Hoe onderscheiden goede LED werklampen zich van de rest?

LED werklampen zijn er in allerlei soorten en maten van design, kwaliteit en lichtopbrengst. De een geschikt voor een aanhangwagen en de ander voor een trailer of graafmachine. Om in deze zee van verschillende LED werklampen de juiste lamp te selecteren kan dan ook lastig zijn. In deze blog vertellen wij je meer wat goede LED werklampen zijn en met welke aspecten een LED werklamp zich kan onderscheiden van de rest.

Lichtopbrengst van goede LED werklampen

Lumen

Een belangrijk punt van het kiezen van de goede LED werklamp is natuurlijk de lichtopbrengst. Dit word veelal uitgedrukt in het aantal lumen (symbool: lm). Dit is een eenheid voor lichtstroom. Een maat voor de totale zichtbare lichtopbrengst die een lichtbron uitstraalt. De gebruikte reflector techniek staat hier los van. Daarom is lumen misschien niet de allerbeste graadmeter voor lichtsterkte. Sommige LED werklampen hebben bijvoorbeeld een lager lumen gehalte maar door de reflector techniek een veel betere/mooiere spreiding van het licht.

Lux

Lux is de Latijnse betekenis voor licht. Ook dit is een graadmeter die de kracht van het licht in kaart brengt. Het is eigenlijk het aantal lumen per oppervlak. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen per m2. In de afbeelding hieronder is het verschil tussen de twee graadmeters in kaart gebracht. Lux is een meer betrouwbare graadmeter voor lichtopbrengst dan lumen omdat dit de lichtopbrengst in kaart brengt waar de goede LED werklampen naar toe schijnen.

Behuizing voor goede LED werklampen

Ook het type behuizing verschilt per LED werklamp. Zo zijn er behuizingen in grafeen, kunststof nylon, aluminium en een combinatie van deze. Ieder met zijn eigen voordelen en eigenschappen.

Grafeen

Grafeen is 200 keer beter bestand tegen breken dan staal. Daarbij is Grafeen een optimale (warmte) geleider wat bijdraagt aan de warmte afvoer van de goede LED werklampen. Ook is een groot voordeel dat grafeen niet kan roesten en van licht materiaal is.

Kunststof Nylon

Dit materiaal is bestand tegen zowel hoge als zeer lage temperaturen. Ook is het robuuster en goed bestand tegen schokken. Dat is belangrijk omdat een voertuig vaak trilt bijvoorbeeld bij het laten lopen van de motor. Goede LED werklampen zijn hier tegen bestand wat ten goede komt van de levensduur.

Aluminium

Aluminium is een veelgebruikt materiaal om haar robuustheid. Het is zeer solide wat bijdraagt aan de sterkte van de behuizing. Wel is er een verschil te maken in 1e klas aluminium en gerecycled aluminium. Hierin heeft schroot aluminium eerder de neiging om aangetast te worden met bijvoorbeeld roest aanslag.

Hybride

Ook wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van bovenstaande materialen om de beste eigenschappen van elkaar te gebruiken. De binnenkant van de LED werklamp wordt dan vaak uitgevoerd in Kunststof Nylon en de buitenkant van aluminium. Hierdoor is de binnenkant goed bestand tegen schokken in combinatie met de goede geleiding van het aluminium.

Uitgelicht product


WF-8082: bevat de beste EMC-ontstoring van dit moment!

De WF-8082 is de laatste uit de serie van 3 (WF-4041 / WF-6062 / WF-8082), de grootste lamp uit deze serie heeft een EMC-onstoring klass 5, genaamd CISPR25. Hierdoor is storing op uw radio volledig verleden tijd.


Bekijk product
Radio stoort bij aanzetten verlichting

Keurmerken van goede LED werklampen

Het is zeer belangrijk dat LED werklampen voldoen aan alle keurmerken. Anders mogen deze niet gebruikt worden op de openbare weg. Dit wordt gekeurd door het RDW. Daarbij moet er in de behuizing van de LED werklamp een CE keurmerk gegraveerd zijn. Alle LED werklampen in het assortiment van TRALERT® voldoen aan al deze keurmerken om deel te mogen nemen aan het verkeer.

IP-waarden

IP-waarden (International Protection rating) omvat de mate van bescherming tegen stoffen van buitenaf. IP-waarden worden uitgedrukt in twee cijfers. De eerste is de mate waarin de werklamp bestand is tegen vaste stoffen zoals stof. De tweede is de mate waarin de lamp bestand is tegen water en vocht.

De meest voorkomende IP-waarden van minst tot best bestand tegen invloeden van buitenaf zijn:

  • IP20: Stofdicht
  • IP21: Drupwaterdicht
  • IP23: Regenwaterdicht
  • IP44: Spatwaterdicht
  • IP54: Spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65 Beschermd tegen waterstralen
  • IP67: Stofdicht en waterproof voor 30 minuten
  • IP68: Stofdicht en volledig waterproof
  • IP69: Stofdicht, waterproof en hogedruk bestendig

U kunt zich wel voorstellen hoe belangrijk deze waarden zijn. Goede LED werklampen beginnen dan ook pas vanaf IP68 zodat ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en u kunt vertrouwen op uw verlichting.

Weten welk type professionele werklamp geschikt is voor uw voertuig? Lees dan onze blog over welke LED werklamp is geschikt voor uw voertuig?

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.