. Dit is te vergelijken met het grote licht van een auto. Het is dus een lamp met een krachtige lichtstraal.