Wat is reflectietape?

Om op te vallen in het donker worden er allerlei soorten lampen gebruikt om de verkeersveiligheid van voertuigen te verbeteren. Om een voertuig nog meer op te laten vallen in het donker zijn er reflectoren ontwikkeld. Reflectoren geven zelf geen licht, maar weerkaatsen het licht dat opgevangen wordt. Zo lijkt het net alsof het gewone LED verlichting is. Naast de welbekende driehoeksreflector is er ook reflectietape ontwikkeld. Het woord zegt het zelf al, maar reflectietape is tape die reflecteert wanneer het licht opvangt. Reflectietape wordt vaak gebruikt bij de truck en trailer branche. Sterker nog, het gebruik van de tape is op elke vrachtwagen van meer dan 7,5 ton (categorie N2 + N3 voertuigen). Ook is het gebruik van de tape verplicht op iedere aanhangwagen die meer dan 3,5 ton weegt (categorie O3 + O4 aanhangers). De reden hiervoor is dat vrachtwagens en aanhangers in het donker en bij slecht weer, niet goed te zien zijn. Door het gebruik van reflectietape vallen zij meer op en worden er ongelukken voorkomen. De verkeersveiligheid wordt hier dus door verbeterd.

Eisen aanbrengen van de tape

Er zijn tegenwoordig verschillende type kleuren reflectietape te verkrijgen, maar welke mag je nou gebruiken? Over het gebruik en aanbrengen van de tape op een voertuig, staan ook een aantal eisen verbonden. Al deze informatie staar hieronder opgesomd.

Zijkant van voertuig

Aan de zijkant van een voertuig zal de tape een lijn aan de onderzijde moeten vormen. In de bovenste hoeken zal de tape minimaal 25 x 25 cm moeten zijn. De kleur van de tape zal aan de zijkant van het voertuig geel of wit moeten kleuren.

Reflectietape zijkant

Achterzijde van voertuig

Aan de achterzijde van een voertuig zal de tap de volledige contour lijn moeten vormen. De dikte van de tape zal minimaal 5,5 cm breed moeten zijn. Als laatst dient de tape geel of rood te kleuren.

Reflectietape achterkant