Adaptieve verlichting

Betekenis: Adaptieve verlichting

Wat is adaptieve verlichting?

Adaptieve koplampen zijn koplampen waar een systeem aan verbonden is die de richting van de lichtstralen verandert afhankelijk van de verkeersomstandigheden. Wanneer de bestuurder een stuurbeweging maakt, zullen de koplampen mee bewegen. Het verschil met normale verlichting, is dat normale verlichting rechtdoor blijft schijnen in een bocht. Adaptieve verlichting zal in de bocht meedraaien, waardoor het zichtveld intact zal blijven en niet zal verminderen. Adaptieve verlichting maakt het dus mogelijk om ver de bochten in te kijken terwijl het donker is. Modernere auto’s zijn tegenwoordig vaak standaard uitgevoerd met adaptieve koplampen. Oudere auto’s hebben deze functie nog niet inbegrepen in de koplampen. De helderheid en positie van de lichtgevende elementen zijn geregeld door een aparte elektronische unit. Zo geven de koplampen altijd het juiste lichtbeeld.

Voordelen adaptieve koplampen

De meedraaiende koplampen brengen vele voordelen met zich mee. Zo zorgen de koplampen voor optimale zichtbaarheid en maximaal zicht in welke omstandigheid dan ook. Daarnaast is het systeem verbonden met camera’s in de koplamp. Als de camera’s voor- of tegenliggers registreren, worden de lichten automatisch gedimd. Hierdoor zullen er geen ongelukken ontstaan doordat andere weggebruikers verblind raken en de weg niet meer kunnen zien.

Een ander voordeel van adaptieve verlichting, is dat het breedstralers zijn. Breedstralers zijn gefocust op het verlichten van een zo groot mogelijk oppervlakte. Wanneer u op de snelweg rijdt zal de berm in dit geval ook verlicht raken. Zo kan de bestuurder sneller anticiperen op gevaarlijke situaties zoals overstekend wild. Daarnaast zijn de meeste adaptieve koplampen voorzien van een snelweg modus. De verlichting zal zich automatisch aanpassen naar het rijden op een snelweg. Mogelijke obstakels en verkeersborden worden door de adaptieve verlichting beter verlicht, waardoor de bestuurder deze makkelijker kan zien. Steeds meer autofabrikanten voorzien hun auto’s standaard of optioneel met adaptieve verlichting en maakt dit deel uit van het veiligheidspakket.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.