Diffused beam

Betekenis: Diffused beam

Wat is diffused beam?

Wellicht bent u de term diffused beam al wel eens tegengekomen, maar wat betekent het nou eigenlijk? De term is niet direct in verband te brengen met termen als lowbeam of highbeam. Deze zijn namelijk te vergelijken met het dimlicht en het grote licht van de auto. Diffused licht geeft aan dat het licht erg goed wordt verdeeld. Wanneer er een ruimte verlicht moet worden, zorgt het diffused licht ervoor dat de hele kamer van eenzelfde hoeveelheid licht is voorzien.

Hoe werkt het?

Diffused licht kunt u bijvoorbeeld vaak terugvinden in lampen waar melkglas in is verwerkt. Dit glas wordt ook wel de opale lens genoemd. De kleur van het glas lijkt namelijk enorm veel op de kleur van opaal steen. De lens zorgt ervoor dat het licht erg gelijkmatig verdeeld wordt. Hierdoor krijgt u een gefilterd en egaal lichtbeeld. Dit houdt in dat de plek of ruimte die verlicht moet worden overal evenveel belicht is. Het nadeel van diffused licht is dat het niet zo ver straalt in vergelijking met andere soorten verlichting. Het is dus meer een breedstraler dan een verstraler.

Waar kunt u diffused beam tegenkomen?

Diffused beam is in erg veel situaties toepasbaar. Het wordt dan ook in verschillende situaties gebruikt. Omdat het licht nagenoeg geen schaduw of reflecties heeft, wordt het veel gebruikt als achteruitrijlicht, decoratie of sfeerverlichting. Dit heeft natuurlijk ook te maken met wat voor soort lamp gebruikt wordt. LED werklampen zullen niet snel als decoratie ingezet worden. De weinige hoeveelheid schaduw komt omdat het lijkt dat het licht om objecten heen vouwt. Ook bij fotografen is deze manier van verlichting erg populair.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.