Kentekenplicht tractor en andere landbouwvoertuigen

De kentekenplicht voor tractoren en andere landbouwvoertuigen. Al jaren een onderwerp van discussie in de Tweede Kamer. “Als je met een snelle E-bike of scooter de weg op wilt, heb je een kenteken nodig. Maar met een tractor niet.” Deze discussie heeft ertoe geleid dat de politiek heeft besloten om vanaf 1 januari 2021 de kentekenplicht voor tractoren en landbouwvoertuigen in te voeren. Op een aantal uitzonderingen na zal ieder landbouwvoertuig van een kenteken moeten zijn voorzien. Daarnaast zal tegelijkertijd de maximum snelheid van een tractor verhoogd worden van 25km per uur naar 40 kilometer per uur. Bij een verplicht kenteken hoort natuurlijk ook de bijbehorende verlichting. TRALERT® kan helpen met de juiste LED verlichting voor je kenteken.

Kentekenplicht landbouwvoertuigen kenteken led verlichting

Kentekenplicht landbouwvoertuigen geldig vanaf 1 januari 2021

De kentekenplicht is dus ingegaan op 1 januari 2021. Wat merken we hiervan in de praktijk? Allereerst is het RDW een registratie systeem gestart. Zo is het van belang om jouw agrarische voertuig te registreren voor uiterlijk 31 december 2021. Wanneer deze datum is verstreken is het niet meer mogelijk om jouw tractor te registreren middels de website van het RDW.  De kosten voor de registratie bedragen €18. Na 31 december 2021 moet je voertuig eerst gekeurd worden. De keuring brengt extra kosten met zich mee. De kosten van de keuring bedragen €200 euro. Na de registratie ontvang je een kentekencard waarmee je kan voldoen aan de blijvende kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Verder is de doelstelling van het RDW om vanaf 1 januari 2025 alle geregistreerde voertuigen van een kentekenplaat te voorzien. Wanneer je jouw kentekenplaat hebt ontvangen, dan moet je deze achterop het agrarische voertuig monteren.

Welke landbouwvoertuigen zijn kentekenplichtig?

Sinds 1 januari dit jaar moeten alle landbouwvoertuigen die harder rijden van 25km/u een gele kentekenplaat voeren. Deze tractors zijn dus kentekenplichtig. De gele kentekenplaat is echter alleen voor tractoren die zich in 2021 hebben geregistreerd bij het RDW. Getrokken voertuigen die zich niet hebben aangemeld bij het RDW voeren ene witte volgplaat. Dan mag er maximaal 25 km/u mee gereden worden.

Kentekenplaat verplicht in de volgende situaties

Een kentekenplaat is verplicht wanneer jouw voertuig voldoet aan een van de onderstaande criteria:

  • Het agrarische voertuig rijdt sneller dan 25km/u;
  • Het voertuig is in gebruik genomen na 31 december 2020;
  • Het voertuig een ontheffingsplicht heeft.

Uitzonderingen op de standaard kentekenplicht voor een tractor

In sommige gevallen gelden er uitzonderingen. Dan is het niet verplicht om een kenteken te voeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor voertuigen die slechts op eigen terrein gebruikt worden en niet de openbare weg betreden. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld fruitpluk treintjes of zitmaaiers tot een maximale breedte van 1,30m.

Wat heb ik nodig voor de registratie?

Voordat je jouw tractor of ander landbouwvoertuig kan registreren heb je bepaalde documenten nodig. Zonder deze documenten is het niet mogelijk om jouw voertuig te registreren. Allereerst heb je het VIN nodig. VIN staat voor het voertuig identificatie nummer. Dit wordt ook wel het PIN, framenummer, chassisnummer of productienummer genoemd. Dit nummer is terug te vinden op de constructie- of typeplaat van je voertuig. Naast het voertuig identificatie nummer is ook het merk van je voertuig van belang. Ook het type of de handelsbenaming van het voertuig is belangrijk. Ook het bouwjaar, de maximumconstructiesnelheid en de voertuigcategorie zijn nodig bij de registratie van je tractor. Als laatste is ook belangrijk welk type brandstof het voertuig gebruikt. Al deze informatie is nodig voordat jouw voertuig geregistreerd kan worden.

Waarom een kentekenplicht voor jouw tractor?

Zoals eerder naar voren is gekomen zijn er al veel discussies gevoerd in de tweede kamer of er wel of geen kentekenplicht moet gelden voor de tractor of andere landbouwvoertuigen. Uiteindelijk heeft de tweede kamer eind 2020 besloten dat deze plicht er echt komt. Dit is eerder dan verwacht. De bedoeling was altijd om in 2025 alle landbouw voertuigen van een kenteken te voorzien. De wet is dus een aantal jaar eerder al van kracht. Maar wat is nou de reden van de kentekenplicht voor landbouwvoertuigen?

Politici vinden het fijn dat er eindelijk een overeenstemming is bereikt. Volgens hen brengt het verschillende voordelen met zich mee. Door de kentekenplicht is het namelijk eenvoudig te achterhalen van wie de tractor is bij diefstal. Ook schept het meer duidelijkheid wanneer er een ongeluk gebeurd is. Uiteindelijk is het ook belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Door het verplichte kenteken kunnen verkeersovertredingen worden beboet. Wanneer iemand met een landbouwvoertuig een overtreding begaat zal via het kenteken de boete op het juiste adres terechtkomen.

kenteken led verlichting landbouwvoertuig

Hoeveel kentekenplaten op landbouwvoertuigen?

In Nederland is het verplicht om één kentekenplaat aan de achterzijde van de tractor te monteren. Wanneer jouw trekker dus over een kentekenplaat beschikt, dan wordt dit door het RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat goedgekeurd. Ook is het mogelijk om met deze ene kentekenplaat door België en Duitsland te rijden. Deze landen hebben ermee ingestemd om landbouwvoertuigen met één Nederlandse kentekenplaat aan de achterzijde van het voertuig goed te keuren.

Op welke naam komt de registratie te staan?

Belangrijk om te weten is natuurlijk op welke naam het kenteken komt te staan. Je kan de registratie van je tractor zowel zakelijk als particulier aanvragen. Elke optie brengt natuurlijk zijn eigen gevolgen met zich mee. Bij een maatschap komt het kenteken op naam van de maten. Het is tot op heden nog niet geheel duidelijk of het mogelijk is als bv de naam van de maatschap te hanteren.

Wees er snel bij!

Het is erg belangrijk dat je jouw voertuig snel laat registreren. Begin september 2021 kwam het RDW met een persbericht dat naar verwachting slechts 42% van de voertuigen is geregistreerd. Dit betekent dat in het laatste kwart van het jaar nog bijna twee derde van de voertuigen dit moeten doen. Het registreren is niet altijd even eenvoudig en daarom wil het RDW eigenaren graag helpen. Wel meldt het RDW dat het niet mogelijk is wanneer iedereen op het laatste moment belt. Het kan dan zijn dat je een tijdje moet wachten of helemaal niet op hulp kan rekenen. De wachttijden kunnen ervoor zorgen dat je landbouwvoertuig niet voor 1 januari van een kenteken is voorzien. Wees er dus snel bij om niet nodige kosten te besparen.

Kentekenplicht voor de tractor? Denk aan jouw agrarische verlichtingsset

De kentekenplicht bij landbouwvoertuigen heeft er ook voor gezorgd dat jouw verlichtingsset een upgrade nodig heeft. Zo is het belangrijk dat jouw kentekenplaathouder met verlichting is uitgerust. Deze categorie verlichting noemen we ook wel LED kentekenverlichting. Net zoals bij de andere voertuigen geldt dat de kentekenplaathouder met verlichting vanaf een afstand van 20 meter goed zichtbaar is. Dit geldt voor elk moment op de dag.

kentekenplicht tractor

Wat is een kentekenlicht?

Een kentekenlicht is de categorie verlichting die ervoor zorgt dat het kenteken van jouw landbouwvoertuig goed leesbaar is in het donker. Deze verlichting wordt ook wel kentekenplaatverlichting of nummerplaatverlichting genoemd. De nummerplaat verlichting zorgt ervoor dat je kenteken goed leesbaar is. Het kentekenlicht zit meestal gemonteerd aan de achterkant van het voertuig.

Is kentekenplaatverlichting verplicht?

Kentekenplaatverlichting is niet verplicht voor landbouwvoertuigen die in gebruik zijn genomen voor 1 januari 2018. Is jouw agrarische voertuig in gebruik genomen na 31 december 2017? Dan is jouw tractor wel kentekenplichtig. Het is dus wel verplicht een kentekenplaathouder met verlichting hebben. Vanaf 2018 moeten landbouwvoertuigen voldoen aan de goedkeuringseisen. Kentekenplaat verlichting is één van die eisen.

Wanneer je van plan bent om een nieuw landbouwvoertuig aan te schaffen, dan is het verstandig om ervan uit te gaan dat deze kentekenplaatverlichting moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden.

Welke kleur heeft de verlichting van de kentekenplaat?

Bij kenteken verlichting is het hoofdzaak dat het kenteken van je landbouwvoertuig goed leesbaar is. Dit moet in weer en wind het geval zijn. Daarom is het belangrijk dat het licht zo kleurloos mogelijk is. Op deze manier zal de kleur van de kentekenplaat niet veranderd lijken. In één eerdere blog over de verschillen tussen LED en halogeen werklampen, valt een grafiek af te lezen die heel mooi de verschillende kleuren van verlichting in kaart brengt. Op deze afbeelding is heel duidelijk te zien dat LED verlichting het meest kleurloos is. LED is de beste optie als het gaat over kenteken verlichting. Daarnaast mag er bij een kentekenlicht geen lichtstraal naar achteren schijnen. Dit kan andere mensen namelijk hinderen.

Uitgelicht product


M10KV-110: Uitgevoerd in multivoltage (12/24v)

Deze kentekenverlichting uitgevoerd in multivoltage (12/24) kan zeer veelzijdig ingezet worden. Zo is deze kentekenverlichting uitermate geschikt voor jouw vrachtwagen, aanhanger en oplegger. Met deze lamp voldoe je aan de kentekenplicht voor tractor.


Bekijk product
Kentekenplicht landbouwvoertuigen

Hoeveel watt heeft kentekenverlichting?

Kenteken verlichting van LED heeft een zeer laag wattage. De bij kenteken verlichting gebruikte LEDs gebruiken rond de 1 watt. Vaak zelfs nog minder. Ondanks het lage wattage heeft LED kenteken verlichting hetzelfde rendement als andere soort verlichting. Dit komt omdat LED geen energie verliest aan warmte. Dit zorgt ervoor dat het ook minder energie nodig heeft om te kunnen branden.

Manieren van aansluiten LED kenteken verlichting

TRALERT® heeft een ruim assortiment aan LED kenteken verlichting. De verlichting is op verschillende manieren aan te sluiten. In totaal biedt TRALERT® vier manieren om jouw LED kenteken verlichting aan te sluiten. De vier manieren op de verlichting aan te sluiten zijn:

  1. Kabel aansluiting
  2. 0,75 mm2 DC connector
  3. 1,5 mm2 DC connector
  4. 2 PIN LED Autolamps

Wat is nú belangrijk?

Wat voor nu echt belangrijk is dat je je tractor of ander landbouwvoertuig voor 31 december 2021 hebt geregistreerd bij het RDW. Wanneer je dit na deze datum doet scheelt dit enorm in de kosten. Daarna ontvang je het kenteken die bevestigt moet worden op je tractor of ander landbouwvoertuig inclusief de juiste verlichting. Dit moet gedaan worden aan de achterkant van je voertuig. Wanneer je landbouwvoertuig geen kenteken heeft riskeer je een boete van 140 euro. Is het voertuig niet geregistreerd is de boete nog hoger. Dan ben je namelijk 380 euro kwijt. Zorg dus dat je voorbereid het nieuwe jaar in gaat!

Op de hoogte blijven van de nieuwste trends op het gebied van LED voertuigverlichting?

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.

Truck en trailerverlichting

TRALERT®, specialist in LED voertuigverlichting

Door onze specialisatie en focus zijn wij in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers in ons vakgebied. Naast het vertegenwoordigen van diverse gerenommeerde fabrikanten voor de Europese markt produceert TRALERT® inmiddels diverse verlichtingsproducten in eigen beheer.

Vraagstuk over verlichting?

We helpen je graag bij het samenstellen van de verlichtingset op jouw voertuig.