Striptang

Betekenis: Striptang

Wat is een striptang?

Een striptang is een tang die speciaal gemaakt is voor het verwijderen van de isolatie van elektriciteitsdraden. De tang heeft twee messen. En een boven- en een onderkant, die je kunt instellen om de isolatie van verschillende diktes kabels nauwkeurig te verwijderen. Een goede striptang zorgt ervoor dat je het isolatiemateriaal op de juiste plaats precies kunt verwijderen. Zeker als je een wat complexere kabel zoals een 5 aderige kabel wil strippen kun je niet zonder.

Met striptangen kun je heel gemakkelijk elektriciteitsdraden strippen. Dit kleine, handige gereedschap is een must voor elke elektrisch installateur of voor iedereen die met elektrische draden werkt. In dit artikel gaan we verder in op de details van striptangen. Hoe je er één kiest en hoe je deze instelt om nauwkeurig kabels te strippen.

Een striptang heeft twee messen, een boven- en een onderkant, die je kunt instellen om de isolatie van verschillende diktes kabels nauwkeurig te verwijderen. Een goede striptang zorgt ervoor dat je het isolatiemateriaal precies op de juiste plaats kunt verwijderen, zonder te veel kabelverlies.

De kenmerken:

  • Het is een gereedschap dat wordt gebruikt om de isolatie van elektrische draden te verwijderen.
  • Het heeft meestal gaten van verschillende grootte om de gewenste hoeveelheid isolatie van de draad te strippen.
  • De gebruiker kan het blootgelegde deel van een elektrische draad in een van deze gaten steken en het er dan doorheen trekken, waarbij de overtollige isolatie eromheen wordt verwijderd.
  • Striptangen worden vaak gebruikt door elektriciens en andere professionals die in hun dagelijkse werkzaamheden met bedrading moeten werken.
striptang

Wat zijn de voordelen van een striptang?

De voordelen van een striptang zijn veelzijdigheid en nauwkeurigheid. Striptangen zijn gemakkelijk te gebruiken, waardoor je de isolatie van verschillende diktes kabels nauwkeurig kunt verwijderen. Daarnaast zijn striptangen ook veelzijdig, waardoor je ze kunt gebruiken voor verschillende soorten kabels, waaronder koperen, aluminium, staal, enz. Bovendien zijn striptangen klein en handig, waardoor je ze makkelijk mee kunt nemen voor onderweg.

Hoe gebruik je een striptang?

Een striptang gebruiken is eenvoudig. Plaats de draad in de tang en stel de schaal in om de dikte van de draad aan te passen. Vergrendel vervolgens de klemmen en trek de draad vast. Gebruik dan de messen om de isolatie van de draad te verwijderen. Houd de draad stevig vast terwijl je de messen beweegt. Zodat je er zeker van bent dat je het isolatiemateriaal op de juiste plaats precies kunt verwijderen. Zonder dat je al te veel kabelverlies hebt.

Wat zijn de nadelen?

Ten eerste kan het gebruik van een striptang leiden tot schade aan de draad. Het schoonmaken van de striptang na elk gebruik kan schade aan de draad voorkomen. Wel is er altijd een risico dat er kleine stukjes draad zullen afbreken als je te hard knijpt. 

Daarnaast kan het gebruik van een striptang resulteren in een slechte krimppasvorm. Als de pasvorm niet goed is, kan dit resulteren in het verlies van het signaal. Dit kan voor uitval zorgen bij elektrische apparatuur.

Als je de striptang voor elektriciteitskabels gaat gebruiken, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Om schade aan de draad te voorkomen.

Waarom is een goede kwaliteit striptang zo duur?

Het is een belangrijk gereedschap bij het aanleggen van elektriciteitskabels. Daarom is het essentieel om een hoogwaardige striptang te gebruiken om de kabels goed en veilig te strippen. Een goede striptang kan eruit zien als een eenvoudig handgereedschap, maar het is veel meer dan dat. Goede striptangen zijn gemaakt van hoogwaardig staal. Ze hebben speciale messen aan de binnenkant waarmee je het isolatiemateriaal van de elektriciteitsdraad kunt verwijderen. Zonder het draad te beschadigen.

De investering in een goede striptang kan duur zijn, maar het is het waard. Goede striptangen zijn stevig, sterk en kunnen meer stroomdraad in een kortere tijd strippen. Je kunt ermee voorkomen dat het draad te beschadigd of onjuiste lengtes kabel te strippen. Bij het aansluiten van LED-verlichting kun je eigenlijk

niet zonder een goede striptang.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.