Goedkope LED werklampen? 10 tips waar je op moet letten bij de aankoop

Goedkope LED werklampen lijken op het eerste oogopslag vaak een aantrekkelijke keuze, maar wij raden u aan om verder te kijken dan de aankoopprijs. Wanneer u een nieuwe set goedkope LED werklampen heeft gekocht ter ondersteuning van uw werkzaamheden in het donker, dan is het van belang dat deze lampen betrouwbaar zijn. Wanneer u zoekt op “goedkope LED werklampen”, dan zullen er al gauw aanbieders verschijnen die werklampen aanbieden tegen de “scherpste” of “goedkoopste” prijs. Dit lijkt natuurlijk interessant, maar kan in de praktijk heel anders uitpakken. Om u beter voor te bereiden op uw aankoop bieden wij hierbij tien tips waar u op moet letten bij het kopen van LED werklampen.

Goedkope LED werklampen

Tip 1. Staat er een CE markering in de LED werklamp gegraveerd?

LED verlichting certificeren is een dure aangelegenheid en onhaalbaar voor veel fabrikanten. Het komt daarom ook vaak voor dat de goedkope LED werklampen niet voorzien zijn van een officiële CE markering. Om te beginnen mist in veel gevallen de vereiste ‘CE markering’ (Conformité Européenne). De CE markering geeft aan dat een product voldoet aan de regels binnen de Europese Economische Ruimte. De markering is gemakkelijk te verwarren met het logo dat China voert voor haar export producten, namelijk ‘Chinese Export’.

CE-europa vs CE-china

Het verschil tussen een officiële CE markering en het China Export logo kunt u herkennen aan de grotere afstand tussen de C en de E bij het officiële logo van een CE markering. Daarnaast is ook de lengte van de middelste ‘steel’ van de E korter zoals te zien is op de afbeelding.

LET OP! Wanneer er een ongeluk ontstaat door bijvoorbeeld verblinding van ongecertificeerde lampen, dan kunt u mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor eventuele gevolgschade. Let bij aankoop van LED verlichting dus altijd op een, in de behuizing gegraveerde, CE markering.

Tip 2. Kent de werklamp een hoge mate van EMC ontstoring (inclusief officiële EMC ontstoring)?

Het laatste wat u wilt zijn LED werklampen die storen op radio of andere elektronische apparaten. Om ervoor te zorgen dat uw LED verlichting niet stoort op de radio is een hoge mate van EMC ontstoring noodzakelijk. Wij hebben geconstateerd dat  goedkope LED werklampen deze ontstoring negen van de tien keer niet bevatten. Elektromagnetische Compatibiliteit ofwel het ‘EMC component’ is het onderdeel dat elektromagnetische beïnvloeding voorkomt tussen verschillende elektronische producten of systemen. Een goede LED werklamp bezit altijd een hoge mate van en officiële EMC-ontstoring en u kunt hier dus ook altijd naar vragen bij uw leverancier.

Tip 3. Let op de materialen die in de werklamp gebruikt en hoe is de afwerking hiervan is

De beste LED’s die gebruikt worden op voertuigverlichting komen van fabrikanten CREE, Philips, Epistar of Osram. De LED’s die geproduceerd worden door bovenstaande namen staan bekend om hun lange levensduur en lichtintensiteit. In goedkope LED werklampen worden in veel gevallen deze LED’s niet gebruikt en hierbij zult u daarom merken dat de lichtintensiteit afneemt naarmate u de lamp langer gebruikt. Tevens worden deze zwakkere LED’s gemonteerd op blanco universele printplaten met minder soldeerbevestigingen. Het gevolg hiervan is dat de LED werklamp in mindere mate bestendig is tegen trillingen. In de onderstaande vergelijking zijn foto’s gemaakt van diverse printplaten. Hier is duidelijk een verschil in afwerking te zien.

Goedkope LED werklamp

Wat valt op:

  • Printplaten zijn slecht afgewerkte bij ‘goedkope LED werklampen’
  • Er zijn universele printplaten gebruikt die niet exact passend voor de behuizing
  • Printplaten bevatten enkel twee schroefbevestigingen
  • Solderingen zijn onzorgvuldig geplaatst.

Tip 4. Let op de kabeldikte van de LED werklamp

Oververhitting, een nachtmerrie voor elke LED werklamp. Let bij aankoop van een LED werklamp altijd op de kabeldikte. Dit is een sterke indicatie van de zorgvuldigheid, duurzaamheid en afwerking van uw verlichting. Bij goedkope LED werklampen valt het op dat er vaak bespaard wordt op de kabel en de aansluiting van de LED lamp. Dit is zorgwekkend, aangezien we het hier hebben over de levensader van de werklamp.

Uit een onderzoek van onze technische dienst kwam naar voren dat de bekabeling van goedkope werklampen uit minder koperdraden bestond. Het gevaar van te weinig koperdraden in de bekabeling kan zorgen voor overhitting van uw verlichting. Daarnaast spelen de draden een grote rol bij het leveren van een solide stroomvoorziening van uw lamp. Dit zorgt voor een minimale weerstand. Zie bijvoorbeeld hieronder een afbeelding van een TRALERT® werklamp en een kopie daarvan.

Kabel goedkope LED werklamp

Tip 5. Let op de waterdichtheid van de LED werklamp

Een van de eigenschappen waarin goede LED werklampen zich onderscheiden van goedkope LED werklampen is de mate van waterdichtheid. De mate van waterdichtheid wordt aangeduid met een IP-codering. Het is een aanduiding voor de mate van beveiliging tegen vocht, stof of binnendringende voorwerpen. Een goede LED werklamp moet blijven presteren onder verschillende weersomstandigheden. Ook in de stromende regen.

Bij aankoop van een goede werklamp adviseren wij dat de LED werklamp minimaal voorzien is van een IP normering 67 (IP67). Deze normering wordt gezien als spatwaterdicht. Echter, zijn de werklampen met IP67 niet hoge druk bestendigd. Dit maakt dat bij het schoonspuiten van uw vrachtwagen de lampen niet in staat zijn deze gerichte waterstraal te doorstaan. Volledige waterdichte modellen worden daarom aangeduid met IP68 waarvan LED werklampen met een IP69k aanduiding specifiek getest zijn op hogedruk waterstralen.

Tip 6. Bekijk de dikte van het metaal op de aansluitbeugel van de LED werklamp

De voet van een LED werklamp is in veel gevallen gemaakt van metaal en is een prachtige kwaliteitsindicator. Bij het vergelijken van TRALERT® werklampen met enkele goedkope LED werklampen kwam onze technische afdeling erachter dat de beugels die gebruikt zijn tijdens de productie van goedkope werklampen 0,50mm minder dik zijn. Doordat de aansluitbeugel minder dik is kan het voorkomen dat er een minder afdekkende aansluiting is tussen de LED werklamp en de machine.

Tip 7. Bekijk welke accessoires bijgeleverd worden om de LED werklamp te bevestigen

Niet iedere machine is hetzelfde wat maakt dat de bevestiging per werklamp en per machine kan verschillen. Wanneer u een goedkope werklamp aanschaft, kunt u ervan uitgaan dat u één enkele aansluitmethode meegeleverd krijgt. In onderstaande afbeelding vergelijken we de TRALERT® LED werklamp TRA303P0403 met een goedkopere variant van één van onze concurrenten.

goedkope werklamp vs tralert werklamp

Tip 8. Goedkope LED werklampen? Kijk naar de garantietermijn

Wanneer uw pas aangeschafte LED werklamp kapot gaat, dan is dit natuurlijk al erg vervelend. Nog vervelender wanneer u erachter komt dat er geen garantie zit op uw goedkope LED werklamp. Let bij aankoop van een LED werklamp dus altijd op de bijgeleverde garantietermijn. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Tip 9. Bekijk welk spanningsbereik de werklamp bevat

Let bij aankoop van een LED werklamp altijd op het spanningsbereik. Het spanningsbereik is vooral bij de categorie LED werklampen zeer belangrijk. In deze categorie kan het spanningsbereik verschillen tussen werklampen in de categorie 12v/24v. Echter, zijn er bij TRALERT® ook werklampen in de categorie multivoltage. Deze zijn voorzien van een spanningsbereik tussen de 9v en 36v. De reden dat de werklampen van TRALERT® over een groter spanningsbereik beschikken is, omdat er bij het opstarten van een voertuig piekspanningen kunnen ontstaan. Bij een hoge frequentie van hoge voltage kunnen goedkope werklampen stoppen met werken. De lamp zal in zo’n geval doorbranden of defect raken.

Tip 10. Het aantal lumen is belangrijk – de lichtafstand en spreiding nog belangrijker

Lumen en lens techniek, een fantastische combinatie of een vonk die nooit doet overslaan. Als u op zoek bent naar een krachtige werklamp dan is het aantal lumen waarschijnlijk het eerste waar u naar kijkt. Bij aankoop van een LED werklamp is de lichtsterkte enorm belangrijk. Echter, zijn er meer factoren die van belang zijn om te bepalen of een werklamp effectief is of niet. Een LED werklamp met enkel LED’s zonder (spiegel)lens techniek, zal maar een beperkte lichtspreiding en lichtafstand kennen. Het is daarom essentieel dat u werkverlichting naast een hoge lumen output, voorzien is van een sterke lens techniek. Enkele lens technieken waarvan TRALERT® gebruik maakt zijn de bekende RFT-lens technologie en de nieuwe Fish-eye lens technologie.

Meer informatie over LED werklampen?

Staat u op het punt om een nieuwe set LED werklampen te kopen, maar weet u niet waar u moet beginnen of waar u naar moet kijken? Neem gerust vrijblijvend contact op met onze technische afdeling. Zij helpen u graag bij uw zoektocht naar de juiste LED verlichting.

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.