Wat is een reflector?

Reflectoren zijn objecten die lichtstralen terugkaatsen naar de bron van dat licht, zonder het licht zelf opnieuw uit te zenden of te veranderen. Dit terugkaatsen gebeurt doordat de reflector is ontworpen om het invallende licht op een bepaalde manier te verspreiden of te weerkaatsen. Bij voertuigen worden reflectoren vaak gebruikt om de zichtbaarheid van voertuigen, fietsers of voetgangers te vergroten in situaties met weinig licht.

Waarom is een reflector belangrijk?

  • Veiligheid voorop: Reflectoren verhogen de zichtbaarheid enorm, vooral bij weinig licht. Ze waarschuwen andere weggebruikers van de aanwezigheid van een voertuig of persoon.
  • Geen stroom nodig: Omdat ze licht weerkaatsen en niet produceren, hebben reflectoren geen energiebron nodig. Dit maakt ze betrouwbaar in alle omstandigheden.
  • Wettelijk verplicht: In veel landen zijn reflectoren wettelijk verplicht op voertuigen, vooral aan de achterkant, om de veiligheid op de weg te verhogen.

Verschillende kleuren reflectoren

Er zijn verschillende kleuren reflectoren beschikbaar. In totaal zijn er drie verschillende kleuren mogelijk: oranje/amber, rood en wit. Elke kleur is voor een andere plek op het voertuig.

Rode reflectoren: rode reflectoren zijn bedoeld voor de achterkant van een voertuig. Deze mogen nooit op een andere zijde van het voertuig geplaatst worden. Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. Aan de kleur moet een medeweggebruiker kunnen zien welke zijde van het voertuig het is. De rode reflectoren zijn er in drie verschillende vormen: rechthoekig, driehoekig en rond.

Amber reflectoren: amber reflectoren zijn bedoeld voor de zijkant van uw voertuig. De kleur amber is vaktaal voor de oranje kleur die veel in het verkeer te zien is. De oranje reflectoren mogen alleen aan de zijkant van uw voertuig worden gebruikt. Dit is ook om de verkeersveiligheid te waarborgen.

Witte reflectoren: een witte reflector is bedoeld voor de voorzijde van uw voertuig. Net als de rode en oranje reflectoren mogen ook de witte niet op een andere zijde.

Verplichte reflectoren op aanhanger

Ieder voertuig heeft zijn eigen regels en wetten. Wanneer er naar reflectoren gekeken wordt, is de aanhanger een mooi voorbeeld. Alle verschillende kleuren zijn namelijk verplicht op een aanhanger. Voordat een aanhanger de openbare weg op mag, moet deze minimaal voorzien zijn van:

  • Twee witte reflectoren aan de voorkant, deze mogen niet driehoekig zijn. Ze moeten minimaal 250mm van de grond gemonteerd worden met een maximum van 900mm.
  • Eén oranje reflector aan allebei de zijkanten. Ook voor deze geldt dat het tussen 250mm en 900mm van de grond moet zitten.
  • Twee rode reflectoren aan de achterkant. Hiervoor gelden andere minimale en maximale hoogtes. Aan de achterzijde moeten ze namelijk minimaal 350mm van de grond verwijderd zijn en maximaal 1500mm.

Naast de reflectoren gelden er ook nog andere regels voor de verlichting op een aanhanger.