Wat zijn siliconen?

Je bent het ongetwijfeld al wel eens tegengekomen, siliconen. Het materiaal wordt veel gebruikt omdat het simpelweg in veel situaties handig kan zijn. Het is bruikbaar als kit, lijm, grondstof voor verschillende producten maar ook bijvoorbeeld als smeermiddel. Siliconen is een verbinding tussen silicum, koolstof en zuurstof. Het is een onbreekbaar materiaal. Het wordt vaak beschreven als rubberachtig. Het lijkt dus een beetje op rubber maar het is wel iets anders.

Voordelen

Net als ieder materiaal brengen ook siliconen verschillende voordelen met zich mee. Uiteraard hangt het deels af van de situatie of iets een voordeel of een nadeel is. In ieder geval geleidt het materiaal warmte erg slecht. Verder is het in vergelijking met andere stoffen erg goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Wat wel altijd een voordeel is, is dat het niet tot nauwelijks uit giftige stoffen bestaat. Het eindproduct is dit dus ook niet. Verder zijn siliconen goed bestand tegen inwerking van zuurstof en uv licht. Verder is het ook heel duurzaam, zeker in vergelijking met andere stoffen.

Siliconen bij TRALERT®

Zoals eerder naar voren is gekomen is siliconen een veel gebruikte stof. Het meest herkenbare is waarschijnlijk het gebruik voor keukengerei zoals bakvormen. Je kunt het veel in de keuken tegenkomen omdat het bestand is tegen verschillende temperaturen. Maar je kunt het materiaal ook tegen komen bij de LED verlichting. Het wordt dan niet in de lamp zelf gebruikt maar in de kabels om de verlichting mee aan te sluiten.