Hoe je jouw werkplek ervaart, wordt gedeeltelijk beïnvloed door de manier waarop de verlichting is opgezet. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals het correct afstellen van werklampen en het kiezen van de juiste locatie en hoogte, maar ook de keuze voor een directe lens of indirecte lens in de lamp. Dit alles draagt bij aan het creëren van een gelijkmatig verlichte werkplek. Gedurende de dag kun je vanzelfsprekend profiteren van het daglicht, vooral tijdens de langere zomerdagen. Maar in de avonduren blijft goed licht op de werkplek belangrijk voor zowel efficiëntie als veiligheid.

Lampen maken gebruik van diverse technieken om hun licht op de beste manier te verspreiden. Wat als aangenaam wordt ervaren voor jouw specifieke situatie, kan voor iemand anders juist niet praktisch zijn. Over het algemeen spreken we over drie soorten lichtbundels: direct, indirect en diffuus licht.

Een werklamp met directe lens

Bij een werklamp met een directe lens schijnen de LED’s rechtstreeks op het oppervlak dat je belicht. Hierbij wordt minimale of geen filtering toegepast. De enige vorm van filtering, die praktisch verwaarloosbaar is, komt van het doorschijnende en onbewerkte beschermglas. Direct licht heeft een duidelijk gedefinieerde richting en gebruik je daarom om specifieke gebieden te verlichten. Dit staat ook wel bekend als spotlicht. Lichtbronnen met een directe lichtbundel hebben meestal een geconcentreerde stralingshoek. Vanwege deze geconcentreerde stralingshoek is de kans op verblinding het grootst. Het direct in de lamp kijken kan daarom ernstige schade aan je ogen veroorzaken.

Een voorbeeld van een werklamp waarbij de LED’s direct geplaatst zijn, is de TRALERT® optimus series. Deze krachtige serie werklampen kent een erg hoog lumen gehalte met een speciaal ontwikkelde Fish-Eye lenstechniek. Door de direct geplaatste LED’s te combineren met deze fish-eye lens, ontstaat er een extreem krachtige lichtbundel. De lens zorgt hierbij voor de juiste verdeling van het licht.

U kunt het omgekeerde effect waarnemen door een vergrootglas in de zon te houden en de lichtbundel op een krant of ander oppervlak te richten. Bij een correcte hoek en hoogte kunt u het zonlicht zo geconcentreerd laten branden dat het een gat in de krant kan branden. De werking van de fish-eye lens kan deels vergelijkbaar zijn, maar dan in omgekeerde vorm, waarbij het licht wordt geconcentreerd of juist verspreid.

Uitgelichte directe lichtbundel LED werklamp


TRE303P0403: LED werklamp 48 Watt

2850 lumen in een relatief kleine behuizing Voorzien van een Deutsch-connector IP68 (Waterproof) Compact en helder lichtbeeld
De direct geplaatste LED’s geven een helder lichtbeeld en een goede geconcentreerde lichtspreiding. De lamp is uitgevoerd met een robuuste behuizing, de 16 LED’s produceren warmte en deze wordt afgevoerd door de koelribben op de achterzijde van de behuizing. Dit zorgt voor een lange levensduur t.o.v. concurrerende lampen met een plattere behuizing.Bekijk product
LED werklamp 48w watt

Een werklamp met indirect lens

Bij een werklamp waarbij indirect licht van toepassing is, worden er in 9 van de 10 gevallen gebruikgemaakt van een speciale lens. Deze lenzen zijn namelijk ontworpen om het lichtbeeld optimaal te verspreiden en zo een aangename lichtstraal te creëren. Neem bijvoorbeeld de TRSW12275FB lamp: hier zijn de LED’s niet direct geplaatst, maar horizontaal. De RFT-lens is zo ontworpen dat de lichtbundel optimaal wordt verdeeld door middel van microspiegels. Dit maakt de lamp geschikt voor diverse toepassingen. Wat u prettiger vindt werken is uiteraard aan u. Graag nodigen we u uit om beide lampen bij ons in de lichtruimte te testen.

Als proef op de som hebben wij de TRSW12275FB inmiddels 3 jaar onafgebroken onderwater staan. Tot op de dag van vandaag, werkt de lamp zonder enige problemen. Gemiddeld krijgen wij minder dan 1% terug van deze werklamp, dus mogelijk is deze krachtpatser ook interessant voor uw voertuig.

LED werklamp geschikt voor onderwater

Diffused licht in werkverlichting

Diffused licht kunt u vaak terugvinden in lampen waar melkglas in is verwerkt. Een andere benaming voor melkglas is ‘de opale lens’. Dit komt doordat de kleur van dit glas erg op een opaal steen lijkt. Omdat deze lens niet doorschijnend is, wordt het licht gelijkmatig verdeeld. Het resultaat is een egaal en gefilterd lichtbeeld. Hierdoor wordt de ruimte overal evenveel belicht.

Doordat diffuse verlichting nagenoeg geen schaduwvormingen of reflecties heeft, wordt dit soort verlichting vaak toegepast als achteruitrij-decoratie- of sfeerverlichting. Afhankelijk van de soort lamp en beoogde toepassing, kun je dit soort lampen combineren met direct of indirecte verlichting.

Direct, indirect en diffused lichtbeeld in werklampen

Kies de werklamp die bij uw past met TRALERT®

Het juist toepassen van uw werkverlichting is belangrijk en dat weten we bij TRALERT® maar al te goed.  Wij adviseren u graag en denken mee in hoe we uw voertuigen van goede, duurzame LED lampen kunt voorzien. Neem contact met ons op voor het beste advies. Onze specialisten en technische dienst helpen u graag. Bent u zelf een professional en weet u precies wat u nodig heeft? Bekijk dan ons dealerportaal voor het actuele aanbod werklampen.