IP69 betekenis

IP69 staat voor een zeer hoog niveau van bescherming tegen water, stof en mechanische belasting, wat het ideaal maakt voor gebruik in veeleisende omgevingen zoals industriële machines, voertuigverlichting en elektronische apparaten.

Betekenis IP69

IP-ClassificatieBetekenis
Eerste cijfer: 6Volledige bescherming tegen stofdeeltjes
Tweede Cijfer: 9Bescherming tegen stoomstraalreiniging
Extra karakter: KBescherming tegen hoge temperatuur, hoge druk water.

IP69 vs IP69K

Zowel IP69K als IP69 zijn IP-classificaties die aangeven dat een product bestand is tegen krachtige waterstralen en langdurige onderdompeling in water. Het verschil tussen hen ligt echter in de toegepaste testmethoden en -criteria.

IP69K is specifiek ontwikkeld voor omstandigheden waarbij extreme druk en temperaturen voorkomen, zoals in de voedingsmiddelenindustrie, waar machines worden gereinigd met zeer krachtige waterstralen bij hoge temperaturen. Dit resulteert in de noodzaak van een striktere testprocedure dan bij IP69, om de bescherming tegen water en stof te waarborgen.

Toepassingsgebieden zijn onder meer:

  • In de landbouw worden machines vaak blootgesteld aan modder, veel water.
  • Voedingsmiddelenindustrie: Apparatuur moet bestand zijn tegen hogedrukreiniging en/of hoge temperaturen.
  • Automotive sector: Voertuigverlichting en elektronische componenten moeten water- en stofbestendig zijn. Dus hier is IP69 geen luxe.
  • Maritieme toepassingen: Apparatuur aan boord van schepen moet bestand zijn tegen zoute omgevingen en waterdichtheid bieden.

IP69 valt onder IEC 60529 norm

De officiële instantie die verantwoordelijk is voor de standaardisering van IP-classificaties, inclusief IP69, is de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC). De IEC publiceert de norm IEC 60529, die de beschermingsgraden (IP-code) definieert. Deze internationale norm specificeert de graden van bescherming die worden geboden door behuizingen van elektrisch materiaal tegen toegang tot gevaarlijke delen, het binnendringen van vaste voorwerpen, stof en water.

Volgende IP waarde uitleg: IP69K
Een volledig overzicht vindt u in het blog: IP classificaties