UGR staat voor Unified Glare Rating. Een meting die de verblinding bepaalt die wordt veroorzaakt door kunstlicht binnen. UGR-waarde wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 19, waarbij lagere waarden staan ​​voor minder verblinding en hogere waarden voor meer verblinding.

Verlichting is belangrijk voor het comfort en het welzijn van mensen. Het is echter ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de verlichting veilig is en geen verblinding veroorzaakt. De Unified Glare Rating (UGR) is een maatstaf die de verblinding bepaalt die wordt veroorzaakt door kunstlicht binnenshuis of bijvoorbeeld in een auto.

Schaal van 1 tot 19

UGR-waarden worden uitgedrukt op een schaal van 1 tot 19, waarbij lagere waarden staan ​​voor minder verblinding en hogere waarden voor meer verblinding. Daarom is het belangrijk om de UGR-waarde in de ruimte zo laag mogelijk te houden om verblinding en bijbehorend ongemak te voorkomen. Hoe wordt de UGR-waarde bepaald?

Hoe wordt de waarde berekend? Dit gaat op basis van verschillende factoren, waaronder verlichtingshoogte en -afstand, reflecties van het kameroppervlak en lichtintensiteit. Er zijn verschillende manieren om de UGR-waarde te bepalen, maar de meest gebruikte methode is de ‘zonale caviteitsmethode’.

Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals:

De kleurtemperatuur en verlichtingssterkte van de lichtbron spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de UGR-waarde.

  • Afmetingen kamer:

Grotere kamers hebben meer verlichting nodig om voor voldoende verlichting te zorgen.

  • Plafondhoogte:

Hogere plafonds betekenen meer ruimte voor verlichting, wat de UGR-waarden beïnvloedt. Deze factoren kunnen worden gebruikt om een ​​UGR-waarde te berekenen, die aangeeft of de verlichting voldoet aan de criteria voor verblinding.

Welke UGR waarde voor in de auto?

Voor autoverlichting is een waarde van 19 of lager aanbevolen. Deze waarde is geclassificeerd als “zeer laag” en garandeert een goed comfort en veiligheid voor de bestuurder en andere weggebruikers. Het is belangrijk om te weten dat sommige landen specifieke vereisten hebben voor de UGR-waarde van autoverlichting, dus het is altijd het beste om de vereisten in uw regio na te kijken. In onze blog over functionele led interieurverlichting gaan we dieper in op verschillende mogelijkheden voor veilige binnenverlichting.

Wat is een aanvaardbare waarde binnenshuis?

In binnenruimtes wordt vaak uitgegaan van aanvaardbare waarden tussen de 19 en 22. Het hangt af van de specifieke toepassing en de verwachtingen van de gebruiker. Voor sommige toepassingen, zoals computerwerkstations, worden lagere UGR-waarden aanbevolen.

Hoe kan ik de UGR-waarde van mijn verlichting verlagen?

Er zijn verschillende manieren om de UGR waarde van verlichting te verlagen, zoals het gebruik van verlichting met een gecontroleerde lichtstroom, het gebruik van lichtbundels met een lagere opening hoek en het verhogen van de afstand tussen de verlichting en de oppervlakken in de ruimte. Ook het gebruik van diffuze verlichtingsarmaturen en het toepassen van verlichtingsbeheersing (zoals dimmen) kan bijdragen aan een lagere waarde.

Tabel met de UGR-waarden en de aanbevolen toepassingen:

UGR-WaardeToepassing
19 of lagerComputerwerkplekken, kantoren, bibliotheken, vrachtwagen cabine, auto
20-22Algemene verlichting in kantoren, vergaderruimten, scholen, winkels
23-25Verlichting in fabriekshallen, opslagruimtes, parkeergarages
26 of hogerVerlichting in sportfaciliteiten, openbare verlichting

Houd er rekening mee dat de aanbevolen UGR-waarde afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals: Specifieke kameromstandigheden en gebruikersverwachtingen. Het is altijd aan te raden om voor specifieke toepassingen te verwijzen naar specifieke normen en voorschriften. 

UGR-waarde
Formule UGR waarde

Ben je op zoek naar functionele ledverlichting voor in de voertuig, dan heeft Tralert® een uitgebreid assortiment led-interieurverlichting welke een veilige lichtopbrengst geven.