In het verkeer kun je in veel verschillende situaties terecht komen. Welke verlichting je moet voeren kan te maken hebben met de plaats waar je rijdt, zoals de bebouwde kom, de snelweg of het rijden in een tunnel. Maar ook het weer kan invloed hebben op de verlichting die je moet voeren. Een auto heeft speciale mistlampen maar wanneer mogen deze eigenlijk worden gebruikt? Ook het moment van de dag heeft invloed, welke lichten mag je overdag voeren met je auto en welk licht in de avond. Wanneer mag je groot licht voeren en wanneer dimlicht? In elke situatie is er andere verlichting van toepassing. Daarom zetten we alles even naast elkaar.

welk licht auto dimlicht wanneer mag je groot licht voeren

Verschillende type verlichting

Voordat er gekeken wordt naar de verschillende situaties is het eerst handig om te kijken naar de meest voorkomende verschillende type verlichtingen van een voertuig. Een voertuig heeft erg veel verschillende soorten verlichting met ieder zijn eigen functie. Niet elke verlichting mag je in iedere situatie gebruiken. Het is dus belangrijk om te weten welk licht gevoerd moet werden met je auto in een bepaalde situatie. Mistlichten bijvoorbeeld zijn uiteraard bedoeld voor wanneer er mist is. Maar de mist moet wel dik genoeg zijn voordat je mistlampen mag voeren. Hier volgt later meer informatie over als het gaat over de weersomstandigheden.

Wanneer dimlicht?

Dimlicht wordt ook wel gezien als het normale licht van een voertuig. Het is bedoeld om goed gezien te worden maar ook om zelf beter te kunnen zien. In de avonden is het verplicht om dimlicht te voeren. Je kan je voorstellen wat er zou gebeuren wanneer iemand zonder lampen in de avond zich in het verkeer bevindt. Naast de avonden mag je de verlichting ook overdag gebruiken. Met slecht weer zoals regen mag je de dimlichten ook gebruiken. Met als reden beter zichtbaar te zijn maar ook zelf beter kunt zien.

Dagrijverlichting

Dagrijverlichting is het antwoord op de vraag welke lichten je overdag met de auto mag voeren. Zoals de naam al zegt is de verlichting bedoeld voor overdag. De lampen zorgen ervoor dat je overdag net wat beter zichtbaar bent dan normaal. In tegenstelling tot vele andere verlichting in het verkeer is deze verlichting niet verplicht. Nieuwere auto’s zijn er vaak standaard mee uitgerust maar oudere auto’s hebben het nog niet. Wanneer je meer informatie wilt over dagrijverlichting verwijs ik je naar een eerdere blog over eisen dagrijverlichting. In de blog wordt er nog dieper ingegaan op dit type verlichting. Tevens zorgen dagrijlichten ervoor dat wanneer er uitval is op uw koplampen deze alsnog de breedte van uw voertuig aangeven.

Wanneer mag je groot licht voeren?

Een andere type verlichting die veel wordt gebruikt is het grote licht. Deze lampen mogen alleen in de avonden gevoerd worden. De lampen zijn zo fel dat het andere weggebruikers kan verblinden. Het mag dus niet in iedere situatie gebruikt worden. Wanneer je achter een ander voertuig rijdt mag je geen gebruik maken van het grote licht. Ook wanneer er een ander voertuig tegemoet komt is het verboden met groot licht te rijden. Groot licht mag je dus alleen voeren wanneer je er geen andere weggebruikers mee kan verblinden. Dit kan vooral handig zijn als u in het bos rijdt, of slecht belichtte wegen.

Achterlichten

Het antwoordt op de vraag wanneer je achterlichten mag voeren is vrij eenvoudig. Achterlichten moeten namelijk altijd branden op het moment dat groot licht, dimlicht of mistlicht gevoerd wordt. Het kan dus nooit zijn dat enkel de achterlichten branden. Het dient altijd in combinatie met één van die vormen van verlichting gevoerd te worden.

Tijd van de dag

Zoals al kort even naar voren is gekomen heeft het moment overdag grote invloed op welk licht of welke lichten er gevoerd moeten of mogen worden met de auto. Deels is dit weer afhankelijk van de weersomstandigheden. Die komen later uitgebreid aan bod.

welk licht of Welke lichten zijn Overdag verplicht voor auto?

Overdag is het niet verplicht om bepaalde verlichting te voeren. Wel is het mogelijk om dagrijverlichting te voeren maar zoals eerder al naar voren is gekomen is niet iedere auto hiermee uitgerust. Bij weer dat ervoor zorgt dat het zicht minder is dan normaal is het wel verstandig om de verlichting van je voertuig aan te zetten. Het gaat dan om de dimlichten en de achterlichten.

In de avond

In de avonden is het naast een advies ook simpelweg verplicht om je verlichting aan te hebben op de weg. Dagrijverlichting is hier niet voldoende. Wanneer het avond is moet je op de openbare weg zowel je dimlicht als je achterlicht voeren. Beide lampen zorgen ervoor dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers. De dimlichten zorgen er ook nog eens voor dat je zelf de weg beter kan zien. Wanneer je toch meer zicht wil hebben mag je ook groot licht voeren. Maar dit mag niet altijd. Groot licht mag je alleen voeren wanneer er geen andere weggebruikers in de buurt zijn die je mogelijk kan verblinden. Het gaat hier dus om het verkeer waar je achterop rijdt en wat tegemoet komt rijden.

Weersomstandigheden

De regels rondom verlichting veranderen ook in de verschillende weersomstandigheden. Het beste voorbeeld hiervan zijn de mistlichten. Deze zijn uiteraard bedoeld voor wanneer het mistig is. Maar het is ook belangrijk hoe dicht de mist is. Je mag het namelijk niet bij de kleinste hoeveelheid mist voeren. Welk licht je moet voeren met je auto is dus ook afhankelijk van hoe hevig het weer is.

Regen, hagel of sneeuw

Verschillende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op het zicht in het verkeer. Als eerste komen regen, hagel en sneeuw aan bod. Deze omstandigheden hebben negatieve gevolgen op de zichtbaarheid in het verkeer. Het is niet verplicht om bij deze omstandigheden bepaalde verlichting te voeren. Wel wordt er van jouw als bestuurder verwacht dat je met zowel je dimlicht als je achterlicht aan rijdt wanneer het slecht weer is. Wanneer je denkt dat dagrijverlichting goed genoeg is omdat jouw auto daarmee is uitgerust heb je het mis.

Dagrijverlichting is niet zichtbaar genoeg in het slechte weer. Daarnaast komt het bij verschillende auto’s voor dat de dagrijverlichting alleen aan de voorzijde van het voertuig brandt. In die gevallen ben je dus alsnog aan de achterzijde niet goed zichtbaar. Mistlichten mag je alleen voeren wanneer je door het weer echt bijna niets meer kan zien, hierover later meer. Zorg er dus voor dat je gewoon je dimlicht aanzet wanneer het slecht weer is.

Wanneer mistlichten? en wanneer niet?

Mist heeft enorme impact op het zicht in het verkeer. Daarom is ieder voertuig uitgerust met speciale mistlichten. Je zou zeggen eenvoudig, wanneer je minder ziet door mist zet je ze aan maar zo eenvoudig is het nog niet. De mist moet namelijk dicht genoeg zijn voordat auto’s mistlichten mogen voeren. Mistlichten mag je alleen bij echt dichte mist gebruiken omdat ze anders vervelend kunnen zijn voor andere weggebruikers. De lampen hebben een brede lichtbundel en proberen eigenlijk onder de mist door te schijnen om zo het wegdek beter zichtbaar te maken.

Als je wilt weten wanneer je welk licht mag voeren met je auto zijn twee afstanden belangrijk om in de gaten te houden. Dat zijn namelijk 200 en 50 meter. Wanneer je door het weer niet meer dan 200 meter vooruit kan kijken mag je de mistlichten gebruiken. Wanneer je niet meer dan 50 meter vooruit kan kijken mag je ook je mistachterlichten gebruiken. Een makkelijke manier om dit in de gaten te houden is aan de hand van de hectometerpaaltjes langs de weg. Tussen ieder paaltje zit 100 meter. Wanneer je langs een paaltje rijdt en je slechts de eerstvolgende kan zien is het zicht minder dan 200 meter. Kun je het eerstvolgende paaltje al niet zien is het zicht in ieder geval minder dan 100 meter.

Geen groot licht bij mist

Wat handig is om in de gaten te houden is dat het hebben van meer licht niet altijd meer zicht oplevert. In het geval van mist is het zeer onverstandig om met groot licht te gaan rijden. Je zou zeggen dat je met groot licht meer kunt zien maar bij mist is dit juist niet het geval. Wanneer je groot licht voert in dichte mist zie je een stuk minder dan normaal. Dit komt omdat het licht in de mist weerkaatst waardoor je jezelf als het ware verblind.

dimlicht wanneer mistlichten welk licht auto

Locaties

Naast de verschillende weersomstandigheden is de plek waar je rijdt ook van belang als het gaat om de verlichting van je voertuig. Op verschillende plaatsen wordt er verschillende verlichting van jouw verwacht. Het beste voorbeeld hiervan is tijdens het rijden in een tunnel, welke verlichting heb je dan nodig?

Binnen en buiten de bebouwde kom

Er is nog wel eens onduidelijk of je binnen de bebouwde kom groot licht mag voeren. Op de site van de rijksoverheid staat vermeld dat dit gewoon is toegestaan. Uiteraard gelden wel gewoon de gebruikelijke regels omtrent het voeren van het grote licht in het bijzijn van andere weggebruikers. Hier moet je dus wel op letten. Ook is de kans binnen de bebouwde kom groter dat er mensen kunnen lopen langs de weg. Ook die kunnen hinder ervaren wanneer je met groot licht rijdt. Door de normaal gesproken vele straatverlichting is het voeren van groot licht ook eigenlijk niet nodig.

welke verlichting Tunnel?

Je bent vast wel eens voor het inrijden van een tunnel een bord tegengekomen met de tekst ‘ontsteek uw lichten’ maar om welk licht van de auto gaat het dan? In tunnels wordt er altijd van je gevraagd de juiste verlichting te voeren. Dit komt omdat het in een tunnel erg donker kan zijn. De overgang van licht naar donker maakt het niet overzichtelijker. Dat is de reden dat het bord er vaak staat. Het is belangrijk dat wanneer je een tunnel nadert je handmatig het dimlicht aanzet. Ook in tunnels geldt dat dagrijverlichting niet genoeg is om goed zichtbaar te zijn. Zeker aangezien niet iedere auto voorzien is van dagrijverlichting aan de achterzijde van het voertuig. Wanneer je niet handmatig overgaat op je dimlicht kan het zijn dat je aan de achterkant geen licht hebt.

Ook bij auto’s waar de verlichting automatisch aangaat is het aan te raden om dit bij tunnels handmatig te doen. Het kan namelijk zijn dat het systeem niet direct ziet dat je in een donkere tunnel rijdt. De veilige en verstandige optie is dus om dit zelf even te doen. Wanneer je uit de tunnel rijdt kun je de verlichting gewoon weer op automatisch zetten.

welke verlichting tunnel welke lichten overdag auto

Wat als ik niet met de goede verlichting rij?

Nu hoor ik je denken, wat als ik met de verkeerde verlichting rij in een bepaalde situatie. Welk licht je gebruikt met je auto is erg belangrijk daarom staan er boetes op het onreglementair gebruik van verlichting. Wanneer je met kapotte verlichting of niet goed werkende verlichting rijdt riskeer je een boete die kan oplopen tot 150 euro. Wanneer het gaat om de kentekenverlichting kan het zijn dat je wegkomt met een boete van 50 euro. We hebben het eerder al gehad over het voeren van mistlichten. De regels met minder zicht dan 200 meter en 50 meter. Deze zijn erg belangrijk om in acht te nemen. Wanneer je onterecht mistlicht voert kun je een boete van 150 euro krijgen. Simpelweg omdat je medeweggebruikers ermee kan verblinden.

In de praktijk zie je het ook vaak tegenkomen dat weggebruikers door middel van het grote licht naar elkaar schijnen. Het kan zijn om mensen duidelijk te maken dat verlichting niet aanstaat, de je ze voorrang wilt verlenen of dat er een snelheidscontrole aankomt. Het is altijd goed bedoeld maar toch is het wel verboden. Voor het onterecht seinen met lichtsignalen staat een boete van 100 euro.