Als je met heftrucks werkt, is er een grote kans dat je blauw schijnende lampen hebt gezien die een stip of een pijl op de grond projecteren. Wij noemen deze doorgaans “veiligheidslampen” omdat ze de omgeving rondom een heftruck veiliger moeten maken. Maar hoe werkt de blauwe lamp op de heftruck? En waarom is de kleur blauw en niet rood? Wij leggen het je uit in deze blog!

Blauwe lamp op heftruck; het belang

De blauwe lampen op heftrucks dienen een duidelijk doel: het waarschuwen van voetgangers en collega’s op de werkvloer. Deze lampen dragen bij aan een veiligere werkomgeving bij het gebruik van heftrucks door mensen te attenderen wanneer de heftruck achteruit rijdt. Aangezien bestuurders van heftrucks bij het achteruitrijden vaak beperkter zicht hebben, kunnen ze onbedoeld mensen over het hoofd zien. Verlichting is een effectieve manier om de aanwezigheid van de heftruck kenbaar te maken aan anderen op de werkvloer. Dit is van groot belang, aangezien er nog steeds (dodelijke) ongevallen met heftrucks plaatsvinden.

Wist je dat… in de afgelopen 16 jaar zich 2207 ernstige ongevallen met heftrucks hebben voorgedaan, waarvan 3% fataal afliep. Dit komt neer op een gemiddelde van 4 sterfgevallen per jaar. Ongeveer 22,8% van deze ongevallen resulteerde in (vermoedelijk) blijvend letsel, wat gemiddeld 31 mensen per jaar betreft. In 87% van de heftruckongevallen werd het slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen en verbleef daar minstens één nacht. In 11% van de gevallen was er geen ziekenhuisopname nodig. De meest voorkomende verwondingen als gevolg van deze ongevallen zijn botbreuken, maar ook hersenschuddingen, inwendig/oppervlakkig letsel en wonden zijn veelvoorkomend*.

*Storybuilder gegevens 1998 – 2014

Hoe plaats je een veiligheidslamp op een heftruck?

Wij adviseren u de blauwe LED lamp te monteren op een hoge, strategische plek. In veel gevallen blijkt het dak van uw heftruck namelijk een goede plek met voldoende montage- en aansluitmogelijkheden. Let bij de montage van de veiligheidslamp erop dat u de blauwe projectie juist af stelt. Het waarschuwingseffect werkt het beste als het blauwe licht helder de grond bereikt en niet vervaagd. Echter, is het ook van belang de projectie niet té dicht bij de achterkant van uw heftruck af te stellen. Op deze manier wordt de ruimte anders te nihil waardoor neemt het veiligheidseffect af. Bekijk dus goed na het aansluiten van de blauwe heftruck lamp of deze marge juist is.

Wij raden een ideale projectieafstand van 2,5 meter aan voor veiligheidslampen zoals de FL-serie uit ons assortiment, waaronder blauwe stip- en blauwe pijl-heftrucklampen.

De functie van de blauwe stip

De functie van de blauwe stip (blue spot) op de heftruckveiligheidslamp is om het bewegings- en richtingsgebied van de heftruck af te bakenen. Nu begrijp ik uw gedachte: hoe kan de verlichting voldoende waarschuwend zijn? Nu, dit is effectiever dan u denkt! Heftrucks hebben namelijk wel geluidssignalen om uw collega’s te waarschuwen voor bewegingen, maar in magazijnen heerst vaak veel lawaai. Hierdoor worden geluidssignalen, zoals het piepende geluid tijdens achteruitrijden, niet worden opgemerkt. Het achtergrondgeluid is dan gewoon te luid. Daarom kan een optische waarschuwing effectiever zijn.

Feit: In magazijnen waar het luidruchtig is, kunnen waarschuwingsgeluiden wegvallen op het achtergrondgeluid. Een optische waarschuwing in de vorm van LED licht kan in sommige gevallen daarom prettiger en veiliger werken!

Welke nieuwe blauwe lamp op heftruck heeft TRALERT®?

De heldere blue spot lamp van LED Autolamps trekt de aandacht met zijn cirkelvormige, heldere blauwe stip op de (magazijn)vloer. Dit nieuwe model ‘FLBA01’ combineert kracht met een stijlvol blauw ringontwerp. Als heftrucklamp is de blue spot lamp voorzien van een hoogspanningsprintplaat, wat hem bestand maakt tegen spanningen van 10V tot 80V. Aangezien uw heftruck voornamelijk in magazijnen wordt gebruikt, is het belangrijk dat de lamp duurzaam is. Daarom heeft deze lamp een volledig stof- en waterdicht ontwerp (IP67) en kan hij schokken en trillingen aan. Vooral dat laatste is cruciaal, gezien de lamp aan aanzienlijke trillingen wordt blootgesteld op uw heftruck. U hoeft zich tevens geen zorgen te maken over de garantie op de interne onderdelen; TRALERT® biedt 3 jaar garantie op dit model blue spot.

Blauwe stip veiligheidslamp heftruck

FLBRS01: Water-, stof- en schokbestendig volgens IP67, ECE R10-goedkeuring en 3 jaar garantie.

Duidelijk en heldere projectie, multivoltage (10v – 80v) en perfect te combineren met de andere lampen uit de FLB serie
Veilig in uw logistiek centrum werken? Bekijk dan snel deze Blue Spot veiligheidslamp. De spot wordt duidelijk geprojecteerd op de vloer en draagt zo bij aan een veilige werksituatie. Het ruime voltagebereik (tot 80 volt) maakt deze veiligheidslamp perfect geschikt voor intern transport zoals een heftruck & reachtruck.


Heftruck lampen video

Blauwe lampen heftruck, blue spot
Shopping cart

Welke nieuwe blue arrow lamp heeft TRALERT®?

Om uw achterwaartse bewegingen met de heftruck te signaleren, is dezelfde lamp ook beschikbaar met een blauwe pijl. Deze ‘blue arrow‘ LED-lamp vertoont op het eerste oog gelijkenissen met de blue spot-lamp, waardoor ze mooi naast elkaar op uw heftruck kunnen worden gemonteerd. We adviseren om ook voor deze lamp een minimale montagehoogte van 2,5 meter aan te houden.

Andere veiligheidslampen voor uw heftruck van TRALERT®

Andere veiligheidslampen die u kunt vinden in het TRALERT® assortiment zijn de rode halve circle heftruck lamp, de ‘red dot’ veiligheidslamp en de ‘Red line veiligheidslamp. Om u een korte beschrijving te geven van de verschillende lampen, hebben we ze hieronder voor u op een rijtje gezet.

Blauwe pijl veiligheidslamp heftruck


FLBA01: Water-, stof- en schokbestendig volgens IP67, ECE R10-goedkeuring en 3 jaar garantie.

Duidelijk en heldere projectie, multivoltage (10v – 80v) en perfect te combineren met de andere lampen uit de FLB serie Veilig in uw logistiek centrum werken? Bekijk dan snel deze Blue Arrow veiligheidslamp. De spot wordt duidelijk geprojecteerd op de vloer en draagt zo bij aan een veilige werksituatie. Het ruime voltagebereik (tot 80 volt) maakt deze veiligheidslamp perfect geschikt voor intern transport zoals een heftruck & reachtruck.Heftruck lampen video

Blauwe lampen heftruck
Shopping cart

Rode lijn veiligheidslamp heftruck


FLBRS01: Water-, stof- en schokbestendig volgens IP67, ECE R10-goedkeuring en 3 jaar garantie.

Duidelijk en heldere projectie, multivoltage (10v – 80v) en perfect te combineren met de andere lampen uit de FLB serie Veilig in uw logistiek centrum werken? Bekijk dan snel deze Red line veiligheidslamp. De rode lijn wordt duidelijk geprojecteerd op de vloer en draagt zo bij aan een veilige werksituatie. Het ruime voltagebereik (tot 80 volt) maakt deze veiligheidslamp perfect geschikt voor intern transport zoals een heftruck & reachtruck.Heftruck lampen video

Blauwe lampen op heftruck, blue spot
Shopping cart