De kentekenplicht voor tractoren en andere landbouwvoertuigen was jarenlang onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. Terwijl voor snelle E-bikes of scooters een kenteken al verplicht was, gold dit niet voor tractoren. Dit debat leidde tot een politiek besluit om vanaf 1 januari 2021 de kentekenplicht voor tractoren en landbouwvoertuigen in te voeren. Op enkele uitzonderingen na moest ieder landbouwvoertuig vanaf dat moment voorzien zijn van een kenteken. Gelijktijdig werd de maximumsnelheid voor tractoren verhoogd van 25 km per uur naar 40 kilometer per uur. Natuurlijk hoort bij een verplicht kenteken ook de bijbehorende verlichting. TRALERT® kan je helpen bij het vinden van de juiste LED verlichting voor jouw kenteken.

Kentekenplicht landbouwvoertuigen kenteken led verlichting

Kentekenplicht landbouwvoertuigen geldig vanaf 1 januari 2021

De kentekenplicht ging van kracht op 1 januari 2021. Wat betekent dit in de praktijk? Allereerst heeft het RDW een registratiesysteem geïntroduceerd. Na verstrijking van deze datum was het niet meer mogelijk om een tractor te registreren via de website van het RDW. De registratiekosten bedragen €18. Als je na 31 december 2021 wilt registreren, moet je voertuig eerst worden gekeurd, wat extra kosten met zich meebrengt (€200). Na registratie ontvang je een kentekencard waarmee je kunt voldoen aan de blijvende kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Bovendien is het RDW van plan om vanaf 1 januari 2025 alle geregistreerde voertuigen te voorzien van een kentekenplaat. Zodra je jouw kentekenplaat hebt ontvangen, moet je deze aan de achterkant van het agrarische voertuig monteren.

Welke landbouwvoertuigen zijn kentekenplichtig?

Sinds 1 januari 2021 zijn alle landbouwvoertuigen die een snelheid van meer dan 25 km/u halen, verplicht om een gele kentekenplaat te voeren. Deze tractoren vallen onder de kentekenplicht. De gele kentekenplaat is echter alleen verplicht voor tractoren die zich in 2021 hebben geregistreerd bij het RDW. Getrokken voertuigen die niet zijn aangemeld bij het RDW moeten een witte volgplaat voeren en mogen maximaal 25 km/u rijden.

Kentekenplaat verplicht in de volgende situaties

Een kentekenplaat is verplicht wanneer jouw voertuig voldoet aan een van de onderstaande criteria:

  • Het agrarische voertuig rijdt sneller dan 25km/u;
  • Het voertuig is in gebruik genomen na 31 december 2020;
  • Het voertuig een ontheffingsplicht heeft.

Uitzonderingen op de standaard kentekenplicht voor een tractor

In sommige gevallen gelden er uitzonderingen, waardoor het niet verplicht is om een kenteken te voeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor voertuigen die alleen op eigen terrein worden gebruikt en de openbare weg niet betreden. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld fruitpluktreintjes of zitmaaiers met een maximale breedte van 1,30 meter.

Wat heb ik nodig voor de registratie?

Voordat je jouw tractor of ander landbouwvoertuig kan registreren heb je bepaalde documenten nodig. Zonder deze documenten is het niet mogelijk om jouw voertuig te registreren. Allereerst heb je het VIN nodig. VIN staat voor ”Voertuig Identificatie Nummer” en wordt ook wel het PIN, framenummer, chassisnummer of productienummer genoemd. Dit nummer is terug te vinden op de constructie- of typeplaat van je voertuig. Daarnaast zijn het merk, type of handelsbenaming van het voertuig belangrijk. Ook het bouwjaar, de maximumconstructiesnelheid & de voertuigcategorie is vereist. Als laatste moet ook het type brandstof doorgeven worden bij de registratie van je tractor. Al deze informatie is vereist voordat jouw voertuig kan worden geregistreerd.

Waarom een kentekenplicht voor jouw tractor?

De kentekenplicht voor landbouwvoertuigen is eerder ingegaan dan oorspronkelijk gepland. Aanvankelijk was het de bedoeling om pas in 2025 alle landbouwvoertuigen van een kenteken te voorzien. Echter, eind 2020 nam de Tweede Kamer een besluit waardoor deze wet eerder van kracht werd. Wat is nu de reden achter de invoering van de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen?

Volgens politici brengt de kentekenplicht verschillende voordelen met zich mee. Het maakt het eenvoudig om de eigenaar van een tractor te achterhalen bij diefstal. Ook zorgt het voor meer duidelijkheid bij ongevallen en draagt het bij aan de verkeersveiligheid. Met verplichte kentekens kunnen verkeersovertredingen worden beboet, en boetes voor overtredingen met landbouwvoertuigen kunnen nu naar de juiste eigenaar worden gestuurd.

kenteken led verlichting landbouwvoertuig

Hoeveel kentekenplaten op landbouwvoertuigen?

In Nederland is het verplicht om één kentekenplaat aan de achterzijde van de tractor te monteren. Deze enkele kentekenplaat is goedgekeurd door het RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hiermee kun je ook in België en Duitsland rijden, aangezien deze landen akkoord zijn gegaan met landbouwvoertuigen met slechts één Nederlandse kentekenplaat aan de achterkant van het voertuig.

Op welke naam komt de registratie te staan?

Het is belangrijk te weten op wiens naam het kenteken komt te staan. Je kunt de registratie van je tractor zowel zakelijk als particulier aanvragen, elk met zijn eigen gevolgen. Bij een maatschap komt het kenteken op naam van de maten, maar het is nog niet helemaal duidelijk of het mogelijk is om de naam van de maatschap te hanteren.

Kentekenplicht voor de tractor? Denk aan jouw agrarische verlichtingsset

De kentekenplicht voor landbouwvoertuigen heeft ook gevolgen voor de verlichtingsset. Het is belangrijk dat jouw kentekenplaathouder is uitgerust met verlichting, ook wel bekend als LED kentekenverlichting. Net zoals bij de andere voertuigen geldt dat de kentekenplaathouder met verlichting vanaf een afstand van 20 meter goed zichtbaar is. Dit geldt voor elk moment op de dag. TRALERT® kan je helpen bij het vinden van de juiste LED kentekenverlichting voor jouw voertuig.

kentekenplicht tractor

Wat is een kentekenlicht?

Een kentekenlicht is de categorie verlichting die ervoor zorgt dat het kenteken van jouw landbouwvoertuig goed leesbaar is in het donker. Deze verlichting wordt ook wel kentekenplaatverlichting of nummerplaatverlichting genoemd. De nummerplaat verlichting zorgt ervoor dat je kenteken goed leesbaar is. Het kentekenlicht zit meestal gemonteerd aan de achterkant van het voertuig.

Is kentekenplaatverlichting verplicht?

Kentekenplaatverlichting is niet verplicht voor landbouwvoertuigen die in gebruik zijn genomen voor 1 januari 2018. Is jouw agrarische voertuig in gebruik genomen na 31 december 2017? Dan is jouw tractor wel kentekenplichtig. Het is dus wel verplicht een kentekenplaathouder met verlichting hebben. Vanaf 2018 moeten landbouwvoertuigen voldoen aan de goedkeuringseisen. Kentekenplaat verlichting is één van die eisen.

Wanneer je van plan bent om een nieuw landbouwvoertuig aan te schaffen, dan is het verstandig om ervan uit te gaan dat deze kentekenplaatverlichting moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden.

Welke kleur heeft de verlichting van de kentekenplaat?

Bij kenteken verlichting is het hoofdzaak dat het kenteken van je landbouwvoertuig goed leesbaar is. Dit moet in weer en wind het geval zijn. Daarom is het belangrijk dat het licht zo kleurloos mogelijk is. Op deze manier zal de kleur van de kentekenplaat niet veranderd lijken. In één eerdere blog over de verschillen tussen LED en halogeen werklampen, valt een grafiek af te lezen die heel mooi de verschillende kleuren van verlichting in kaart brengt. Op deze afbeelding is heel duidelijk te zien dat LED verlichting het meest kleurloos is. LED is de beste optie als het gaat over kenteken verlichting. Daarnaast mag er bij een kentekenlicht geen lichtstraal naar achteren schijnen. Dit kan andere mensen namelijk hinderen.

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Hoeveel watt heeft kentekenverlichting?

Kenteken verlichting van LED heeft een zeer laag wattage. De bij kenteken verlichting gebruikte LEDs gebruiken rond de 1 watt. Vaak zelfs nog minder. Ondanks het lage wattage heeft LED kenteken verlichting hetzelfde rendement als andere soort verlichting. Dit komt omdat LED geen energie verliest aan warmte. Dit zorgt ervoor dat het ook minder energie nodig heeft om te kunnen branden.

Manieren van aansluiten LED kenteken verlichting

TRALERT® heeft een ruim assortiment aan LED kenteken verlichting. De verlichting is op verschillende manieren aan te sluiten. In totaal biedt TRALERT® vier manieren om jouw LED kenteken verlichting aan te sluiten. De vier manieren op de verlichting aan te sluiten zijn:

  1. Kabel aansluiting
  2. 0,75 mm2 DC connector
  3. 1,5 mm2 DC connector
  4. 2 PIN LED Autolamps

Wat is nú belangrijk?

Wanneer je landbouwvoertuig geen kenteken heeft riskeer je een boete van 140 euro. Is het voertuig niet geregistreerd is de boete nog hoger. Dan ben je namelijk 380 euro kwijt. Zorg dus dat je een geregistreerd kenteken op jouw landbouwvoertuig hebt gemonteerd voordat je de openbare weg op gaat!