Als aanhangwagenbezitter kunt u zich afvragen: moet mijn aanhangwagen eigenlijk gekeurd worden? Deze vraag is niet direct te beantwoorden omdat er verschillende regels zijn voor verschillende aanhangwagens. Voor aanhangers onder de 3500 kilogram bestaat er bijvoorbeeld geen officiële RDW APK keuring, wél bestaan er keuringsrapporten vanuit de instanties: Focwa en BOVAG. Deze zijn niet verplicht, maar wel slim om op te vragen bij de aanschaf van een tweedehands model. Of uw trailer gekeurd dient te worden hangt dus af van verschillende factoren. Éen ding zeker, vergeet niet uw aanhangwagenverlichting en driehoekreflector!

Verschillende soorten aanhangwagens

Om te weten welke eisen er gelden voor jouw type aanhangwagen moet je eerst weten in welke kenmerkengroep jouw aanhangwagen valt. Er zijn vier gewichtsklasse voor de verschillende aanhangwagens. Elke klasse kent haar eigen regels waaraan uw voertuig moet voldoen. Het onderscheid voor een officiële APK keuring wordt dus gemaakt op gewichtsklasse.

1. Aanhangwagens tot 750kg | vóór 29-10-2012

750kg aanhangwagen
Aanhangwagens tot 750 KG.

De aanhangwagens tot 750kg van voor 29-10-2012 hebben de minste vereisten omdat deze modellen voor de minste schade kunnen zorgen. Voor deze gewichtsklasse aanhangers heeft u geen uniek kenteken nodig. U gebruikt gewoon hetzelfde kenteken als die u op uw auto heeft. Omdat uw aanhanger nu hetzelfde kenteken bevat als uw auto (of trekkend voertuig) wordt ook de verzekering van de aanhangwagen gekoppeld aan uw autoverzekering. De verzekering is het enige verplichte onderdeel van de aanhangers tot 750kg van vóór 29-10-2012. Aanhangwagens tot 750kg van voor 29-10-2012 hebben dus geen algemene periodieke keuring nodig.

2. Aanhangwagens tot 750kg | ná 29-10-2012

De aanhangwagens tot 750kg van na 29-10-2012 hebben iets andere regels in vergelijking met de aanhangers van voor 2012. Dit komt door een nieuwe regelgeving die in 2012 is ingegaan. De regels rondom het kenteken en de verzekering zijn hetzelfde. Het verschil zit hem in de benodigde documenten. Wanneer je aanhangwagen tot 750kg van na 29-10-2012 is, dien je een voertuigidentificatie te hebben. De voertuigidentificatie bestaat uit drie delen:

  1. Gegevens van de fabrikant
  2. Type goedkeuringsnummer
  3. Toegestane totale massa

De voertuigidentificatie vind je op de typeplaat van je aanhangwagen. De typeplaat zit vaak op de dissel. Wanneer deze gegevens niet kloppen of helemaal ontbreken zal je een boete krijgen. Deze boete bedraagt ongeveer 90 euro. Een hoge boete voor iets dat relatief niet veel voorstelt. Zorg er dus voor dat je over de juiste gegevens beschikt.

Dissel aanhangwagenkeuring
Dissel aanhangwagen

3. Aanhangwagens zwaarder dan 750kg

Wanneer een aanhangwagen zwaarder is dan 750kg heeft het een eigen kenteken nodig. Hier hoort uiteraard ook een eigen kentekenbewijs bij. Een aanhangwagen zwaarder dan 750 kg moet ook eerst worden gekeurd door de RDW. Naast de keuring heeft de aanhangwagen ook een voertuigidentificatie nodig, net als de voorgaande besproken aanhangwagen.

Hoe ziet een keuring van een aanhangwagen eruit?

Tijdens de keuring van de aanhangwagen die zwaarder is dan 750kg wordt er naar verschillende aspecten gekeken.

  • Allereerst moet de aanhangwagen voldoen aan de zogenoemde ‘permanente eisen’.
  • Het remsysteem en de mechanische koppeling van de aanhangwagen worden individueel getest.
  • Wanneer er sprake is van een eigenbouw aanhangwagen zal er ook een remschema aangeleverd moeten worden.
  • Afhankelijk van wanneer de aanhangwagen voor het eerst is toegelaten wordt na goedkeuring het voertuigidentificatienummer in het chassis geslagen.
  • Na vijf werkdagen ontvang je het kentekenbewijs en kun je de kentekenplaten aanvragen.

Wat kost de keuring van een aanhangwagen?

Natuurlijk komen er ook kosten kijken bij de keuring. De kosten van de keuring zijn verschillend voor aanhangwagens die nieuw zijn of al eerder gebruikt.

Het kost 104,98 euro om een nieuwe aanhanger te keuren. De identificatie kost namelijk 56 euro, de inschrijving in het kentekenregister 39 euro en de tenaamstelling 9,98 euro. Samen wordt dit een bedrag van 104,98 euro. De keuring van een gebruikte aanhanger is nog duurder. Naast de eerder genoemde kosten betaal je bij een gebruikte aanhangwagen ook nog 82 euro voor de individuele beoordeling. De keuring van een gebruikte aanhangwagen kost dus in totaal 186,98 euro

4. Aanhangwagens zwaarder dan 3500kg

750kg zwaardere aanhangwagen

Een aanhangwagen zwaarder dan 3500kg heeft dezelfde eisen als een aanhanger zwaarder dan 750kg. Daarnaast moeten deze aanhangwagens ook een algemene periodieke keuring hebben. Dit is de enige groep aanhangwagens die dat nodig heeft.

Hoe kom je aan de verschillende benodigdheden?

In de afgelopen alinea’s zijn verschillende benodigdheden naar voren gekomen. Nu is de vraag hoe je aan die verschillende benodigdheden komt. Als eerste kwam het typegoedkeuringsnummer aan bod. Het typegoedkeuringsnummer krijg je van de fabrikant van de aanhangwagen. Wanneer een aanhangwagen een eigen kenteken en kentekenbewijs nodig heeft kun je deze aanvragen bij de RDW. Dit kan gewoon via de website. Net als het kentekenbewijs kun je de algemene periodieke keuring voor je aanhangwagen ook bij de RDW aanvragen.

Rekening houden met ZZ kenteken

Als je voertuig op het gebied van inrichting, afmeting of gewicht niet voldoet aan de regels in de wegenverkeerswet krijg je een ZZ kenteken. Dit kenteken krijg je bij de eerste keuring van je voertuig of aanhangwagen. Je krijgt een ZZ kenteken wanneer je aanhangwagen bijvoorbeeld te breed of te zwaar is. Een aanhangwagen met een ZZ kenteken hoeft geen algemene periodieke keuring te hebben. Toch mag je niet zomaar de weg op met een ZZ kenteken. Dit mag namelijk alleen met een ontheffing van de RDW of de wegbeheerder.

ZZ kenteken aanhangwagen
ZZ kenteken aanhangwagen

Aanhangwagen importeren, waarmee moet ik rekening houden?

Wanneer je een aanhangwagen aanschaft in het buitenland moet je deze importeren. Zorg ervoor dat je bij de aankoop vraagt om de voertuiggegevens en de registratiepapieren. Deze papieren worden in ieder land anders genoemd maar komen op hetzelfde neer. Met die gegevens kun je naar de RDW om een kenteken aan te vragen wanneer dit nodig is. Wanneer je naar het RDW toe moet voor de keuring van je aanhangwagen maar je hebt nog geen kenteken, dan kun je een ééndagskenteken aanvragen. Dit kun je aanvragen wanneer je de afspraak maakt voor de keuring. Dit kenteken is, zoals de naam al doet vermoeden, maar één dag geldig. Het kenteken is alleen geldig op de dag van de keuring en is bedoeld om naar de RDW toe te rijden. Denk ook aan de maximale breedte van een aanhanger.

Aanhangwagen keuring, waarmee moet ik rekening houden?

De conclusie is dat je voor iedere aanhangwagen verschillende eisen hebt. In bijzondere gevallen moet je met nog andere dingen rekening houden, zoals het importeren of een ZZ kenteken. Voor de meest gebruikelijke gevallen kun je gebruik maken van onderstaand schema.

 

Aanhangwagen <750kg Voor 29-10-2012 Aanhangwagen <750kg Na 29-10-2012 Aanhangwagen 750kg – 3500kg Aanhangwagen >3500kg
APK Nee Nee Nee

Ja

Eigen kenteken(bewijs)

Nee Nee Ja

Ja

Voertuigidentificatie Nee Ja Ja

Ja

De keuze van TRALERT®

Als u op zoek bent naar goedgekeurde verlichting voor uw aanhanger, raden wij u deze complete set van TRALERT® aan. De set omvat achterlichten, markeringslichten, kentekenverlichting en breedtelampen, waardoor u niet alleen veilig de weg op kunt, maar ook stijlvol met onze zorgvuldige keuze.

Better Light Work Safer!

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart