Reflector

Betekenis: Reflector

Wat is een reflector?

Reflectoren worden soms nog verward met LED markeringslichten, maar een reflector is toch echt iets anders. Een reflector weerkaatst licht maar geeft het zelf niet. Er zijn verschillende kleuren en vormen reflectoren. Elke kleur is voor een verschillende plaats op uw voertuig. Op sommige voertuigen, zoals aanhangers, zijn bepaalde reflectoren verplicht. De reflectoren van TRALERT® zijn te bevestigen op twee verschillende manieren. Ten eerste aan de hand van schroefmontage. Daarnaast is het ook mogelijk om de reflector te bevestigen met een 3m-plakstrip. Reflectoren die in het verkeer te zien zijn, zijn retroreflectoren. Dit houdt in dat een reflector het licht in dezelfde richting terugkaatst. Een reflector zorgt ervoor dat u goed zichtbaar bent in het verkeer.

Verschillende kleuren reflectoren

Er zijn verschillende kleuren reflectoren beschikbaar. In totaal zijn er drie verschillende kleuren mogelijk: oranje/amber, rood en wit. Elke kleur is voor een andere plek op het voertuig.

Rode reflectoren: rode reflectoren zijn bedoeld voor de achterkant van een voertuig. Deze mogen nooit op een andere zijde van het voertuig geplaatst worden. Dit heeft te maken met de verkeersveiligheid. Aan de kleur moet een medeweggebruiker kunnen zien welke zijde van het voertuig het is. De rode reflectoren zijn er in drie verschillende vormen: rechthoekig, driehoekig en rond.

Amber reflectoren: amber reflectoren zijn bedoeld voor de zijkant van uw voertuig. De kleur amber is vaktaal voor de oranje kleur die veel in het verkeer te zien is. De oranje reflectoren mogen alleen aan de zijkant van uw voertuig worden gebruikt. Dit is ook om de verkeersveiligheid te waarborgen.

Witte reflectoren: een witte reflector is bedoeld voor de voorzijde van uw voertuig. Net als de rode en oranje reflectoren mogen ook de witte niet op een andere zijde.

Verplichte reflectoren op aanhanger

Ieder voertuig heeft zijn eigen regels en wetten. Wanneer er naar reflectoren gekeken wordt, is de aanhanger een mooi voorbeeld. Alle verschillende kleuren zijn namelijk verplicht op een aanhanger. Voordat een aanhanger de openbare weg op mag, moet deze minimaal voorzien zijn van:

  • Twee witte reflectoren aan de voorkant, deze mogen niet driehoekig zijn. Ze moeten minimaal 250mm van de grond gemonteerd worden met een maximum van 900mm.
  • Eén oranje reflector aan allebei de zijkanten. Ook voor deze geldt dat het tussen 250mm en 900mm van de grond moet zitten.
  • Twee rode reflectoren aan de achterkant. Hiervoor gelden andere minimale en maximale hoogtes. Aan de achterzijde moeten ze namelijk minimaal 350mm van de grond verwijderd zijn en maximaal 1500mm.

Naast de reflectoren gelden er ook nog andere regels voor de verlichting op een aanhanger.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.