Wat is Diffused Beam?

Een diffused beam, of diffuus lichtbundel, verwijst naar een verlichtingstechniek waarbij lichtsterkte gelijkmatig wordt verspreid over een groot gebied zonder scherpe schaduwen of intense lichtstralen. Het doel van diffused beam verlichting is om een zachte, diffuse en gelijkmatige verlichting te creëren die scherpe contrasten minimaliseert en een comfortabele omgeving creëert.

Waar vind je Diffused Beams op je voertuig?

Diffused Beams komen voor op meerdere plaatsen in en rondom het voertuig zodat de zichtbaarheid, veiligheid en mogelijk ook de esthetiek verbeterd wordt. De diffused beams worden voornamelijk gebruikt in de dimlichten, mistlampen, achterlichten en in de remlichten.

1.     Dimlichten

Voor koplampen wordt diffused beam vaak gebruikt voor dimlichten. Diffused beam dimlichten verspreiden het licht gelijkmatig over de weg, waardoor de bestuurder een breder gezichtsveld krijgt zonder andere bestuurders te verblinden.

2.     Mistlampen

Diffused beam wordt ook toegepast in mistlicht. De gelijkmatige verspreiding van het licht helpt bij het verminderen van de weerkaatsing door mist, regen of sneeuw, waardoor de bestuurder een beter zicht heeft op de weg en obstakels.

3.     Achterlichten

Bij achteruitrijlichten worden diffused beams gebruikt om andere weggebruikers op een veilige afstand op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van het voertuig. De gelijkmatige verdeling van het licht minimaliseert scherpe lichtstralen die andere bestuurders zouden kunnen verblinden.

4.     Remlichten

Diffused beam wordt ook toegepast in remlichten om een duidelijke en snelle signalering te bieden wanneer een voertuig remt. Hierdoor hebben achteropkomende bestuurders voldoende tijd om te reageren zonder verblind te worden.