Wat is een Jaeger stekkerdoos?

De jaeger stekker is een 13-polige stekker die niet uitwisselbaar is met andere stekkers. De Jaeger stekkerdoos is van oorsprong Duits. De jaeger stekker is de nieuwe ‘standaard’ stekker aan het worden voor voertuigen (DIN norm). Het aansluiten van de stekker is erg eenvoudig. Draai het omhulsel van de stekker een kwart slag en de stekker zit stevig vast. Nieuwe voertuigen zijn bijna allemaal uitgerust met een 13-polige Jaeger stekker. De Jaeger stekker is de meest voorkomende stekkerdoos. De 13-polige Jaeger stekker wordt gebruikt om bijvoorbeeld een aanhanger of caravan aan te sluiten aan een voertuig. Door middel van de 13-polige stekker zal de verlichting van aan aanhanger of caravan in werking treden.

De Jaeger stekker biedt ook de mogelijkheid om extra verlichting functies aan te sluiten. De Jaeger stekker is uitgevoerd met een bajonet aansluiting. Een bajonet aansluiting zorgt ervoor dat de stekker steviger vast zit. Wanneer je een dertien polige Jaeger stekker op een 7 polige stekker aan wilt sluiten zul je gebruik moeten maken van een verloopadapter. Zorg ervoor dat je de adapter buiten gebruik er uit haalt. Anders kan het zijn dat er vocht inkomt.

Het verschil met de 7-polige stekkerdoos

Natuurlijk zijn er verschillen tussen de twee stekkerdozen. Een 7-polige stekkerdoos is bedoeld voor de basisverlichting van de aanhanger. Een 13-polige stekkerdoos zorgt ervoor dat de aanhanger voorzien is van meer licht. Met basisverlichting bedoelen we bijvoorbeeld richtingaanwijzers en remlichten. Ook is er de mogelijkheid om LED verlichting als achteruitrijlicht aan te sluiten.

Aansluitschema

Het aansluiten van een Jaeger stekkerdoos moet voor de volgende punten zorgen:

  • De bedrading een overeenstemming met de onderstaande foto aansluiten en de constante stroom aansluiten.
  • De constante stroom aansluitingen en de bijbehorende massa dienen via 2,5mm² draad aangesloten te zijn.
  • Maak geen veranderingen aan de elektrische installatie in je voertuig.
  • Bij voertuigen waar sprake is van computer gecontroleerde stroomafname, deze moet je dan instellen op het gebruik van bijvoorbeeld een hedendaagse caravan.

Op de onderstaande afbeelding vind je het aansluitschema van de 13-polige Jaeger stekkerdoos. Wanneer je vragen hebt, kan je altijd contact met ons opnemen.

Aansluitschema voor de 13-polige jaeger stekker. De jaeger stekker is een 13-polige stekker die niet uitwisselbaar is met andere stekkers.