Een AMP connector (staat voor Aircraft Marine Products). Net als andere connectoren bestaan AMP-connectoren uit een mannelijk en een vrouwelijk deel die, wanneer samengebracht, een elektrische verbinding vormen. Deze elektronische verbinding stelt een signaal in staat om vrijwel zonder vervorming of verlies over te gaan, wat bijdraagt aan de integriteit van de lichtbundel.

Een AMP connector is veel compacter en dichter dan de standaard kabelconnectoren, en biedt vier keer zoveel interconnecties. Het unieke ontwerp minimaliseert vervorming en corrosie, vooral wat betreft de respectieve mannelijke en vrouwelijke delen, oftewel de koppelvlakken.

Voordelen van AMP-connectoren:

  • Betrouwbaarheid: AMP-connectoren staan bekend om betrouwbaarheid en robuustheid. Vandaar dat ze vaak worden toegepast bij voertuigverlichting. Zoals bij koplampen en waarschuwingslichten. De kabelboom moet vaak functioneren onder zware omstandigheden zoals trillingen, temperatuurschommelingen en vochtigheid.
  • Bestand tegen water, stof en vuil: De connectoren zijn bestand te zijn tegen water, stof en vuil, waardoor ze ideaal zijn voor voertuigen. Waar behoefte is aan vibration resistance.
  • Makkelijk te monteren: Het ontwerp van AMP-connectoren vereenvoudigt het aansluiten en loskoppelen. Handig bij onderhoud van LED-verlichtingssystemen.
  • Compact: Het compacte formaat is bijzonder gunstig in voertuigsystemen waar de ruimte beperkt is.
  • Gestandaardiseerde verbindingen: AMP-connectoren zorgen voor uniforme aansluitmogelijkheden, zoals te zien bij 7-polige DIN en 13-polige stekkers. Dit bevordert de compatibiliteit tussen verlichtingscomponenten en accessoires van uiteenlopende fabrikanten.
  • Vermindering van corrosie: De kwaliteit van het ontwerp helpt corrosie te voorkomen, wat leidt tot een langere levensduur van zowel de connectoren als de lichtbronnen.
  • Signaalintegriteit: Ze zijn essentieel voor het behoud van de kwaliteit van elektrische signalen die worden doorgegeven, wat cruciaal is voor geavanceerde verlichtingssystemen zoals adaptieve verlichting met geïntegreerde besturingssystemen.

Waar komt de term AMP Connector vandaan?

De term “AMP-connector” is afgeleid van de oorspronkelijke fabrikant van deze connectoren, AMP Incorporated. “Aircraft Marine Products” (AMP) werd in 1941 opgericht door Uncas A. Whitaker. Het bedrijf begon met het ontwikkelen van connectoren voor de luchtvaart- en maritieme industrieën en werd al snel een wereldwijd erkende fabrikant van elektrische en elektronische connectoren. Inmiddels is het bedrijf overgenomen en onderdeel van TE Connectivity.