Wat is Corrosie? Welke soorten corrosie zijn er?

Corrosie is het natuurlijke proces waarbij geraffineerde metalen worden omgezet in chemisch stabielere vormen zoals oxiden, hydroxiden, carbonaten en sulfiden. Het is de geleidelijke vernietiging van een materiaal (meestal een metaal) door een chemische en/of elektrochemische reactie met de omgeving. Roest is het meest gebruikte woord als het gaat om beschadigd metaal. Maar roest is niet de juiste benaming voor alle metalen. Alleen bij staal waar ijzer in zit ontstaat roest. Andere metaalsoorten corroderen. Vaak kan dit zorgen voor verwarring, maar corrosie is de allesomvattende term. Hieronder zie je welke soorten er zijn.

Type CorrosieBeschrijving
Galvanische CorrosieTreedt op wanneer twee verschillende metalen in contact komen in de aanwezigheid van een elektrolyt.
PutcorrosieKenmerkt zich door lokale aantasting, resulterend in kleine putjes of gaatjes.
SpanningscorrosieOntstaat onder mechanische spanning in corrosieve omstandigheden.
Interkristallijne CorrosieVindt plaats langs de korrelgrenzen van het metaal.

Zuurstofcorrosie

Zuurstofcorrosie is de meest zichtbare vorm van corrosie. Als bijvoorbeeld een stalen onderdeel te lang buiten ligt in de regen zal er een reactie ontstaan. Het regenwater en de luchtvochtigheid zorgen voor de aantasting bij staal. De oxidehuid heeft een bruine kleur en is open van structuur. Door de openheid kan vocht en zuurstof gemakkelijk doordringen. De reactie zal door blijven gaan totdat het staal uiteindelijk weg is. Je hebt ook metaalsoorten die van zichzelf een gesloten oxidehuid hebben, zoals: aluminium (ADC12), koper en RVS. Deze metaalsoorten bieden een zeer goede bescherming tegen zuurstofcorrosie.

Corrosie

Hoe ontstaat roest op staal (ijzer)?

In het geval van staal treedt roest (corrosie) op wanneer staal wordt blootgesteld aan zuurstof en water. Bijvoorbeeld door een onderdeel gemaakt van staal dat buiten in de regen staat. Na verloop van tijd combineert zuurstof en ijzer zich op atomair (ondeelbaar) niveau. Daardoor ontstaat een nieuwe verbinding genaamd ijzeroxide. Water is een goede katalysator, die het hele proces versnelt. Bij zeewater is dit proces veel sneller omdat het zout als geleider fungeert.

Impact van Corrosie

Corrosie leidt tot verminderde mechanische sterkte, esthetische degradatie en kan de functionaliteit van metalen componenten aanzienlijk belemmeren. In de voertuigindustrie bijvoorbeeld kan corrosie de levensduur van voertuigonderdelen zoals verlichting en chassis verkorten.

De Spartan Series LED Bar van TRALERT® biedt de oplossing!

De Spartan Series is uitgerust met een krachtige aluminium behuizing. Zoals al eerder vermeld, heeft aluminium een gesloten oxidehuid wat een uitstekende bescherming biedt tegen zuurstofcorrosie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er corrosie ontstaat. Daarnaast is het compacte formaat perfect voor inbouw & opbouw te gebruiken en is de Spartan serie voorzien van dual color dagrijverlichting. De RFT lens techniek zorgt voor een efficiënte en beter verdeelde lichtspreiding. Benieuwd? Neem gerust een kijkje bij The Spartan LED Bar series.