wat is dynamisch licht?

Je zou denken wat is dynamisch licht? In deze tekst leggen we je uit wat dynamische verlichting is en wat ambient licht is, onder andere ook dynamische bochtverlichting. Dynamische verlichting is verlichting waarmee je kleur, helderheid en kleurtemperatuur goed kunt regelen. Dit is naast de lange levensduur het belangrijkste voordeel van LED technologie. Dynamische licht is licht dat het natuurlijke licht zo natuurgetrouw mogelijk nabootst. Dit doe je door de kleurtemperatuur en helderheid van het witte licht aan te passen. Een voorbeeld hiervan is een dynamisch knipperlicht. Lees er meer over!

dynamisch licht

Wat is dynamisch bochtlicht bij voertuigen?

Dynamische bochtverlichting zorgt voor meer zicht bij het afslaan, bij het rijden of op bochtige wegen met slechte weersomstandigheden. Hierdoor kan de hindernis of de straat in het donker beter en sneller herkend worden. Bochtverlichting kent twee smaken: hoekverlichting en adaptieve bochtverlichting. Deze kunnen los worden gebruikt van elkaar, maar je kan ook beide tegelijkertijd gebruiken. Hieronder lees je meer over hoekverlichting en adaptieve bochtverlichting.

wat is hoek licht bij voertuigen?

Hoekverlichting maakt gebruik van de mistlampen aan de voorzijde van het voertuig. De mistlampen zijn aangesloten op het stuur en de richtingaanwijzers. Zodra je afslaat, gaan de mistlampen links of rechts branden, zodat u beter kunt zien wanneer u afslaat. Hierdoor vallen voetgangers beter op in de schemering en in het donker. Deze technologie is vooral nuttig in stadsvervoer.

Wat is adaptief bochtlicht bij voertuigen?

Adaptieve bochtverlichting draait mee met de lampen als je het stuur beweegt van de auto of truck. Als je dus een bocht maakt, beweegt de verlichting dezelfde kant op als de richting waarin je rijdt. Zo krijg je dus duidelijker zicht en rijd je verlicht de bocht in. Het is zo dat de vorm van verlichting de koers van de weg volgt, waardoor de zijdes van de bochten beter verlicht gaan zijn. De verlichting is pas geactiveerd als je op een hoge snelheid rijdt, zo voorkom je dat tijdens het parkeren of het langzaam rijden andere weggebruikers kunt verblinden.

wat is ambient light bij voertuigen?

Wat mooi is om te zien is dat je bij voertuigen een ambient kit kan toevoegen, ambient licht is een vloeiende overgang tussen verschillende patronen en kleurencombinaties. De langzame overgang is zo soepel dat het niet in de weg zit. Daarom knippert de ambient installatie niet en zorgt het niet voor afleiding.

Dynamisch licht + besparing

Het is bekend dat het gebruik van LED verlichting energie- en onderhoudskosten bespaard. Een ander voordeel van dynamische lichtregeling is dat je nog meer kan besparen met een beperkt energieverbruik. Gezien de intensiteit van extern licht hoeft kunstlicht niet zo fel te branden. Als er niemand in de cabine is, kunnen de lichten automatisch worden gedimd of uitgeschakeld.