24 Volt lamp

Betekenis: 24 Volt lamp

Wat is een 24 volt lamp?

Volt of Voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. Verlichting is geschikt voor een bepaalde voltage. Volt is een afkorting voor het woord voltage. Deze eenheid is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta. Voertuigen kunnen uitgerust zijn met een 24 Volt spanning. Uiteraard is de LED verlichting van TRALERT® hier ook op gericht. Sterker nog, de meeste verlichting van TRALERT® is ‘multivoltage’ uitgerust wat maakt dat lampen geschikt zijn voor zowel een 12v uitgeruste auto als een vrachtwagen. Voltage wordt vaak aangegeven met de letter “V”. Bij de LED verlichting van TRALERT® staat de voltage altijd bij desbetreffende lamp benoemd.

Het verschil in voltage 12v en 24v

Een 24 volt, LED verlichting heeft verschillende voordelen ten opzichte van halogeen. Een 24 volt LED verlichting heeft een lage stroom en een eenvoudigere bekabeling. Er wordt vaak voor de 24 volt LED verlichting gekozen wanneer er veel vermogen afgeven moet worden. De 24 volt lampen zijn vaak erg betrouwbaar en stabiel. Vergeleken met de 12 Volt heeft de 24 Volt lampen lagere spanningsverliezen over dezelfde stroomkabel. Met 24 Volt wordt er eenvoudig zonder een zware transformator een grotere afstand overbrugd. Als de LED verlichting te weinig spanning heeft is de kans groot dat de verlichting begint te knipperen of zelfs de stroom laat uitvallen. Als de LED verlichting teveel spanning heeft komt er warmte vrij. De te sterke LED verlichting zou de bedrading kunnen smelten en verders de fitting en de verlichting oververhit kunnen raken.

24 Volt lamp

VOLT IN COMBINATIE MET AMPÈRE EN WATT

Volt wordt vaak gecombineerd met de termen Ampere en Wattage. Ze hebben allemaal iets met elkaar te maken, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Volt geeft de elektrische spanning van een lamp aan. Ampère is simpelweg de eenheid van stroom. Het aantal Ampère geeft dus de stroomsterkte aan.  Hoe sterker de stroom is hoe sterker het magneetveld wordt. Het wattage geeft aan hoeveel vermogen er per tijdseenheid nodig is. Het aantal Volt x het aantal Ampère = het wattage. Denk maar eens een een stromende rivier die van een berg richting de zee loopt. De hoeveelheid water dat voorbijkomt per seconde wordt aangegeven in Ampères. Het verschil in hoogte tussen de zee en de berg is dat het aantal Volt. Het lijkt op elkaar, heeft met elkaar te maken maar is dus niet hetzelfde.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.