De 7-polige Type S stekker is ontworpen voor aanvullende verlichtingsfuncties en stroomvoorziening van extra apparatuur in voertuigen. Deze stekker biedt functies zoals stroom voor achteruitrijlichten, mistlampen, en andere toepassingen die verder gaan dan basisverlichting.

7-polig S Stekker 12V

De 7-polige Type S stekker, ook bekend als de 12S stekker, wordt gebruikt voor het aansluiten van extra verlichtingssystemen en stroomvoorzieningen tussen een trekkend voertuig en een aanhangwagen of caravan. Deze stekker is essentieel voor aanvullende verlichtings- en stroomvoorzieningsfuncties in aanhangwagens.

Pin-configuratie en Functies:

 1. Achteruitrijlichten (geel): Zorgt voor de bediening van de achteruitrijlichten van de aanhangwagen.
 2. (n.v.t.): Geen specifieke toewijzing.
 3. Massa (wit): Dient als gemeenschappelijke aardverbinding.
 4. Stroomvoorziening (groen): Voorziet in de stroom voor extra apparatuur zoals koelkasten.
 5. (n.v.t.): Geen specifieke toewijzing.
 6. Geschakelde stroomvoorziening (rood): Zorgt voor de stroomvoorziening die door het contact van het voertuig wordt geschakeld.
 7. Massa voor pin 6 (zwart): Aardverbinding voor de geschakelde stroomvoorziening.

7-polig S Stekker 24V

De 7-polige Type S stekker voor 24 volt, gestandaardiseerd volgens ISO 3731, wordt gebruikt in zware commerciële voertuigen zoals vrachtwagens en bussen. Deze stekker zorgt voor de stroomvoorziening van extra verlichtings- en elektrische functies in deze voertuigen.

Pin-configuratie en Functies:

 1. Aarde (wit): Zorgt voor de gemeenschappelijke aardverbinding.
 2. ABS-foutindicatie (zwart): Signaleert fouten in het ABS-systeem van de aanhangwagen.
 3. Achteruitrijlichten (geel): Zorgt voor de bediening van de achteruitrijlichten van de aanhangwagen.
 4. +24V permanente stroom (rood): Voeding voor apparatuur die continu stroom nodig heeft.
 5. Controle via aarde (groen): Controlefunctie via de aardverbinding.
 6. +24V geschakelde stroom via contact (bruin): Zorgt voor stroomvoorziening die door het contact van het voertuig wordt geschakeld.
 7. Mistachterlicht (blauw): Bedient de mistlamp aan de achterzijde van de aanhangwagen.

Verschil 7-polig N en 7-polig S Stekker

De 7-polige Type N en Type S stekkers dienen verschillende doeleinden en zijn ontworpen voor verschillende spanningssystemen.

De Type N stekker is in zowel 12V (ISO 1724) als 24V (ISO 1185) versies beschikbaar en wordt gebruikt voor basisverlichtingsfuncties zoals richtingaanwijzers, remlichten, achterlichten en mistlampen.

Deze stekker is essentieel voor de wettelijke verlichting van aanhangwagens en wordt voornamelijk gebruikt in lichte voertuigen zoals personenauto’s en lichte aanhangwagens, alsook in zware commerciële voertuigen zoals vrachtwagens en bussen.

De Type S stekker daarentegen, die beschikbaar is in 12V en 24V versies, is ontworpen voor aanvullende verlichtings- en stroomvoorzieningsfuncties.

Deze omvatten het voorzien van stroom voor achteruitrijlichten, mistlampen, en andere extra apparatuur. Type S stekkers worden vooral gebruikt in caravans en aanhangwagens die extra stroomvoorzieningen nodig hebben, evenals in zware commerciële voertuigen die extra elektrische functies vereisen.

Kortom, de Type N stekkers regelen de basisverlichting en zijn cruciaal voor de veiligheid en zichtbaarheid op de weg, terwijl de Type S stekkers aanvullende stroomvoorzieningen bieden die nodig zijn voor het functioneren van extra apparatuur en systemen in voertuigen en aanhangwagens.