E-keur

Betekenis: E-keur

E keur, voor uw verlichting een essentieel onderdeel. Waarom? Omdat deze verlichting officieel voldoet aan de typegoedkeuring die is opgesteld door de EU-wetgeving. Wat als u verlichting heeft zonder dit E keurmerk? Dan kunnen dit redenen zijn bij een ongeval om u verder te vervolgen. U kunt verblinding door niet gecertificeerde lampen namelijk zien als een ernstige misstap. Daarom dat bij de APK keuring verlichting zonder E keur moet worden losgekoppeld of gedemonteerd.

E keur is een keurmerk dat laat zien dat uw voertuig of product voldoet aan EG-richtlijnen

Onder de EG-richtlijnen kunt u de wetgeving van de Europese unie verstaan. Voor verschillende voertuigen zijn uiteraard verschillende richtlijnen. Zo is het bijvoorbeeld op een fiets niet benodigd zij markering te voeren. Op een vrachtwagen is dit uiteraard wel verplicht. Bij het maken van producten zoals verlichting voor de openbare weg, dienen deze door een typegoedkeuringsproces te worden getest voordat deze worden goedgekeurd. U kunt dit proces en de afgezette kaderrichtlijnen vinden op de RDW website. De kracht van het Europawijd trekken van de reglementen, is een stuk veiligheid voor vrij handelsverkeer. Auto’s, vrachtwagens en motoren berijden zonder moeite de Europese wegen. Verschillende eisen aan verlichting zouden deze doorstroom mogelijk kunnen belemmeren. Mede kunnen componenten gemakkelijker in verschillende Europese markten worden verhandeld.

VERSCHILLENDE LANDEN MET VERSCHILLENDE E KEUR NUMMERS

Wist u dat er voor ieder Europees land een ander nummer achter het E keurmerk staat? Hoogstwaarschijnlijk heeft u hier niet eerder naar gekeken, leuk om het te weten is het wel. Je kunt hier namelijk aan zien waar het product is gecertificeerd. Bekijk hieronder de verschillende bekende nummers.

Is het nu e-keur of E-markering?

Leuke vraag, dit zijn namelijk twee verschillende logo’s. De versie met de kleine letter ‘e’ is een rechthoekig logo waarin het cijfer van het land is verwerkt. De ‘Ronde hoofdletter E-markering’ bestaat uit de letter E in combinatie met het cijfer van het land assemblage/fabricage.

De plaatsing van dit keurmerk

U kunt het E keur terugvinden op veel componenten van voertuigen. enkele voorbeelden van producten die hiervan moeten zijn voorzien, zijn: automotive lampen, glas, banden, driehoekige waarschuwingsborden, waarschuwingssignaleringen, lichtbalken, zwaailampen, flitslampen, LED lampen, sirenes, voertuigmarkering en voertuig (contour)markering en zijstriping. Zoals eerder geschreven, is dit keurmerk voor verlichting essentieel om verblinding tegen te gaan.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.