Wat is grafeen?

Grafeen is het eerste tweedimensionale materiaal dat bestaat uit een enkele atoom laag koolstof. Het is dus een plat laagje materiaal van één atoom dik, dunner is simpelweg niet mogelijk. De koolstofatomen van het materiaal zijn verdeeld in een hexagon structuur (ook wel honingraat of kippengaas genoemd). Grafeen is het sterkste materiaal dat momenteel op de markt te verkrijgen is. Het is nog sterker dan staal of RVS. Het is zo’n bijzonder stuk materiaal dat de makers ervan in 2010 de nobelprijs voor natuurkunde kregen. Het wordt wel eens gezien als het lievelingsmateriaal van natuurkundigen.

Verschil met grafiet?

Ik hoor u denken; maar is het niet hetzelfde als grafiet? Nee dat is het niet. Grafeen is niet hetzelfde als grafiet, maar is er wel een onderdeel van. Het bestaat ook volledig uit koolstof. Grafiet bestaat uit verschillende lagen koolstofatomen. U kunt grafiet bijvoorbeeld terugvinden in de punt van uw potlood. Als u met dat potlood gaat schrijven, schraapt u als het ware laagjes van het grafiet af. Hierdoor wordt de punt kleiner en ontstaat er een lijn op het papier. De lijn op het papier is dus een afgeschraapt laagje van grafiet. Zo’n enkele laag is dus grafeen.

Voordelen

Omdat het op dit moment het enige tweedimensionale materiaal is, brengt het erg veel voordelen met zich mee in vergelijking met andere materialen. Zoals eerder al naar voren is gekomen, behoort grafeen tot de sterkste materialen van de wereld. Het materiaal is flexibel maar ook erg stevig tegelijk. Het is een erg veelzijdig stuk materiaal. Ook op het gebied van elektriciteit brengt het verschillende voordelen met zich mee. Het materiaal geleidt namelijk erg goed.

Grafeen bij TRALERT®

Een aantal producten binnen het assortiment LED verlichting maakt gebruik van grafeen. Dit is namelijk het geval bij verschillende LED werklampen. Meerdere werklampen zijn voorzien van grafeen behuizing. Ook de voet van de lamp is in sommige gevallen gemaakt van het sterke materiaal. Om aan te geven hoe speciaal het materiaal is, is er door ons zelf een lijn werklampen naar vernoemd. Dat is namelijk de TRALERT® Graphene Series.