In deze complete gids gaan we in op de regels en wetgeving bij verlichting op een aanhanger. Hiermee kunt u zorgen dat de aanhanger voldoet aan de Europese wetgeving.

In deze blog leest u:

  • Welke verlichting verplicht is op een aanhangwagen
  • Waar de verlichting dient te worden geplaatst (montage voorschriften)
regels-verlichting-aanhanger-verplicht

Wat is verplicht op een aanhanger?

De verplichte verlichting op een aanhanger bestaat uit:

  • Aan de voorzijde: 2 witte reflectoren.
  • Aan de achterzijde:
    • 2 rode achterlichten
    • 2 remlichten
    • 2 richtingaanwijzers, amber
    • Kentekenverlichting, wit. Minimaal één lamp die de gehele plaat verlicht
    • 2 rode reflectoren in driehoekige vorm.
      Hoogte: Minimaal 0,35 meter en maximaal 1,50 meter boven het wegdek
  • Aan de zijkanten: 1 ambergele reflector, in het middelste derde deel van de aanhanger.

Dit zijn de basis eisen die gelden voor een aanhanger met een breedte van minder dan 160 cm en tot 6 meter lengte.

verplichte verlichting aanhanger

Eisen aanhanger tussen 160 cm en 210 cm breed

Voorzijde:

  • Reflectoren: Twee witte retroreflectoren
    Plaatsing: Symmetrisch aan weerszijden van het midden.
    Hoogte: Minimaal 0,25 meter en maximaal 0,90 meter boven het wegdek.

  • Stadslichten: Twee witte lampen (verplicht indien de aanhanger na 30 juni 1967 in gebruik is genomen).
    Plaatsing: Symmetrisch aan weerszijden van het midden.
    Hoogte: Geen specifieke hoogte-eis, passend in het ontwerp.

Achterzijde:

  • Achterlichten: Twee rode lampen.
    Plaatsing: Symmetrisch aan weerszijden van het midden.
    Hoogte: Minimaal 0,35 meter en maximaal 1,50 meter boven het wegdek.

  • Remlichten: Twee rode lampen.
    Plaatsing: Symmetrisch aan weerszijden van het midden.
    Hoogte: Minimaal 0,35 meter en maximaal 1,50 meter boven het wegdek.

  • Richtingaanwijzers: Twee ambergele lampen.
    Plaatsing: Symmetrisch aan weerszijden van het midden.
    Hoogte: Minimaal 0,35 meter en maximaal 2,10 meter boven het wegdek.

  • Achterkentekenplaatverlichting: Wit, minimaal één lamp die de gehele kentekenplaat verlicht.

  • Mistachterlicht: Eén rode lamp
    Plaatsing: In het midden of links van het midden.
    Hoogte: Minimaal 0,25 meter en maximaal 1,20 meter boven het wegdek.

  • Reflectoren: Twee rode retroreflectoren in driehoekige vorm.
    Plaatsing: Symmetrisch aan weerszijden van het midden.
    Hoogte: Minimaal 0,35 meter en maximaal 1,50 meter boven het wegdek.

Zijkant:

  • Minimaal 1 ambergele reflector per zijkant, bij voorkeur in het middelste gedeelte van de aanhanger. Hoogte: Tussen 0,25 meter en 1,50 meter boven het wegdek. Indien constructief niet anders mogelijk: Maximaal 2,10 meter boven het wegdek.

verplichte verlichting aanhanger 160cm breed

Aanvullende regels aanhanger breder dan 210 cm

Aanhangers die breder zijn dan 2,10 meter moeten ook voorzien zijn van eindmarkeringslichten in de vorm van breedtelampen. Deze lampen worden aan de uiterste breedtepunten van de voor- en achterzijde geplaatst en geven de volledige breedte van de aanhanger aan.

  • Markeringslichten aan de voorzijde (wit):
    Deze moeten aan de uiterste breedtepunten van de aanhanger worden geplaatst, zo hoog mogelijk. Bij gesloten aanhangers is een minimale hoogte van 1,8 meter boven het wegdek vereist. In de praktijk worden deze lichten vaak geïntegreerd in breedtelampen

  • Markeringslichten aan de achterzijde (rood):
    Eveneens geplaatst aan de uiterste breedtepunten. Bij gesloten aanhangers gelden dezelfde hoogterestricties als aan de voorzijde, terwijl bij open aanhangers de lichten tussen 0,25 meter en 1,50 meter boven het wegdek mogen worden gemonteerd. Ook hier worden breedtepalen vaak gebruikt, omdat ze zowel voor- als achtermarkeringslichten kunnen combineren in één constructie.

Plaatsing markeringslichten

  • Bij gesloten aanhangers moeten de markeringslichten zo hoog mogelijk worden geplaatst, met een minimum van 1,8 meter boven het wegdek.
  • Bij open aanhangers, waar een dergelijke hoogte niet haalbaar is, mogen de markeringslichten op een hoogte tussen 0,25 meter en 1,50 meter boven het wegdek worden geplaatst.

verplichte verlichting aanhanger 210 cm breder

Eisen voor de zijkant bij specifieke lengtes

Langere aanhangers hebben aanvullende verlichtingeisen.

Aanhanger korter dan 6 meter

Elke zijkant moet minimaal voorzien zijn van minimaal één ambergele reflector. Deze reflector moet bij voorkeur in het middelste gedeelte van de aanhanger worden geplaatst. De reflectoren moeten zich op een hoogte bevinden tussen 0,25 meter en 1,50 meter boven het wegdek. Indien de constructie van de aanhanger dit niet toelaat, mogen ze op een hoogte van maximaal 2,10 meter boven het wegdek worden geplaatst.

Aanhanger langer dan 6 meter, maar korter dan 9 meter

Voor aanhangers die langer zijn dan 6 meter, maar korter dan 9 meter, gelden aanvullende eisen. De zijkanten moeten voorzien zijn van ambergele zijmarkeringslichten, die gelijkmatig over de lengte verdeeld zijn. De afstand tussen twee markeringslichten mag maximaal 3 meter bedragen. Het eerste markeringslicht mag niet verder dan 1 meter van de voorzijde worden geplaatst, en het laatste licht niet verder dan 1 meter van de achterzijde. Daarnaast moet elke zijkant minimaal voorzien zijn van één ambergele reflector, die op dezelfde locaties wordt geplaatst als de zijmarkeringslichten. Net als bij kortere aanhangers moeten de reflectoren en markeringslichten zich op een hoogte tussen 0,25 meter en 1,50 meter boven het wegdek bevinden. Indien constructief niet anders mogelijk, mogen ze maximaal 2,10 meter boven het wegdek worden geplaatst.

Aanhanger langer dan 9 meter

Voor aanhangers die langer zijn dan 9 meter gelden strengere eisen om de zichtbaarheid te verbeteren. Aan de zijkanten moeten ambergele zijmarkeringslichten gelijkmatig verdeeld worden geplaatst. De afstand tussen twee markeringslichten mag niet meer dan 2 meter bedragen, zodat de aanhanger ook in het donker of bij slecht zicht duidelijk zichtbaar blijft. Het eerste zijmarkeringslicht mag niet verder dan 1 meter van de voorzijde van de aanhanger worden geplaatst, en het laatste licht niet verder dan 1 meter van de achterzijde.

Naast de zijmarkeringslichten moet elke zijkant minimaal voorzien zijn van één ambergele reflector. Deze reflectoren moeten op dezelfde locaties worden geplaatst als de zijmarkeringslichten. De reflectoren en markeringslichten moeten zich bevinden op een hoogte tussen 0,25 meter en 1,50 meter boven het wegdek. Indien de constructie van de aanhanger het niet mogelijk maakt om binnen deze hoogte-eisen te blijven, mogen ze maximaal op een hoogte van 2,10 meter boven het wegdek worden gemonteerd.

Bij gesloten aanhangers met een hoogte van meer dan 1,80 meter dienen de zijmarkeringslichten zowel onderaan (tussen 0,25 meter en 1,50 meter) als zo hoog mogelijk nabij de bovenrand geplaatst te zijn. Dit zorgt ervoor dat de contouren van de aanhanger, zowel boven als onder, duidelijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Indien technisch niet anders mogelijk, mogen de bovenste markeringslichten op een hoogte tot maximaal 2,10 meter worden gemonteerd.

verplichte zijmarkering aanhanger

Veelgestelde vragen uit de praktijk

Is zijverlichting op een aanhanger verplicht?

Ja, het is verplicht om zijmarkeringslichten op een aanhanger te monteren indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen en langer is dan 6 meter.

Bij aanhangers die voor 31 december 1997 in gebruik zijn genomen, is het niet verplicht om zijmarkeringslichten te hebben, zelfs wanneer de aanhanger langer is dan 6 meter. Deze verplichting geldt uitsluitend voor aanhangers die na deze datum zijn toegelaten en een lengte van meer dan 6 meter hebben.

Waar moeten de zijmarkeringslichten zijn aangebracht op het voertuig?

Volgens de regels voor verlichting op een aanhanger moeten de zijmarkeringslichten aangebracht worden aan elke zijkant van de aanhanger. De montage vindt plaats in het middelste derde gedeelte van het voertuig. Verder is het van belang dat de onderlinge afstand tussen de zijverlichting en de retroreflectoren niet meer dan 4 meter bedraagt. Daarnaast mag de afstand van het meest naar voren gelegen zijmarkeringslicht en de retroreflector tot de uiterste voorzijde van het voertuig niet meer dan 4,00 meter bedragen.

Als laatste is het van belang dat de afstand tussen het meest naar achteren gelegen zijmarkeringslicht en de meest naar achteren gelegen retroreflector tot de uiterste achterzijde van het voertuig niet meer dan 1 meter bedraagt.

Zijverlichting aanhanger verplicht

Hierop geldt de uitzondering dat wanneer het voertuig niet langer is dan 6m, ook wel kaal chassis genoemd, zich bij verdeling van de lengte van het voertuig in drie gelijke delen, één zijmarkeringslicht op het voorste derde gedeelte en één zijmarkeringslicht op het achterste derde gedeelte van de lengte van het voertuig bevinden. In deze situatie voldoet één aanwezig zijmarkeringslicht ook.

Verder moeten de zijmarkeringslichten en de ambergele retroreflectoren aangebracht worden op een hoogte van niet minder dan 0,25m en niet meer dan 1,5m boven het wegdek. Indien het in verband met de constructie van het voertuig niet mogelijk is, dan mogen de zijmarkeringslichten aangebracht worden op een hoogte van meer dan 1,5m. Echter, mogen deze niet hoger geplaatst worden dan 2,10m boven het wegdek.

Is contourverlichting op een aanhanger verplicht?

Het hebben van contourverlichting op een aanhanger is verplicht onder bepaalde omstandigheden. Voordat we verder induiken om welke contourverlichting het gaat en welke regels hierbij gelden, is het goed om een andere vraag eerder te beantwoorden. Wat is contourverlichting? Contourverlichting is een synoniem voor LED markeringslichten. Deze categorie LED verlichting op een aanhanger komt voor aan de voor-, zij- en achterzijde van de aanhanger. Wanneer we het hebben over de wettelijke eisen van contour verlichting op een aanhanger, dan gelden de volgende regels.

Contourverlichting op voor- en achterzijde van de aanhanger

Voor aanhangwagens breder dan 2.10 meter geldt dat zowel aan de voor als achterzijde van de aanhanger twee markeringslichten gemonteerd moeten worden. Zoals normaal gesproken geldt ook hier dat de kleur van de voorzijde van de aanhanger wit moet zijn en de kleur van de LED markeringslichten aan de achterzijde rood.

Contourverlichting aan de zijkant van de aanhanger

Aan de zijkant van de aanhanger moeten oranje/ambergele LED markeringslichten geplaatst worden, indien de aanhangwagen langer is dan zes (6) meter.

Regels verlichting aanhanger

Welke reflectoren zijn verplicht op een aanhanger?

Reflectoren hebben als doel om naast verlichting de aanhanger op een andere manier beter zichtbaar te maken. Ook kunnen andere weggebruiker met behulp van reflectoren beter inschatten hoe breed en hoe lang de aanhanger is. Zo kan het voorkomen dat dit op een donkere weg niet altijd even goed zichtbaar is. Voor iedere aanhangwagen gelden verplichtingen voor reflectoren.

Verplichte reflectoren op een aanhanger:

  • Twee (2) witte reflectoren aan de voorkant (niet driehoekig). Deze reflectoren moeten minimaal 250mm en maximaal 900mm van de grond gemonteerd worden;
  • Eén (1) oranje/gele reflector aan beide zijkanten van de aanhanger (niet driehoekig). Ook bij deze reflectoren geldt dat deze minimaal 250mm en maximaal 900mm van de grond gemonteerd moeten worden. Daarnaast geldt hierbij als extra regel voor verlichting op aanhanger dat de reflectoren niet meer dan één meter verwijderd zijn van de achterzijde. Ook geldt dat er niet meer dan drie meter afstand mag zitten tussen de reflectoren aan de zijkant.
  • Twee (2) rode reflectoren aan de achterkant. De rode reflectoren moeten minimaal 350mm hoog gemonteerd zijn vanaf de grond en mogen niet hoger zijn dan 1500mm. Voor de verdeling van de reflectoren geldt dat er minimaal 600mm tussen moet zitten. Voor aanhangwagens die smaller zijn dan 1300mm geldt dat er minimaal 400mm tussen de beide reflectoren moet zitten.

Wanneer je jouw aanhanger nog beter zichtbaar wilt maken, dan is het ook mogelijk om extra reflectoren op de aanhangwagen te monteren. Dit is niet verplicht volgens de regels voor verlichting op een aanhanger, maar zeker wel mogelijk. Wel is het sterk aan te raden om de juiste afstanden te gebruiken. Hier wordt over het algemeen niet heel streng op gecontroleerd, maar het is wel goed om je aan de regels te houden. Naast reflectoren heb je ook reflecterende tape. Dit ziet er mooi uit op een aanhanger en kan daarnaast zorgen voor een nog betere zichtbaarheid.

Soorten reflectoren op een aanhanger

Reflectoren zijn er in verschillende afmetingen en vormen. De vorm van reflectoren is belangrijk omdat deze verschillende functies bevat. Daarnaast is het van belang om de juiste reflector op de juiste plek te monteren. Reflectoren zien we voornamelijk terug in drie vormen, namelijk rond, rechthoek en driehoek. De ronde en rechthoekige reflectoren worden geleverd in verschillende kleuren. Zo wordt de ronde reflector geleverd in de kleuren rood, oranje/geel en wit, de rechthoeksreflector is verkrijgbaar in de kleuren oranje/geel en wit en de verplichte driehoeksreflector wordt enkel gemaakt in de kleur rood. Bij sommige LED lampen uit ons assortiment zit de reflector al ingebouwd.

Is breedteverlichting verplicht op een aanhanger?

LED breedtelampen op aanhangwagens tot een maximale breedte van 1,6m zijn niet verplicht volgens de regels voor verlichting op aanhanger. Wel is het van belang om bij deze categorie aanhangers de breedte van de aanhanger op een andere manier aan te duiden. Dit doen we door middel van de reflectoren die hierboven beschreven zijn. Wanneer een aanhanger breder is dan 1,6m, dan zijn breedtelampen wel verplicht op een aanhanger.

Uitzonderingen voor bepaalde landen

Hoewel de algemene richtlijnen in de meeste Europese landen worden gevolgd, kunnen er per land specifieke aanvullende eisen of interpretaties zijn. et is daarom raadzaam om altijd de lokale wet- en regelgeving te raadplegen of contact op te nemen met de bevoegde autoriteiten om te verzekeren dat uw voertuig aan alle nationale wettelijke eisen voldoet.

Nederland

  • Verantwoordelijke instantie: Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
  • Relevante regelgeving: Regeling voertuigen, Artikel 5.12.51
  • Website: www.rdw.nl

Duitsland

Italië

  • Verantwoordelijke instantie: Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti
  • Relevante regelgeving: Codice della Strada, Articolo 151
  • Website: www.mit.gov.it

Frankrijk

  • Verantwoordelijke instantie: Ministère de l’Intérieur
  • Relevante regelgeving: Code de la Route, Article R313-1
  • Website: www.interieur.gouv.fr

Verenigd Koninkrijk

  • Verantwoordelijke instantie: Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA)
  • Relevante regelgeving: Road Vehicles Lighting Regulations 1989, Regulation 18
  • Website: www.gov.uk/dvsa

Achtergrond informatie over de wetgeving

De Europese Economische Commissie voor de Verenigde Naties (UNECE) stelt de basisnormen vast die gelden voor voertuigen, inclusief aanhangers. Dit gebeurt via de zogenoemde ECE-regelgeving.

Deze regelgeving beschrijft in detail de verplichte verlichtingseisen voor aanhangers, zoals de plaatsing, kleur en functionaliteit van verlichting en reflectoren.

Elk land baseert zijn nationale regelgeving op deze UNECE-normen. Nationale autoriteiten kunnen echter aanvullende eisen of uitzonderingen vaststellen die specifiek zijn voor dat land.

Voorbeelden van dergelijke instanties zijn de RDW in Nederland, de TÜV in Duitsland en de DVSA in het Verenigd Koninkrijk. Deze instanties controleren of voertuigen (inclusief aanhangers) voldoen aan de normen en geven goedkeuring voor toelating op de openbare weg.

De keuze van TRALERT®

Als u op zoek bent naar verlichting voor uw aanhanger, raden wij u deze complete set van TRALERT® aan. De set omvat achterlichten, markeringslichten, kentekenverlichting en breedtelampen, waardoor u niet alleen veilig de weg op kunt, maar ook stijlvol met onze zorgvuldige keuze.

Better Light Work Safer!

Shopping cart
Shopping cart
Shopping cart

Aanhanger verlichting aansluiten?

In deze bovenstaande blog heb je alles kunnen lezen over de verschillende regels die gelden bij verlichting op een aanhanger. Naast het hebben van verlichting is het ook van groot belang om deze op de juiste manier aan te sluiten. Zo zijn er verschillende soorten kabels en aansluitingen die hierbij van toepassing zijn. Wil je meer weten over het aansluiten van aanhanger verlichting? En de bijhorende aansluitschema’s? Lees dan ons andere artikel over aanhanger verlichting.

Disclaimer:

Bij TRALERT® doen we ons uiterste best om de informatie in dit artikel zo nauwkeurig en actueel mogelijk te houden, inclusief de regelgeving rondom voertuigverlichting. Wetgeving kan echter regelmatig veranderen, en hoewel wij ons inspannen om deze wijzigingen tijdig door te voeren, kan het voorkomen dat bepaalde updates of aanpassingen nog niet zijn verwerkt in dit artikel. Wij adviseren onze lezers daarom altijd om de actuele wetgeving te controleren bij hun lokale overheidsinstanties of regelgevende organen, met name wanneer het gaat om uitzonderingen of specifieke nationale voorschriften. TRALERT® is niet aansprakelijk voor enige schade of boetes die voortvloeien uit verouderde of onvolledige informatie in dit artikel.

Neem bij twijfel altijd contact op met de bevoegde autoriteit om te verzekeren dat uw voertuig aan alle wettelijke eisen voldoet.