Blauwe lamp op heftruck, wat doet dit blauwe licht?

Als u met heftrucks werkt is er een grote mogelijkheid dat u ze wel eens heeft gezien, Blauw schijnende lampen die een stip of een pijl projecteren op de grond. Wij noemen dit doorsnee ‘Veiligheidslampen’ omdat deze de ruimte rondom een heftruck veiliger moeten maken. Maar hoe werken deze veiligheidslampen en waarom is de kleur blauw? Er zijn namelijk ook rood schijnende lampen die op heftrucks worden ingezet om de omgeving veiliger te maken. Onlangs zijn er bij ons nieuwe modellen LED lampen uitgekomen die speciaal ontwikkeld zijn voor de veiligheid op heftrucks.

Blauwe lampen op heftruck

Blauwe LED lampen; stip of veiligheidspijl

De blauwe lampen op heftrucks kennen een duidelijk doel, het waarschuwen van voetgangers en uw collega’s op de werkvloer. Deze blauwe lampen bevorderen het veilig werken met een heftruck, door uw collega’s te waarschuwen wanneer u met de heftruck achteruitrijd. Bij het achteruitrijden heeft u als bestuurder uiteraard minder zicht en kunt u onbedoeld mensen over het hoofd zien. Verlichting kan de uitkomst zijn om ook de mensen op de vloer oplettend te maken van uw bewegingen. Dit is van groot belang omdat er jaarlijks nog altijd – dodelijke – ongevallen gebeuren met de heftruck.

Gemiddeld per jaar zijn er 126 ernstige ongevallen met heftrucks, met gemiddeld 4 dodelijke
slachtoffers, 36 slachtoffers met (vermoedelijk) blijvend letsel, 63 herstelbaar letsel en 47 onbekend
letsel. Meest voorkomend aard van het letsel zijn botbreuken, hoofdletsel en amputaties*.

Het plaatsen van een veiligheidslamp op een heftruck

Wij adviseren u de blauwe LED lamp te monteren op een hoge, strategische plek. In veel gevallen blijkt het dak van uw heftruck, een goede plek met voldoende montage- en aansluitmogelijkheden. Let bij de montage van de veiligheidslamp erop dat u de blauwe projectie juist af stelt. Het waarschuwingseffect werkt het beste als het blauwe licht helder de grond bereikt en niet vervaagd. Echter, is het ook van belang de projectie niet té dicht bij de achterkant van uw heftruck af te stellen. Op deze manier is de ruimte te nihil en het veiligheidseffect neemt hierdoor af. Bekijk dus goed na het aansluiten van de blauwe heftruck lamp of deze marge juist is.

Wij adviseren voor veiligheidslampen uit de FL-serie, waaronder de blauwe stip en blauwe pijl heftruck lampen vallen, een optimale projectieoppervlakte van 2.5 meter.

De functie van de blauwe stip heftruck lamp

De functie van de blauwe stip van de heftruck veiligheidslamp, is het afbakenen van het beweeg/richtingsgebied van de heftruck. Nu begrijp ik uw gedachten; Hoe kan verlichting nu als voldoende waarschuwend worden bezegeld? Dit is niet helemaal het geval. Heftrucks zijn uiteraard voorzien van geluiden om uw collega’s te waarschuwen over bewegingen. Echter zijn magazijnen vaak luidruchtige omgevingen. Hierdoor kunnen piepende geluiden, bijvoorbeeld bij het achteruitrijden niet worden opgevangen door uw collega’s. Het achtergrond geluid is hiervoor soms gewoonweg te luid. Een optische waarschuwing kan hierdoor beter werken.

In magazijnen waar het luidruchtig is, kunnen waarschuwingsgeluiden wegvallen op het achtergrondgeluid. Hierdoor kan een optische waarschuwing in de vorm van LED licht in sommige gevallen prettiger en veiliger werken.

Welke nieuwe blauwe lamp op heftruck heeft TRALERT®?

De heldere blue spot lamp van LED Autolamps is een echte eye-catcher. Het nieuwe model ‘FLBA01’ projecteert een cirkelvormig helder blauwe stip op de (magazijn) vloer.  Deze lamp is niet alleen krachtig, maar ziet er ook goed uit met het interne blauwe ringontwerp. Omdat het hier om een heftrucklamp gaat, is de blue spot lamp uitgerust met een hoog voltage printplaat. Hierdoor is de lamp in staat 10 volt tot 80 volt te doorstaan. Omdat uw heftruck waarschijnlijk voornamelijk in het magazijn wordt gebruikt, is het wel fijn als de lamp tegen een stootje kan. Daarom bevat de lamp een volledig stof- en waterdicht design (IP67) en is deze geschikt voor schokken en trillingen. Vooral dit laatste is belangrijk, gezien de lamp op uw heftruck wordt blootgesteld aan significante trillingen. U hoeft zich overigens geen zorgen te maken over de garantie op de interne componenten. Vanuit TRALERT® bieden we u graag 3 jaar garantie op dit model blue spot.

Blauwe stip veiligheidslamp heftruck

FLBRS01: Water-, stof- en schokbestendig volgens IP67, ECE R10-goedkeuring en 3 jaar garantie.

Duidelijk en heldere projectie, multivoltage (10v – 80v) en perfect te combineren met de andere lampen uit de FLB serie
Veilig in uw logistiek centrum werken? Bekijk dan snel deze Blue Spot veiligheidslamp. De spot wordt duidelijk geprojecteerd op de vloer en draagt zo bij aan een veilige werksituatie. Het ruime voltagebereik (tot 80 volt) maakt deze veiligheidslamp perfect geschikt voor intern transport zoals een heftruck & reachtruck.


Heftruck lampen video

Bekijk blue arrow lamp
Blauwe lampen heftruck, blue spot

Welke nieuwe blue arrow lamp heeft TRALERT®?

Om uw achterwaartse bewegingen in de heftruck duidelijk te maken is dezelfde lamp ook uit te rusten met een blauwe pijl. Deze ‘blue arrow‘ LED lamp is op het eerste oog gelijk aan de blue spot lamp, wat het mooi maakt deze beiden op uw heftrucks naast elkaar te monteren. Ook voor deze lamp adviseren wij 2,5 meter aan te houden voor een minimale montage hoogte.

Andere veiligheidslampen voor uw heftruck van TRALERT®

Andere veiligheidslampen die u kunt vinden in het TRALERT® assortiment zijn de rode halve circle heftruck lamp, de ‘red dot’ veiligheidslamp en de ‘Red line veiligheidslamp. Om u een korte beschrijving te geven van de verschillende lampen, hebben we ze hieronder voor u op een rijtje gezet.

Blauwe pijl veiligheidslamp heftruck


FLBA01: Water-, stof- en schokbestendig volgens IP67, ECE R10-goedkeuring en 3 jaar garantie.

Duidelijk en heldere projectie, multivoltage (10v – 80v) en perfect te combineren met de andere lampen uit de FLB serie Veilig in uw logistiek centrum werken? Bekijk dan snel deze Blue Arrow veiligheidslamp. De spot wordt duidelijk geprojecteerd op de vloer en draagt zo bij aan een veilige werksituatie. Het ruime voltagebereik (tot 80 volt) maakt deze veiligheidslamp perfect geschikt voor intern transport zoals een heftruck & reachtruck.Heftruck lampen video

Bekijk blue spot lamp
Blauwe lampen heftruck

Rode lijn veiligheidslamp heftruck


FLBRS01: Water-, stof- en schokbestendig volgens IP67, ECE R10-goedkeuring en 3 jaar garantie.

Duidelijk en heldere projectie, multivoltage (10v – 80v) en perfect te combineren met de andere lampen uit de FLB serie Veilig in uw logistiek centrum werken? Bekijk dan snel deze Red line veiligheidslamp. De rode lijn wordt duidelijk geprojecteerd op de vloer en draagt zo bij aan een veilige werksituatie. Het ruime voltagebereik (tot 80 volt) maakt deze veiligheidslamp perfect geschikt voor intern transport zoals een heftruck & reachtruck.Heftruck lampen video

Bekijk Red line lamp
Blauwe lampen op heftruck, blue spot

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.