Het kennen van de regelgeving omtrent gewicht, breedte en hoogte van de vrachtwagen is essentieel voor soepele transport in Europa. De regels verschillen op bepaalde punten nog wel per land. Zo zijn in sommige landen bijvoorbeeld langere en zwaardere vrachtwagens toestaan. Ook wel bekend onder de naam LZW’s, EuroCombi of Gigaliner.

In dit blog leest u:

  • Wat de EU-normen zijn omtrent lengte, hoogte en gewicht van de vrachtwagen.
  • Nationale uitzonderingen in verschillende Europese landen.
  • Wat de verwachtingen zijn naar de toekomst.

Vrachtwagen-breedte

Wat is de maximale breedte van een vrachtwagen?

De maximale breedte van vrachtwagens in Europa is 2,55 meter, behalve voor gekoelde vrachtwagens, die een breedte van 2,60 meter mogen hebben.

Gekoelde vrachtwagens mogen 2,60 meter breed zijn vanwege de extra isolatie die nodig is om de lading op temperatuur te houden. Dit compenseert het verlies aan laadruimte door de dikkere wanden.

De lading telt dus mee voor de breedte van je vrachtwagen maar niet ieder onderdeel telt mee. Denk hierbij aan de spiegels van de vrachtwagen. Deze tellen niet mee als er gekeken wordt naar de maximale breedte van een vrachtwagen van 2 meter een 55 centimeter. Naast de spiegels zijn er nog meer delen die buiten beschouwing worden gelaten. Deze delen zijn:

  • Bandenspanningsmeters
  • Sneeuwkettingen
  • Spatlappen
  • Opklapbare treden
  • Richtingaanwijzers, stadslichten, reflectoren en markeringslichten
  • Onderdelen die worden gebruikt voor de bevestiging van dekzeilen

Maximale breedte van een vrachtwagen inclusief spiegels

De breedte van vrachtwagens wordt gemeten zonder de zijspiegels. Deze spiegels kunnen echter 20-30 cm extra aan elke kant toevoegen, waardoor de totale breedte inclusief spiegels ongeveer 2,95 tot 3,05 meter is.

TRALERT® is specialist op het gebied van voertuigverlichting voor de Truck & Trailer branche.
Onze missie is om bij te dragen aan een veilige wegtransport.

Wat is de maximale lengte van een vrachtwagen?

  • De maximale lengte van een standaard vrachtwagen in de EU is 12 meter.
  • Voor vrachtwagen met oplegger (vrachtwagencombinatie) mag de maximale lengte 16,50 meter zijn.
  • Een vrachtwagen met aanhanger mag maximaal 18.75 meter zijn.
  • Bij LZV’s (Lange Zware Voertuigen), is de maximale toegestane lengte 18,75 meter.

* In sommige landen, zoals Nederland, Duitsland en Zweden, zijn echter uitzonderingen toegestaan waarbij EMS-vrachtwagens (European Modular System) tot wel 25,25 meter lang mogen zijn.

Wat is de maximale hoogte van een vrachtwagen?

De maximale hoogte die in de hele EU is toegestaan, bedraagt 4,00 meter, en geldt voor alle typen vrachtwagens, zowel star als trekker-oplegger combinaties. Hoewel laadperrons en faciliteiten doorgaans op deze hoogte zijn afgestemd, is het belangrijk ervoor te zorgen dat de infrastructuur, zoals bruggen en tunnels, voldoende doorrijhoogte biedt.

maximale breedte vrachtwagen 1

Maximaal gewicht van een vrachtwagen

De standaard gewichtsbeperking voor vrachtwagens in de EU is 40 ton, maar onder specifieke omstandigheden (zoals intermodaal vervoer, waarbij de vrachtwagen schakelt tussen weg en spoor), kan dit worden uitgebreid tot 44 ton. Veel landen staan ook zwaardere vrachtwagens toe voor binnenlandse operaties met speciale vergunningen, zoals te zien is in onze landen specifieke uitsplitsing.

Nationale uitzonderingen op vrachtwagenafmetingen en gewicht

Hoewel de EU-standaard duidelijke regels stelt voor de afmetingen van vrachtwagens, hebben sommige Europese landen nationale uitzonderingen ingevoerd om mega-trucks of European Modular Systems (EMS) toe te staan, waarmee efficiënter meer goederen kunnen worden vervoerd. Hieronder geven we een overzicht van de meest opvallende uitzonderingen voor verschillende landen in Europa.

Land Maximale lengte (meters) Maximaal gewicht (ton) Speciale voorwaarden
Duitsland Tot 25,25 meter (LZV) 44 ton (in gecombineerd vervoer) LZV’s toegestaan op aangewezen routes. Speciale vergunningen vereist.
Nederland Tot 25,25 meter (LZV) 60 ton Uitgebreid netwerk voor EMS-voertuigen. Speciale routes en vergunningen nodig.
Italië 18,75 meter 44 ton Geen LZV’s of mega-trucks toegestaan. Italië houdt zich strikt aan de EU-normen.
Frankrijk 18,75 meter 44 ton Mega-trucks zijn niet toegestaan. Frankrijk volgt strikt de EU-regelgeving.
Verenigd Koninkrijk Tot 18,75 meter 44 ton (6-assige voertuigen) 44-ton limiet voor de meeste vrachtwagens. Strikte aslastbeperkingen.
Spanje Tot 25,25 meter (EMS) 60 ton EMS-trucks toegestaan op tolwegen en snelwegen. Vergunningen vereist.
Finland Tot 34,5 meter 76 ton Grootste trucks in de EU. Proeven met vrachtwagens tot 88 ton.
Zweden Tot 34,5 meter 74 ton Voorloper in het gebruik van EMS. Veelvuldig gebruik op binnenlandse routes.

Duitsland

Duitsland is een voorloper in het toestaan van (European Modular System)(Langere Zwaardere Voertuigen). Deze vrachtwagens kunnen 25,25 meter lang zijn en tot 44 ton vervoeren (in gecombineerd vervoer). LZV’s worden voornamelijk gebruikt op aangewezen routes, en exploitanten hebben speciale vergunningen nodig om te voldoen aan de veiligheidseisen en infrastructuurbescherming.

Wist je dat LZV’s de CO2-uitstoot met 25% per ton vracht kunnen verminderen? Daarom worden ze steeds populairder in Duitsland, als onderdeel van de inspanningen van het land om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

Nederland

Nederland investeert ook zwaar in EMS-vrachtwagens, die tot 25,25 meter lang mogen zijn en 60 ton kunnen vervoeren. Deze vrachtwagens opereren op een uitgebreid netwerk van routes, en exploitanten moeten speciale vergunningen verkrijgen om ze te gebruiken. Nederland is een belangrijke drijvende kracht achter langere vrachtwagens in Europa en stelt dat ze helpen om het aantal benodigde ritten te verminderen, wat leidt tot minder uitstoot en minder verkeersopstoppingen.

Verenigd koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn 44-ton vrachtwagens de standaard voor zwaar vrachtvervoer. Trekker-opleggers kunnen tot 16,5 meter lang zijn, terwijl LZV-combinaties kunnen gaan tot 18,75 meter. Het VK richt zich sterk op de verdeling van het gewicht over de assen, met een strikte limiet van 10,5 ton per as. Hoewel langere vrachtwagens minder gebruikelijk zijn dan in Nederland of Duitsland, worden ze in specifieke gevallen toegestaan.

Italië

Italië houdt zich strikt aan de EU-normen, met een maximale lengte van 18,75 meter en een gewichtslimiet van 44 ton voor LZV-combinaties. Italië staat geen LZV’s of EMS-trucks toe op zijn wegen, en geeft prioriteit aan de bescherming van de infrastructuur en milieukwesties.

Interessant: Ondanks de beperkingen staat Italië bepaalde intermodale transportuitzonderingen toe, waarbij vrachtwagens tot 44 ton kunnen schakelen tussen weg- en spoorvervoer.

Frankrijk

Frankrijk volgt ook nauwgezet de EU-regelgeving en beperkt de vrachtwagenlengte tot 18,75 meter en het gewicht tot 44 ton. De Franse regering is terughoudend met het toestaan van mega-trucks (LZV’s), onder verwijzing naar zorgen over de verkeersveiligheid en de belasting van de infrastructuur. Pogingen om mega-trucks te testen werden in 2010 geannuleerd vanwege publieke oppositie en milieuoverwegingen.

Zweden

Zweden was een van de eerste landen in Europa die EMS-vrachtwagens invoerde, waardoor voertuigen tot 34,5 meter lang en 74 ton zwaar mogen zijn. Deze vrachtwagens zijn een belangrijk onderdeel van de Zweedse strategie om de milieu-impact van wegtransport te verminderen. Het land heeft geïnvesteerd in infrastructurele verbeteringen om deze voertuigen te ondersteunen en experimenteert nu met nog zwaardere vrachtwagens, met als doel 88 ton in de nabije toekomst.

Finland

Finland staat ook vrachtwagens toe tot 34,5 meter lang en 76 ton zwaar. Het land heeft een vergelijkbare aanpak als Zweden, met proeven die gaande zijn om nog zwaardere voertuigen toe te staan. De Finse bosbouw- en industriesectoren profiteren aanzienlijk van deze mega-trucks, aangezien ze grote hoeveelheden goederen kunnen vervoeren in minder ritten.

Toekomst van vrachtvervoer in Europa

Europa beweegt zich in de richting van langere en zwaardere vrachtwagens, maar deze verschuiving is niet uniform in alle landen. Sommige landen, zoals Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen, lopen voorop met LZV’s en EMS-vrachtwagens, terwijl andere landen zoals Italië en Frankrijk terughoudender zijn.

In de komende jaren zullen mogelijk meer landen overstappen op mega-trucks als Europa werkt aan het verminderen van CO2-uitstoot en het verbeteren van de efficiëntie van het vrachtvervoer.

Zorg dat u voldoet aan de laatste regelgeving

Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van de transportregelgeving om boetes te vermijden en ervoor te zorgen dat uw operaties soepel verlopen. Of u nu door Duitsland rijdt of van plan bent te opereren in Spanje, het kennen van de regels voor vrachtwagenafmetingen en gewicht kan u veel tijd en moeite besparen.

Vrachtwagen afmeting laadruimte

De breedte van de laadruimte van een vrachtwagen kan variëren. De meest voorkomende afmetingen voor de laadruimte van een oplegger zijn 10,5 meter lang en 2,46 meter breed.

Om de laadruimte te verlichten zijn er vele mogelijkheden. Denk laadruimteverlichting met bewegingssensoren. Deze verlichting is speciaal ontworpen voor gebruik in de binnenruimte. TRALERT® biedt een breed scala aan LED-binnenverlichting.

Breedteverlichting

Voor de verkeersveiligheid is het van groot belang dat andere weggebruikers goed in kunnen schatten wat de breedte van jouw voertuig is. Om dit makkelijker te maken is er verschillende verlichting beschikbaar. Denk hierbij aan breedtelampen. Breedtelampen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om de breedte van het voertuig duidelijk aan te geven. Dit is belangrijk wanneer een medeweggebruiker in het donker jouw voertuig nadert. Ook bij het tegemoetkomen of inhalen zijn breedtelampen van cruciaal belang. Er kunnen zware ongelukken gebeuren als een weggebruiker de breedte van een groot voertuig niet goed in kan schatten. Meer over de regels en wetgeving van vrachtwagenverlichting.

led breedtelampen

De keuze van TRALERT®

Hieronder ziet u een greep uit onze selectie breedtelampen:

Shopping cart
Shopping cart

Mag de lading uitsteken?

Het is toegestaan dat de lading van een vrachtwagen uitsteekt, mits dit binnen de grenzen van de maximale lengte, breedte en hoogte van de vrachtwagen valt. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen twee soorten lading: deelbare en ondeelbare lading. Deelbare lading kan worden opgesplitst in meerdere delen, zoals pakketten of demonteerbare objecten. Ondeelbare lading daarentegen kan niet in stukken worden verdeeld en moet in één geheel worden vervoerd.

Deelbare lading

Deelbare lading mag niet aan de voorzijde van de vrachtwagen uitsteken. Aan de achterzijde mag deelbare lading wel uitsteken, tot maximaal 1 meter. Indien de lading meer dan 1 meter uitsteekt, is het verplicht om markeringsborden of verlichting aan te brengen om de lading duidelijk zichtbaar te maken voor andere weggebruikers.

maximaal gewicht vrachtwagen

Ondeelbare lading

Ondeelbare lading mag in sommige gevallen aan de voorzijde uitsteken, afhankelijk van nationale regelgeving, maar de totale voertuiglengte moet vaak binnen de wettelijke limieten blijven. Aan de achterzijde mag ondeelbare lading uitsteken, met een algemene Europese grens van maximaal 3 meter achter het voertuig. Nationale uitzonderingen kunnen dit verlengen tot bijvoorbeeld 5 meter, zoals in Nederland. Het is verplicht markeringsborden te gebruiken wanneer ondeelbare lading meer dan 1 meter uitsteekt, om de veiligheid te waarborgen.

Externe bronnen

European union official website for regulations

Revision of the Weights and Dimensions Directive 96/53/EC

UK government

  • UK Gov: Construction and Use Regulations
    Contains detailed information about the regulations governing vehicle dimensions in the UK.

Germany – federal ministry for digital and transport

Netherlands – ministry of infrastructure and water management

Disclaimer:

Bij TRALERT® doen we ons uiterste best om de informatie in dit artikel zo nauwkeurig en actueel mogelijk te houden, inclusief de regelgeving rondom voertuigverlichting. Wetgeving kan echter regelmatig veranderen, en hoewel wij ons inspannen om deze wijzigingen tijdig door te voeren, kan het voorkomen dat bepaalde updates of aanpassingen nog niet zijn verwerkt in dit artikel. Wij adviseren onze lezers daarom altijd om de actuele wetgeving te controleren bij hun lokale overheidsinstanties of regelgevende organen, met name wanneer het gaat om uitzonderingen of specifieke nationale voorschriften. TRALERT® is niet aansprakelijk voor enige schade of boetes die voortvloeien uit verouderde of onvolledige informatie in dit artikel.

Neem bij twijfel altijd contact op met de bevoegde autoriteit om te verzekeren dat uw voertuig aan alle wettelijke eisen voldoet.