Directe lens vs indirecte lens, welk effect heeft dit voor uw werkverlichting?

Hoe u uw werkplek ervaart zal mede door uw verlichting setup bepaald worden. Factoren als het juist afstellen van de werklampen, de juiste plek en hoogte kiezen zijn allemaal aan de orde bij het de creatie van een homogeen verlichte werkplek. Overdag kunt u uiteraard uit met de zonneschijn (vooral met deze dagen), echter in de avonduren is een prettig verlichte werkomgeving toch belangrijk voor efficiëntie. Lampen kennen verschillende technieken om hun lichtbundel te optimaliseren. Wat voor uw toepassing prettig werkt, kan voor iemand anders onwerkbaar zijn. Er wordt doorgaans onderscheid gemaakt in drie soorten lichtbundels, Direct, indirect en diffused licht.

LED werklamp met fish eye lens en rft lenstechniek

Een werklamp met direct licht

Bij een werklamp met een directe lens schijnen de LED’s rechtstreeks op het te belichten oppervlak. Hierbij wordt er weinig tot geen filtering gebruikt. De enige – praktisch verwaarloosbare filtering – is het doorschijnende, onbewerkte beschermglas.  Direct licht kent dus een duidelijke bestemming en wordt daarom ook wel gebruikt bij het belichten van specifieke plekken. Een andere benaming hiervoor is Spotlicht.  Kenmerkend voor lichtbronnen met een directe lichtbundel is de vaak geconcentreerde stralingshoek. Door deze geconcentreerde stralingshoek is de kans op verblinding het allergrootst. Direct in de lamp kijken kan ernstige schade aan uw ogen brengen.

Een voorbeeld van een werklamp waarbij de LED’s direct geplaatst zijn, is de TRALERT® optimus series. Deze krachtige serie werklampen kent een erg hoog lumen gehalte met een speciaal ontwikkelde Fish-Eye lenstechniek. Door de direct geplaatste LED’s te combineren met deze fish-eye lens, ontstaat er een extreem krachtige lichtbundel. De lens zorgt hierbij voor de juiste verdeling van het licht.

Het omgedraaide effect kunt u vinden als met een vergrootglas in de zon gaat zitten en de lichtbundel op een krant of ander oppervlakte laat schijnen. Bij een juiste houding en hoogte, bent u in staat het licht van de zon zo geconcentreerd te laten schijnen dat u een gat in de krant kan branden. U kunt de fish-eye lens deels hetzelfde zien, maar dan vice versa of het licht te spreiden.

Uitgelichte directe lichtbundel LED werklamp


TRE303P0403: LED werklamp 48 Watt

2850 lumen in een relatief kleine behuizing Voorzien van een Deutsch-connector IP68 (Waterproof) Compact en helder lichtbeeld
De direct geplaatste LED’s geven een helder lichtbeeld en een goede geconcentreerde lichtspreiding. De lamp is uitgevoerd met een robuuste behuizing, de 16 LED’s produceren warmte en deze wordt afgevoerd door de koelribben op de achterzijde van de behuizing. Dit zorgt voor een lange levensduur t.o.v. concurrerende lampen met een plattere behuizing.Bekijk product
LED werklamp 48w watt

Een werklamp met indirect licht

Bij een werklamp waarbij indirect licht van toepassing is, worden er in 9 van de 10 gevallen gebruikgemaakt van een speciale lens. Deze lenzen dienen het lichtbeeld optimaal te verdelen om zo een prettige lichtstraal te creëren. Als u goed kijkt naar bijvoorbeeld de TRSW12275FB lamp, ziet u dat de LED’s in plaats van direct, horizontaal zijn geplaatst. De RFT lens is hierin zo verwerkt dat doormiddel van microspiegels, de lichtbundel optimaal verdeeld wordt. Hierdoor is deze lamp ook algemeen en breed inzetbaar. Wat u prettiger vindt werken is uiteraard aan u. Graag nodigen we u uit om beide lampen bij ons in de lichtruimte te testen.

Als proef op de som hebben wij de TRSW12275FB inmiddels 3 jaar onafgebroken onderwater staan. Tot op de dag van vandaag, werkt de lamp zonder enige problemen. Gemiddeld krijgen wij minder dan 1% terug van deze werklamp, dus mogelijk is deze krachtpatser ook interessant voor uw voertuig.

LED werklamp geschikt voor onderwater

Diffused licht in werkverlichting

Diffused licht kunt u vaak terugvinden in lampen waar melkglas is verwerkt. Een andere benaming voor melkglas, is ‘de opale lens’. Dit komt doordat de kleur van dit glas erg op een opaal steen lijkt. Doordat deze lens niet doorschijnend is wordt het licht gelijkmatig verdeeld. Het resultaat is een egaal en gefilterd lichtbeeld. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht.

Doordat diffuse verlichting nagenoeg geen schaduwvormingen of reflecties heeft, wordt dit soort verlichting vaak toegepast als achteruitrij-decoratie- of sfeerverlichting. Afhankelijk van de soort lamp en beoogde toepassing, kan deze soort lampen gecombineerd worden met direct of indirecte verlichting.

Direct, indirect en diffused lichtbeeld in werklampen

Kies de werklamp die bij uw past met TRALERT®

Het juist toepassen van uw werkverlichting is belangrijk, dat weten we bij TRALERT® maar al te goed.  Wij adviseren u graag en denken mee in hoe we uw voertuigen van goede, duurzame LED lampen kunt voorzien. Neem contact met ons op voor het beste advies. Onze specialisten en technische dienst helpen u graag. Bent u zelf een professional en weet u precies wat u nodig heeft? Bekijk dan ons dealerportaal voor het actuele aanbod werklampen.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.