Wat doet een 7-polig N stekker?

Iedere dag wordt het steeds drukker op de wegen. Er komen steeds meer auto’s, maar ook steeds meer vrachtwagens met trailers op de weg. Voor de verkeersveiligheid is het daarom belangrijk dat elk voertuig goed verlicht is. Ook trailers zullen verlicht moeten zijn, maar zonder elektriciteit werkt de verlichting natuurlijk niet. De elektriciteit dient daarom van de truck naar de trailer geleid te worden. Dit wordt gedaan door een 7-polig N stekker in combinatie met een 7-polig S stekker. Deze stekkers zijn speciaal voor de truck en trailer branche gemaakt en passen, in tegenstelling tot de normale 7-polige stekker, niet op andere voertuigen zoals aanhangers.

Verschillende manieren van aansluiten

Om een trailer te kunnen voorzien van elektriciteit dient er een verbinding tot stand te komen met de vrachtwagen. Dit kan op twee verschillende manieren gebeuren. Als eerst kunnen de 7-polige S en 7-polige N stekkers gebruikt worden. Deze dienen allebei vanaf de vrachtwagen aangesloten te zijn op de trailer. Wanneer er maar één stekker wordt gebruikt, zal niet alle verlichting voorzien zijn van elektriciteit. De andere manier van aansluiten is gebruik maken van een 15-polige stekker (ISO 12098). Dit is hetzelfde principe als een 7-polige stekker alleen hoeven er geen twee kabels, maar één kabel aangesloten te worden.

Verschil 7-polig N en 7-polig S stekker

Een 7-polige N en S stekker voorzien een trailer beide van elektriciteit voor de verlichting. Deze kabels zijn niet hetzelfde en voorzien allebei verschillende lampen van elektriciteit. Om een duidelijk beeld te creëren is onderstaande schema gecreëerd. Zo is goed te zien welke stekker, voor welke verlichting zorgt.

7-polig N

  1. Massa
  2. Achter-, contour-, breedte- en kentekenlamp links
  3. Knipperlamp links
  4. Remlichten
  5. Knipperlamp rechts
  6. Achter-, contour-, breedte- en kentekenlamp rechts
  7. Controle van de aanhangwagenrem

7-polig S

1. Massa
2. Niet toegewezen
3. Achteruitrijlamp
4. Constante voeding (+24V)
5. Controle voor massa
6. Voeding schakelaar
7. mistachterlamp